Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку здійснення закупівель товарів, робіт і послуг комунальними підприємствами

Редакція БТ
Лист від 21.09.2010 р. № 3303-25/9208-12

КОМУНАЛЬНІ ПІДПРИЄМСТВА,

закуповуючи товари за власні кошти, мають
використовувати процедуру держзакупівель

 

Лист Міністерства економіки України від 21.09.10 р. № 3303-25/9208-12

«Щодо порядку здійснення закупівель товарів, робіт і послуг комунальними підприємствами»

 

Нагадаємо, що відповідно до

п. 21 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.10 р. № 2289-VI (далі — Закон про держзакупівлі) комунальні підприємства тепер прямо вказані у визначенні терміна «підприємства». Це означає, що вони тепер є повноправними замовниками державних закупівель і починаючи з 30.07.10 р. при здійсненні закупівель мають дотримуватись вимог Закону про держзакупівлі (це підтверджує і ст. 78 Господарського кодексу України, яка тепер містить пряму норму щодо цього).

Крім того, якщо такі комунальні підприємства відносяться до визначення «підприємства» у розумінні

Закону про держзакупівлі, то і їх кошти відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про держзакупівлі відносяться до поняття «державні кошти»

У зв’язку з цим виникає закономірне запитання: чи в усіх операціях із закупівлі товарів, робіт та послуг комунальні підприємства мають застосовувати правила закупівлі, передбачені

Законом про держзакупівлі, чи лише в тих, де використовуються саме бюджетні кошти?

На це запитання дало відповідь Мінекономіки у

листі, що коментується, де воно справедливо зазначило, що комунальні підприємства мають здійснювати закупівлю товарів, робіт і послуг у порядку, установленому Законом про держзакупівлі, не лише за державні кошти, які передбачені в п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про держзакупівлі, а також і за інші кошти, отримані ними від фінансово-господарської діяльності.

Тому тепер комунальні підприємства, надаючи платіжні доручення на придбання товарів, робіт і послуг за будь-які кошти (а не тільки за бюджетні), мають надавати і документи щодо держзакупівель. Якщо цього не буде зроблено, то такі документи відповідно до

п. 4 ст. 7 Закону про держзакупівлі вважаються оформленими неналежним чином, а тому їх не виконуватимуть.

Такими документами відповідно до

п. 7 ст. 51 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121-III (далі — Закон про банки) є звіт про результати здійснення процедури закупівлі та інші документи, що підтверджують виконання такими підприємствами вимог Закону про держзакупівлі.

Крім того, варто звернути увагу, що, на думку Нацбанку (

лист від 09.08.10 р. № 25-111/1852-13664), у частині сьомій ст. 51 Закону про банки вказано лише про обов’язок банків перевіряти наявність під час оплати за договорами, укладеними комунальними підприємствами, вищезгаданих документів. А тому перевіряти правильність заповнення цих документів банки не будуть, бо цього не вимагає Закон про банки.

Що думає з цього приводу Мінекономіки поки що не відомо, оскільки відповіді на звернення Нацбанку щодо цього запитання до цього органу ще не було.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі