Теми статей
Обрати теми

Як заповнити декларацію з ПДВ після подання уточнюючого розрахунку?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як заповнити декларацію з ПДВ після подання уточнюючого розрахунку?

 

У вересні 2010 року підприємство наважилося заявити до відшкодування суму сплаченого податкового кредиту, яку досі було вказано в ряд. 26 декларації з ПДВ. Як правильно «видалити» таку суму із ряд. 26?

(м. Харків)

 

Незвичність такої ситуації пов'язана з тим, що до кінця 2010 року діють «особливі» правила перенесення від’ємного значення ПДВ*, суть яких зводиться до такого: до ряд. 23.2 поточної декларації можна переносити лише частину показника ряд. 26 попередньої декларації, яку сплачено постачальникам.

* Див. Тему тижня «Звітність з ПДВ­2010» // «БТ», 2010, № 36, с. 36.

Це правило слід ураховувати при застосуванні загальних (усталених) правил коригування самостійно виявлених помилок у декларації з ПДВ**.

** Докладніше див. статті «Помилки з ПДВ: виправляємо разом через поточну декларацію» // «БТ», 2009, № 50, с. 35 та «Помилки в декларації з ПДВ: виправляємо за допомогою уточнюючого розрахунку» // «БТ», 2010, № 9, с. 15.

Нагадаємо, що помилки в декларуванні бюджетного відшкодування можна виправити тільки шляхом подання уточнюючого розрахунку.

При відображенні в такому уточнюючому розрахунку суми не заявленого раніше бюджетного відшкодування заповнюються підсумкові рядки:

— ряд. 8.6 — значення цього рядка переноситься до ряд. 23.3 декларації з ПДВ наступного звітного періоду. Якщо уточнюючий розрахунок подано у вересні, то наступним звітним періодом буде жовтень;

— ряд. 8.7 або ряд. 8.9 — показники цих рядків відображаються в особовому рахунку платника як суми, що підлягають відшкодуванню на поточний рахунок або в рахунок податкових зобов'язань майбутніх періодів.

Таким чином, заповнивши показник ряд. 8.6 уточнюючого розрахунку, платник зобов'язаний відобразити суму бюджетного відшкодування в ряд. 23.3 декларації за жовтень зі знаком «мінус» (така сума має зменшити показник ряд. 26 декларації за вересень).

До запровадження згаданих вище обмежень у відображенні від’ємного значення попередніх періодів показник ряд. 26 попередньої декларації переносився повністю до ряд. 23.2 поточної декларації та зменшувався на суму, зазначену в ряд. 23.3 поточної декларації.

За новими правилами (діють із червня по грудень 2010 року) до ряд. 23.2 дозволяється переносити лише сплачену частину від’ємного значення, зазначеного в ряд. 26 попередньої декларації. Оскільки суму було заявлено до відшкодування, отже, її було сплачено постачальникам, тому платник має право перенести таку суму із ряд. 26 декларації за вересень до ряд. 23.2 декларації за жовтень.

Зверніть увагу. На перший погляд може здатися, що платник двічі скористався від’ємним значенням:

— заявив бюджетне відшкодування;

— уключив таку суму до складу податкового кредиту наступного періоду (ряд. 23.2).

Але це не так. Справа в тому, що сума, відображена в ряд. 23.2, — це частина ряд. 26 декларації за вересень, яку буде зменшено на показник ряд. 23.3. Таким чином, показники ряд. 23.2 і 23.3 у сумі дадуть нульовий результат, а показник ряд. 26 декларації за жовтень буде зменшено порівняно з показником ряд. 26 за вересень на суму бюджетного відшкодування.

Потрібно сказати кілька слів про заповнення

Довідки про залишок суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (додаток 2 до декларації).

По­перше, згідно з

п.п. 4.4.1 Порядку № 166*** у разі виправлення помилки в рядку декларації, до якої подається додаток, разом з уточнюючим розрахунком платник зобов'язаний подати відповідний додаток з уточненими показниками. У нашому випадку такими додатками будуть додатки 2, 3 і 4 до декларації. При цьому в гр. 4 додатка 2 буде зазначено (у розрізі періодів виникнення) суму від’ємного значення, сплачену постачальникам у попередніх періодах, що заявляється до відшкодування.

*** Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

По­друге, податківці наполягають на обов'язковому поданні додатка 2 в разі заповнення ряд. 23.2 декларації, навіть якщо при цьому ряд. 24 і 26 не заповнено (див.

консультацію «Додаток 2 — як «розшифровка» рядка 23.2» // «БТ», 2010, № 43, с. 44). Тому додаток 2 також потрібно подати і з декларацією за жовтень.

Зверніть увагу: по суті, у цьому випадку в ряд. 23.2 відображається та сама сума, яку було заявлено до відшкодування. Тому у гр. 4 додатка 2 до декларації за жовтень має бути відображено ті самі суми, що і в додатку 2 до уточнюючого розрахунку.

Крім цих сум, у додатку 2 до декларації за жовтень може бути відоб­ражено й інші показники, зазначені в такій декларації, не пов'язані з бюджетним відшкодуванням.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі