Теми статей
Обрати теми

Щодо показників звіту за ф. Ф4-ФСС з ТВП

Редакція БТ
Лист від 14.10.2010 р. № 03-28-1950

ЗАПОВНЕННЯ ЗВІТУ ЗА формою Ф4-ФСС з ТВП:

якщо через кілька місяців після закінчення відпустки
 працівник надав листок непрацездатності
 про хворобу в такій відпустці

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 14.10.10 р. № 03-28-1950

«Щодо показників звіту за ф. Ф4-ФСС з ТВП»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) роз'яснює порядок заповнення звіту за ф. Ф4-ФСС з ТВП у разі, якщо працівник захворів під час відпустки, але лікарняний надав лише кілька місяців потому.

Нагадаємо, що граничний строк для звернення працівника за допомогою по тимчасовій непрацездатності законодавством не встановлено, тому, незважаючи на значне запізнення надання лікарняного листка, він усе одно підлягає оплаті. Зовсім недавно аналогічний висновок Фонд зробив також у

листі від 21.04.10 р. № 04-29-794, наш коментар до якого див. у «БТ», 2010, № 31, с. 10.

Отже, у цій ситуації працівнику потрібно здійснити перерахунок: сума відпускних, що припадають на дні хвороби працівника, сторнується, і за ці дні нараховуються лікарняні. Фонд визнає, що результати перерахунку відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому проведено перерахунок, відповідно до

п.п. 1.6.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5*. У звіті за ф. Ф4-ФСС з ТВП відображати цю ситуацію, на думку Фонду, потрібно через виправлення помилки:

якщо обидві події (відпустка та перерахунок за запізнілим лікарняним) припадають на поточний рік, то на суму зайво нарахованих відпускних зменшується показник фонду оплати праці місяця, в якому проведено перерахунок. Сума нарахованої допомоги по тимчасовій непрацездатності відображається в розділі IV звіту за ф. Ф4-ФСС з ТВП за поточний звітний період;

якщо працівник був у відпустці в попередньому році, а лікарняний лист із запізненням надав лише в поточному році, то надміру нарахована сума страхових внес­ків (у зв'язку зі зменшенням бази обкладення внесками до Фонду) відображається зі знаком «мінус» у рядку 3.1 цього звіту. Відповідно показники фонду оплати праці поточного року не коригуються. Сума допомоги по тимчасовій непраце­здатності відображається в розділі IV звіту за ф. Ф4-ФСС з ТВП за поточний звітний період.

* Згідно з цією нормою, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виправленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування.

Як бачимо, Фонд приписує в цьому випадку відображати результати перерахунку в загальному порядку, передбаченому для виправлення помилок. Ще раз зауважимо, що для роботодавця цю ситуацію важко назвати помилкою, оскільки працівник надав листок непрацездатності із запізненням, а для бухгалтера підставою для проведення нарахувань є рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування про призначення допомоги, яке буде датовано поточною датою. Отже, і в обліку, і у 

звіті за ф. Ф4-ФСС з ТВП результати перерахунку, на наш погляд, слід відображати через коригування поточного фонду оплати праці. І так потрібно діяти незалежно від того, на який рік припадає відпустка (на поточний або минулий рік), коли працівник захворів. Інша справа, коли працівник надав лікарняний вчасно, комісією (уповноваженим) було прийнято рішення про призначення допомоги, але бухгалтерією (розрахунковим відділом) з будь-яких причин своєчасно не проведено перерахунок. Тоді результати перерахунку потрібно виправляти як помилку. Проте не будемо із цього приводу надто сперечатися, адже в цьому випадку порядок заповнен­ня звіту за ф. Ф4-ФСС з ТВП ніяк не вплине на результати розрахунків з Фондом. А бухгалтер, як ніхто інший, знає, що в непринципових ситуаціях краще діяти так, як цього вимагає контролюючий орган.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі