Теми статей
Обрати теми

Положення про здійснення фінмоніторингу учасниками фондового ринку

Редакція БТ
Рішення від 27.07.2010 р. № 1155

Положення про здійснення фінмоніторингу учасниками фондового ринку

 

Нагадаємо, що згідно зі

ст. 5 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом» у редакції від 18.05.10 р. № 2258-VI* здійснювати фінмоніторинг повинні також професійні учасники ринку цінних паперів, контроль за виконанням обов'язків якими покладено на ДКЦПФР.

* Див. консультації «Запобігання відмиванню доходів: нова редакція Закону» // «БТ», 2010, № 29, с. 16 та «Фінмоніторинг: аналізуємо нові порядки» // «БТ», 2010, № 40, с. 28.

У зв'язку з цим ДКЦПФР розробила

нове Положення про здійснення фінмоніторингу учасниками ринку цінних паперів. Одночасно визнано таким, що втратив чинність, документ-попередник — рішення ДКЦПФР від 04.10.2005 р. № 538.

Дія нового

Положення поширюється на суб'єктів первинного моніторингу (СМПФ) та їх відокремлені підрозділи, що отримали в ДКПБФР ліцензію на ведення профдіяльності на фондовому ринку (а саме: діяльності з торгівлі цінними паперами; депозитарної діяльності; діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку; діяльності з управління активами інституційних інвесторів), крім банків, філій іноземних банків, що здійснюють профдіяльність на ринку цінних паперів (раніше — тільки на банки).

Положенням

визначено загальні вимоги в частині: 1) призначення працівника, відповідального за проведення фінмоніторингу; 2) визначення правил проведення фінмоніторингу та програм його здійснення; 3) здійснення ідентифікації та вивчення клієнтів; 4) забезпечення виявлення фіноперацій, що підлягають фінмоніторингу, та фіноперацій, щодо яких є достатні підстави підозрювати, що вони пов'язані, стосуються або призначені для фінансування тероризму; 5) проведення внутрішніх перевірок діяльності СПФМ на предмет дотримання законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансування тероризму; 6) підготовки персоналу (працівників) СПФМ до виявлення фіноперацій, що підлягають фінмоніторингу.

(Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 27.07.10 р. № 1155, чинне з 23.10.10 р.)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі