Теми статей
Обрати теми

Особливості обчислення виплат працівникам в умовах неповного робочого дня

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Особливості обчислення виплат працівникам в умовах неповного робочого дня

 

Яку середню зарплату необхідно розрахувати працівникам, які постійно працюють у режимі неповного робочого дня, для оплати відпускних, лікарняних, відрядження: середньогодинну або середньоденну?

(м. Кривий Ріг)

 

Відпускні.

Працівник, який працює в режимі неповного робочого дня, як і всі інші працівники, має право на щорічні основну і додаткову відпустки.

Час роботи в режимі неповного робочого часу

включається до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, без будь-яких обмежень (ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки)*.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

При наданні додаткових відпусток (

ст. 7 і 8 Закону про відпустки) право на відпустку переважно залежить від стажу роботи в певних умовах праці, за які такі відпустки надаються** (ч. 2 ст. 9 Закону про відпустки).

** Докладніше див. Тему тижня «Відпустки-2009» // «БТ», 2009, № 22, с. 36; Тему тижня «Щорічна відпустка-2010» // «БТ», 2010, № 27, с. 37.

Установлення

неповного робочого дня на розрахунок відпускних не впливає. Оплаті підлягають календарні дні відпустки, і для цього розраховують середню зарплату за календарний день. Установлення неповного часу може вплинути на величину відпускних лише в тому випадку, коли працівнику встановлено неповний робочий тиждень з ініціативи роботодавця (ст. 32 КЗпП): не відпрацьовані у зв’язку з цим дні виключають при розрахунку середнього заробітку***.

*** Див. статтю «Неповний робочий час: особливості оплати праці» // «БТ», 2010, № 36, с. 20.

Лікарняні.

Для розрахунку виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266), розраховують середню зарплату:

1) середньо

годинну — при підсумованому обліку робочого часу, або якщо облік робочого часу ведеться в годинах, а також коли в місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня зарплата, або в періоді, за який виплачуються лікарняні, установлюється неповний робочий день (п. 15 Порядку № 1266). Середньогодинну зарплату розраховують діленням нарахованої за розрахунковий період заробітної плати на кількість відпрацьованих годин у розрахунковому періоді (п. 16 Порядку № 1266);

2) середньо

денну — в інших випадках (п. 13 Порядку № 1266). У загальному порядку середньоденну зарплату розраховують діленням нарахованої за розрахунковий період зарплати на кількість відпрацьованих робочих днів у розрахунковому періоді (п. 14 Порядку № 1266).

Оскільки у вашій ситуації установлено неповний робочий день, то допомогу по тимчасовій непрацездатності згідно з

п. 15 Порядку № 1266 слід розраховувати виходячи із середньогодинної зарплати, незважаючи на те, що такий графік для працівника є постійним.

Допомога по вагітності та пологах.

Цю допомогу виплачують за календарні дні, тому для визначення її величини в усіх випадках (незалежно від установленого працівнику режиму роботи) розраховують середню зарплату за календарний день.

Оплата днів відрядження.

Дні відрядження, у тому числі перебування в дорозі, працівнику оплачують за середнім заробітком (середньоденна або середньогодинна зарплата), що розраховується згідно з п. 5 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), виходячи з виплат за останні два календарні місяці.

Середній заробіток за дні відрядження

визначають множенням середньоденного (середньогодинного) заробітку на кількість робочих днів (годин) за графіком, установленим за місцем постійної роботи.

Середній заробіток за дні відрядження зберігається

на всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи (абзац п’ятнадцятий Загальних положень Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом МФУ від 13.03.98 р. № 59). Із цього випливає таке: якщо працівник у відрядженні працював повний робочий час (за графіком роботи підприємства, на яке його відряджено), оплату він отримає як за неповний робочий день, оскільки саме такий графік роботи встановлено за місцем його постійної роботи.

Що стосується вибору виду середнього заробітку для оплати днів відрядження, то наша думка із цього приводу така:

1) якщо працю працівника при неповному робочому дні оплачують виходячи з частини окладу, то необхідно розраховувати середньо

денну зарплату;

2) якщо праця оплачується за годинною тарифною ставкою, то час перебування у відрядженні оплачують виходячи із середньо

годинної зарплати.

Вихідна допомога.

Вихідну допомогу нараховують згідно з Порядком № 100 виходячи з виплат за останні два календарні місяці. Але в цьому випадку необхідно враховувати вимоги абзацу другого п. 8 Порядку № 100: якщо середню місячну зарплату визначено законодавством як розрахункову величину для нарахування виплат і допомоги, вона визначається шляхом множення середньоденної зарплати, розрахованої згідно з абзацом першим п. 8 Порядку № 100, на середньомісячну кількість робочих днів у розрахунковому періоді.

Середньомісячну зарплату для розрахунку вихідної допомоги (

ЗПсер.міс.) визначають за формулою:

ЗПсер.міс. = Вп.3 : РДф

х РДг : 2,

де

Вп.3 — виплати, що включаються до розрахунку згідно з п. 3 Порядку № 100, за фактично відпрацьовані працівником робочі дні протягом 2 місяців, які передували місяцю звільнення (протягом іншого фактично відпрацьованого періоду, що включається до розрахунку);

РДф

— кількість робочих днів, фактично відпрацьованих протягом 2 місяців, що передували місяцю звільнення (протягом іншого фактично відпрацьованого періоду, що включається до розрахунку);

РДг

— кількість робочих днів за останні 2 календарні місяці відповідно до графіка роботи підприємства, установленого згідно з вимогами законодавства.

Отже,

вихідна допомога розраховується виходячи із середньоденної зарплати незалежно від того, який режим неповного робочого часу встановлено — неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі