Теми статей
Обрати теми

Вакцинація працівників за рахунок коштів роботодавця

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Вакцинація працівників за рахунок коштів роботодавця

 

Підприємство з метою уникнення масового захворювання персоналу в осінньо-зимовий період планує провести протигрипозну вакцинацію. Які податкові наслідки цього заходу?

(м. Харків)

 

Податкові наслідки проведення вакцинації залежать від обов'язковості її проведення.

Обов'язковими

вважаються профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу (ст. 27 Закону № 4004* і ч. 1 ст. 12 Закону № 1645**). Крім того, працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також і проти інших інфекційних захворювань. У разі відмови чи ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень у порядку, установленому законом, ці працівники відстороняються від виконання зазначених робіт.

* Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII.

** Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III.

У

загальному випадку протигрипозна вакцинація не є обов'язковою, тобто її проведення має рекомендаційний характер (розділ 3 Календаря профілактичних щеплень в Україні, затвердженого наказом МОЗ від 03.02.06 р. № 48; далі Календар щеплень).

Проте згідно з

Календарем щеплень щеплення проти грипу є обов'язковими на ендемічній та ензоотичній територіях і за епідемічними показниками. Перелік таких територій визначається МОЗ, і на сьогодні його не визначено.

У разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення небезпечної інфекційної хвороби на відповідних територіях та об'єктах можуть провадитися обов'язкові профілактичні щеплення проти цієї інфекційної хвороби за епідемічними показниками (

ч. 3 ст. 12 Закону № 1645). Виходить, що протигрипозна вакцинація, якщо виникне загроза епідемії, може змінити свій статус з необов'язкової на обов'язкову.

Рішення про проведення обов'язкової вакцинації за епідемічними показниками на відповідних територіях та об'єктах приймають головний державний санітарний лікар України, головний державний санітарний лікар АР Крим, головні державні санітарні лікарі областей, міст Києва та Севастополя, головні державні санітарні лікарі спеціально уповноважених центральних органів виконавчої влади з питань оборони, внутрішніх справ, охорони державного кордону, служби безпеки України.

Тепер розглянемо вакцинацію працівників з точки зору оподаткування.

Податок на прибуток.

Витрати на необов'язкову вакцинацію до складу валових уключати не можна.

Обов'язкова вакцинація за своєю суттю є лікувально-профілактичним заходом, а отже, згідно зі

ст. 1 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII її можна віднести до заходів, пов'язаних з охороною праці. Тому можна зробити висновок, що витрати на обов'язкову вакцинацію включаються до складу валових як витрати на охорону праці на підставі п.п. 5.2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР. Але податківці не підтримують таку позицію і не визнають «валововитратність» протигрипозної вакцинації (листи від 15.02.08 р. № 2434/с/15-0314, від 22.05.06 р. № 5679/6/15-0316, від 16.02.04 р. № 2444/7/15-1117). Проте позиція ДПАУ з цього питання не така вже й незмінна. Так, у листі ДПАУ від 04.10.05 р. № 19709/7/15-1117 чітко зазначається про можливість уключення витрат на проведення обов'язкової вакцинації проти грипу до складу валових.

Наші аргументи проти фіскальної думки ДПАУ та іншу корисну інформацію за темою див. у

статті «Вакцинація проти грипу: як відобразити в обліку» // «БТ», 2009, № 45, с. 40.

Податок з доходів і соцвнески.

Витрати на обов'язкову вакцинацію не обкладаються податком з доходів фізичних осіб, з чим згодні й податківці (лист ДПАУ від 30.01.03 р. № 1608/7/17-0517).

На наш погляд, не обкладення податком з доходів

поширюється також і на необов'язкову вакцинацію на підставі п.п. 4.3.22 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів), але для цього необхідно виконати такі умови:

1) вакцинацію має бути здійснено працівнику підприємства;

2) вакцинацію здійснено за рахунок коштів, що залишаються після обкладення такого роботодавця податком на прибуток підприємства. Ми вважаємо, що цю норму потрібно розуміти так: якщо підприємство — платник податку на прибуток, то допомога на лікування, не обкладена податком з доходів на підставі

п.п. 4.3.22 Закону про податок з доходів, не включається до складу валових витрат такого підприємства. Проте зверніть увагу, що податківці (див., наприклад, лист від 02.02.05 р. № 639/Х/173115) вважають: неплатники податку на прибуток (єдиноподатники) повинні включати суму витрат на вакцинацію в дохід працівника та обкладати податком з доходів за ставкою 15 %;

3) витрати на проведення вакцинації має бути документально підтверджено;

4) витрати на вакцинацію не повинні бути зазначені в

абзацах «а» — «з» п.п. 5.3.4 Закону про податок з доходів. Ця умова в нашому випадку виконується.

Вартість необов'язкової вакцинації у

формі № 1ДФ відображають з ознакою доходу «39», а вартість обов'язкової вакцинації показувати не потрібно.

Внески до соцфондів з вартості вакцинації не нараховуються і не сплачуються.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі