Теми статей
Обрати теми

Про відображення в декларації з ПДВ неоподатковуваних операцій повернення товарів або передоплати

Редакція БТ
Лист від 06.10.2010 р. № 12659/5/16-1516

ПОВЕРНЕННЯ ТОВАРІВ ТА ПДВ:

ДПАУ роз’яснила порядок відображення в декларації

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.10.10 р. № 12659/5/16-1516

«Про відображення в декларації з ПДВ неоподатковуваних операцій повернення товарів або передоплати»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ розглянула питання, пов’язані з відображенням у податковому обліку операцій з повернення товарів (послуг) або передоплат за непоставлені товари (послуги).

Повернення за операціями, що не є об’єктом обкладення ПДВ

.

Суть роз’яснень ДПАУ зводиться до того, що операції повернення «необ’єктних» товарів (послуг) або передоплати за такі товари (послуги) не відображаються в декларації з ПДВ в коригувальних рядках 8 і 16. Тому їх можна відкоригувати тільки шляхом подання уточнюючого розрахунку.

Свою позицію головний податковий орган побудував на двох таких постулатах.

По-перше, при продажу товарів (послуг), поставка яких не є об’єктом оподаткування ПДВ згідно з

п. 3.2 Закону про ПДВ* податкова накладна не складається, а при поверненні таких товарів (чи передоплати за товари, послуги) не складається розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

По-друге, операції з поставки товарів (послуг), що не є об’єктом оподаткування згідно з

п. 3.2 Закону про ПДВ, та операції з придбання зазначених товарів (послуг) відображаються у податковій декларації з ПДВ (рядки 3 та 11.2) та у реєстрі отриманих та виданих податкових накладних.

З приводу висновків ДПАУ слід зробити кілька зауважень.

1. Бувають винятки з цих правил, наприклад, згідно з

п. 9 Порядку № 165** у податковій накладній, виписаній на фінлізинговий платіж, може бути одночасно заповнено: графу 7 (у ній відображається частина винагороди, що перевищує подвійну облікову ставку НБУ, яка обкладається ПДВ за ставкою 20 %) та графу 10 (у ній відображається сума винагороди в межах подвійної облікової ставки НБУ, яка згідно з п.п. 3.2.2 Закону про ПДВ не є об’єктом обкладення ПДВ)***.

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165.

*** Докладніше див. у статті «Фінансовий лізинг: особливості правового регулювання та податкового обліку» // «БТ», 2010, № 42, с. 16.

Відповідно в разі повернення таких частково не оподатковуваних послуг (передоплати) продавець

зобов’язаний виписати розрахунок коригування до податкової накладної. Отже, відображати такий розрахунок коригування в деклараціях з ПДВ продавець і покупець повинні в загальному порядку в ряд. 8 або 16 декларації.

2. Уточнюючий розрахунок до декларації подається лише в тому випадку, якщо платник виявив помилку, допущену в декларації за попередній період (

п. 4.4 Порядку № 166****).

**** Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

Тому, якщо дотримуватись рекомендацій ДПАУ, то продавець і покупець у періоді повернення «необ’єктних» товарів (передоплат) не відображають таке повернення в декларації, а через уточнюючий розрахунок коригують показники тієї декларації, в якій було відображено поставку (отримання), незважаючи на те, що жодної помилки в такому періоді не було.

На нашу думку, немає принципової різниці, в якому документі буде відображено коригування обсягу неоподатковуваних операцій: в уточнюючому розрахунку або в декларації. Хоча логічніше провести таке коригування в тому періоді, в якому товари (передоплату) було повернено та відображено в реєстрах отриманих і виданих податкових накладних, а зробити це можна лише в коригувальних рядках 8 і 16 декларації. Але, судячи з усього, ДПАУ заперечує проти такого коригування.

Коригування показника ряд. 10.2 декларації

.

У

листі, що коментується, ДПАУ цілком справедливо зауважила, що в разі придбання з ПДВ товарів (робіт, послуг, об’єктів основних фондів) для використання в операціях, що не підлягають обкладенню ПДВ, право на податковий кредит у покупця не виникає. Це прямо передбачено в п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ. Такі операції відображаються у ряд. 10.2 декларації з ПДВ.

Виходячи з цього ДПАУ дійшла висновку, що при коригуванні обсягів придбання таких товарів податковий кредит покупця

не коригується у зв’язку з його відсутністю, а обсяги, що підлягають коригуванню, відображаються в уточнюючому розрахунку.

Коригування податкових зобов’язань продавця здійснюється в загальному порядку.

Дійсно, якщо коригування пов’язане з поверненням товарів (передоплат), а не зі зміною напрямку використання товарів (в оподатковуваних операціях замість неоподатковуваних), то коригувати податковий кредит покупця немає підстав. Але щодо порядку такого коригування (тільки через уточнюючий розрахунок) можна подискутувати.

Справа в тому, що в разі повернення товару відповідно до

п. 4.5 Закону про ПДВ і п. 20 Порядку № 165 продавець зобов’язаний надіслати покупцю розрахунок коригування до податкової накладної, для відображення якого в декларації передбачено спеціальний ряд. 16.2, а також додаток 1 до декларації.

Порядок № 166

не забороняє відображати в ряд. 16.2 декларації розрахунки коригування до податкових накладних, за якими не сформовано податковий кредит. Тому, на нашу думку, платник може відкоригувати обсяги придбання в ряд. 16.2 декларації з ПДВ, разом з тим у графі Б стоятиме прокреслення, адже сума податкового кредиту при цьому не коригується.

Проте ДПАУ пропонує провадити таке коригування лише в уточнюючому розрахунку. Отже, первісне відображення обсягів придбання в ряд. 10.2 потрібно сприймати як помилку, яку буде виправлено через уточнюючий розрахунок, а розрахунок коригування до податкової накладної взагалі не брати до уваги.

Для повноти картини зауважимо, що в п. 4 листа ДПАУ від 04.12.09 р. № 27084/7/16-1517* при поверненні товарів або передоплати за непоставлені товари, операції з поставки яких оподатковуються за ставкою 0 % та відображаються в ряд. 2.2 декларації, податківці рекомендували постачальнику відображати зменшення обсягу поставки у гр. А ряд. 8.3 декларації (у гр. Б ставиться прокреслення). Аналогічний висновок було зроблено щодо повернення товарів,

звільнених від оподаткування на підставі ст. 5 Закону про ПДВ , у консультації податківців, опублікованій у газеті «Податковий, банківський, митний консультант», 2009, № 27, с. 13, де рекомендовано відображати повернення пільгованих товарів у графі «А» ряд. 8.3.

* Див. статтю «Актуальні питання з ПДВ: відповідає ДПАУ, коментує редакція» // «БТ», 2009, № 51, с. 39.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі