Теми статей
Обрати теми

Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби, які закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів

Редакція БТ
Постанова від 01.11.2010 р. № 1012

ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ:

КМУ зобов’язав декларувати зміну
 оптово-відпускних цін на лікарські засоби,
 які закуповуються за рахунок бюджетних коштів

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 01.11.10 р. № 1012

«Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби, які закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів»

 

Постановою

, що коментується, Кабмін встановив, що з 1 грудня 2010 р. підлягають декларуванню зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби, включені до Переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади і установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, затвердженого постановою КМУ від 05.09.96 р. № 1071 (далі — Перелік № 1071), крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів, медичних газів та лікарських форм, які виготовляються в аптеках за рецептами лікарів (магістральними формулами) та на замовлення лікувально-профілактичних закладів з дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин.

Обумовлені такі дії Кабміну тим, що

МОЗ формуючи та виконуючи бюджетні програми та заходи, які передбачають централізовану закупівлю лікарських засобів, виробів медичного призначення та обладнання, має потребу у достовірних даних про оптово-відпускну ціну лікарських засобів, які підлягають закупівлі закладами й установами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів. Наявність такої інформації допоможе МОЗ спланувати ефективне використання коштів державного бюджету при закупівлі необхідних лікарських засобів.

На сьогодні інформація про ціни є лише щодо лікарських засобів, які вказані в

Національному переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, затвердженому постановою КМУ від 25.03.09 р. № 333, ціни на які підлягають державному регулювання на підставі постанов КМУ від 17.10.08 р. № 955* та від 25.03.09 р. № 333**. Про ціну на інші лікарські засоби, які підлягають закупівлі та перелічені у Переліку № 1071, інформація у відповідних органів влади (Мінекономіки, Держлікінспекції та Торгово-промислової палати України) відсутня.

* Див. ком «Ринок ліків: революція, частина друга» // «БТ», 2009, № 9, с. 10.

** Див. ком. «Ліки: новий підхід до цінового регулювання» // «БТ», 2009, № 17, с. 5.

Тому Кабмін для вирішення цих проблем і пішов на радикальні дії: затвердив

постанову, що коментується (розроблена вона за участю МОЗ і Мін’юсту), яка вимагає декларувати зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби.. Цією постановою КМУ затвердив і Порядок декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби, які закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів (далі — Порядок).

Відповідно до

Порядку власники реєстраційного посвідчення на лікарські засоби не частіше ніж один раз на місяць повинні декларувати зміни оптово-відпускної ціни на кожну лікарську форму, дозування та споживчу упаковку лікарського засобу:

вітчизняного виробництва — у гривнях без урахування витрат на навантаження, розвантаження та транспортування;

іноземного виробництва — в іноземній валюті та гривнях за офіційним курсом, встановленим Нацбанком на дату подання декларації.

Для декларування таких змін представник власника реєстраційного посвідчення на такий засіб має

подати до МОЗ:

1)

декларацію зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб, складену за формою, встановленою МОЗ (поки що форма декларації не затверджена);

2)

копію реєстраційного посвідчення на лікарський засіб, виданого МОЗ.

Ці документи мають бути засвідчені підписом власника реєстраційного посвідчення та скріплені печаткою.

Після надходження таких документів до МОЗ відомості про ціну на лікарські засоби будуть занесені до

Реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби (положення про Реєстр має затвердити МОЗ, раніше обов’язок вести реєстри цін було покладено на Держлікінспекцію) та розміщені на офіційному веб-сайті МОЗ (http://www.moz.gov.ua.).

Якщо вищезазначені документи подані не в повному обсязі або оформлені з порушенням встановлених вимог, то МОЗ письмово буде повідомляти про це власника реєстраційного посвідчення протягом 7 робочих днів після подання декларації. Отримавши таке повідомлення, власник реєстраційного посвідчення має усунути недоліки, бо в іншому випадку зміни оптово-відпускної ціни не будуть внесені до

Реєстру.

Постанова

, що коментується, набрала чинності 12.11.10 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі