Теми статей
Обрати теми

Який період наступний при переході з квартального на місячний податковий період з ПДВ

Редакція БТ
Стаття

ЯКИЙ ПЕРІОД НАСТУПНИЙ

при переході з квартального на місячний
податковий період з ПДВ

 

Приводом для написання цієї статті стало таке запитання читача: «Наше підприємство є квартальним платником ПДВ. У жовтні 2010 року обсяг оподатковуваних операцій наблизився до суми 300 тис. грн. Якщо перевищення відбудеться в листопаді, то який звітний період буде наступним для перенесення від’ємного значення ряд. 26 декларації за III квартал 2010 року?».

Спробуємо розібратися в цій досить заплутаній ситуації.

Микола ШПАКОВИЧ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Переходи «квартал — місяць» у Законі про ПДВ

Спочатку нагадаємо, що згідно з

п.п. 7.8.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) податковим періодом з ПДВ є один календарний місяць, а у випадках, спеціально передбачених цим Законом, — календарний квартал.

Такі «особливі» випадки описано в

п.п. 7.8.2 Закону про ПДВ та п. 2.3 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок № 166), де передбачено, що платник ПДВ, обсяг оподатковуваних операцій* якого за попередні 12 місячних податкових періодів не перевищив суму 300 тис. грн., може обрати квартальний податковий період.

* У листі від 26.04.10 р. № 4813/5/16-1516 ДПАУ вкотре заявила, що при визначенні обсягу оподатковуваних операцій слід ураховувати операції, що оподатковуються за ставкою 20 % чи 0 %, а також звільнені від оподаткування операції, тобто не враховуються лише операції, що не є об’єктом оподаткування (див. ком. «Розрахунок 300-тисячного обсягу для ПДВ-реєстрації: ДПАУ рахує по-своєму» // «БТ», 2010, № 29, с. 10).

Заява про вибір квартального податкового періоду подається до податкового органу

разом з декларацією за останній податковий період календарного року (грудень або IV квартал). Квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду (I кварталу) наступного календарного року.

Така заява має подаватися щороку. У разі її неподання платник, який раніше застосовував квартальний податковий період, з початку наступного року зобов’язаний звітувати щомісяця починаючи із січня (

абз. 3 п. 2.4 Порядку № 166).

Якщо протягом будь-якого періоду з початку поточного року обсяг оподатковуваних операцій платника ПДВ перевищує суму 300 тис. грн., то такий платник зобов’язаний самостійно перейти на місячний податковий період починаючи з місяця, на який припадає таке перевищення.

У формі декларації з ПДВ передбачено спеціальне поле

«Відмітка про перехід на місячний податковий період з поточного звітного податкового періоду», в якому ставиться знак «Х» у разі переходу на місячний звітний період (тільки в першій місячній декларації).

Загальну інформацію про податкові періоди, що можуть застосовуватися платниками ПДВ, наведено в таблиці на с. 29.

 

Звітні періоди з ПДВ

Податковий період

Коли застосовується

Місячний

Початок застосування
1. Реєстрація. Перший податковий період починається з дня реєстрації платником ПДВ та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця (абз. 2 п.п. 7.8.1 Закону про ПДВ).
2. Перехід з квартального податкового періоду:
а) при перевищенні обсягу оподатковуваних операцій 300 тис. грн. місячний податковий період починається з місяця, в якому відбулося таке перевищення (абз. 2 п.п. 7.8.2 Закону про ПДВ, п.п. 2.5.1 Порядку № 166);
б) якщо платник не подав заяву про застосування квартального податкового періоду в наступному році, місячний податковий період починається із січня наступного року (абз. 3 п. 2.4 Порядку № 166).
Закінчення застосування
1. Перехід на квартальний податковий період.
2. Анулювання реєстрації. Останнім податковим періодом буде період, що починається з першого дня місяця, в якому проведено анулювання реєстрації, та закінчується днем такого анулювання (абз. 3 п.п. 7.8.1, передостанній
абзац п. 9.8 Закону про ПДВ
)

Квартальний

Початок застосування
Платник може вибрати квартальний податковий період, якщо обсяг оподатковуваних операцій за попередні 12 місячних податкових періодів не перевищив 300 тис. грн. Для цього необхідно подати заяву про перехід разом з декларацією за останній звітний період календарного року.
Квартальний податковий період починає застосовуватися з першого кварталу наступного року.
Закінчення застосування
1. Платник зобов’язаний самостійно перейти на місячний податковий період, якщо протягом будь-якого періоду з початку застосування квартального податкового періоду (з початку календарного року) обсяг оподатковуваних операцій перевищив 300 тис. грн. (абз. 2 п.п. 7.8.2 Закону про ПДВ, п. 2.5 Порядку № 166).
2. Якщо платником не подано заяву про застосування квартального податкового періоду в наступному році. Закінченням застосування квартального податкового періоду буде останній квартал календарного року, декларацію за який подано без такої заяви.
3. Анулювання ПДВ-реєстрації. При анулюванні реєстрації останнім податковим періодом вважається період, що починається з дня, наступного за останнім днем попереднього податкового періоду, і закінчується днем такого анулювання (абз. 3 п.п. 7.8.1, передостанній абзац п. 9.8 Закону про ПДВ)

 

Як звітувати при переході

Якщо перехід з квартального звітного періоду відбувається з першого місяця кварталу, наприклад із жовтня, то будь-яких труднощів з визначенням звітних періодів не виникає. Декларація за останній квартальний податковий період (III квартал 2010 року) подається не пізніше 09.11.10 р., перша декларація за місячний звітний період (жовтень 2010 року) подається не пізніше 20.11.10 р.

У ситуації, коли перехід відбуватиметься з листопада або грудня 2010 року, ситуація трохи складніша. Справа в тому, що

п.п. 2.5.1 Порядку № 166 зобов’язав платника подати декларацію з ПДВ за період, в якому відбулося перевищення (листопад або грудень 2010 року), незважаючи на те, що декларація, в якій буде відображено показники за попередній(і) місяць(і) такого кварталу, ще не подавалася до податкового органу (вона подається після закінчення кварталу, в якому відбулося перевищення).

Як звітувати в такій ситуації, розповіла ДПАУ в

листі від 28.02.08 р. № 3975/7/16-1515-20 (див. «Як звітувати при переході в середині кварталу»).

 

Як звітувати при переході в середині кварталу

Витяг із листа ДПАУ від 28.02.08 р. № 3975/7/16-1515-20

«<…> якщо платником у другому місяці кварталу, наприклад (у листопаді) досягнуто обсяг поставки, що перевищує 300 тис. грн., такий платник повинен до* 20 грудня подати податкову декларацію з ПДВ за листопад, до* 20 січня подати податкову декларацію з ПДВ за грудень і до 10 лютого подати податкову декларацію з ПДВ за 4 квартал, який буде складатися з 1 місяця — жовтня».

 

* Насправді не пізніше 20 числа. —

Прим. ред.

 

Отже, платник подає спочатку декларацію за місяць, в якому відбулося перевищення (листопад і/або грудень), а потім у строки, установлені для квартального періоду, — декларацію за IV квартал, в якій відображаються показники:

— тільки жовтня (якщо перехід відбувся в листопаді);

— жовтня та листопада (якщо перехід відбувся у грудні).

 

Який період наступний?

Якщо в деклараціях, що подаються за «нестандартні» звітні періоди IV кварталу (листопад і грудень, а також IV квартал), немає необхідності враховувати від’ємне значення попередніх періодів, то труднощів з їх заповненням не виникає.

У кожній декларації відображаються показники відповідного періоду, єдиною особливістю буде те, що сплата до бюджету податкових зобов’язань здійснюватиметься не в календарній черговості:

— ПДВ за жовтень (за квартальною декларацією) сплачуватиметься після зобов’язань за листопад і зобов’язань за грудень (якщо перехід відбувся в листопаді);

— ПДВ за жовтень і листопад (за квартальною декларацією) сплачуватиметься після зобов’язань за грудень (якщо перехід відбувся у грудні).

Якщо ж у декларації з ПДВ за III квартал 2010 року було заповнено ряд. 22 та/або ряд. 26, то таке від’ємне значення необхідно враховувати при складанні наступної декларації. Про порядок перенесення від’ємного значення ПДВ у 2010 році ми докладно розповідали в

Темі тижня «Звітність з ПДВ-2010» // «БТ», 2010, № 36, с. 36. Однак у цій ситуації найважливіше визначити, яка декларація буде наступною.

Якщо виходити з

календарної черговості, то, безумовно, можна спробувати перенести від’ємне значення III кварталу до декларації за IV квартал, в якій відображено показники жовтня. При цьому від’ємне значення III кварталу не буде враховане в місячній декларації за період, в якому відбувся перехід, наприклад, у декларації за листопад.

Однак при такому підході подальше перенесення від’ємного значення, що може виникнути за декларацією за IV квартал (фактично тільки за жовтень), узагалі не можна буде врахувати в наступній (за календарною черговістю) декларації за листопад (граничний строк подання якої закінчується 20 грудня). Адже на момент її подання декларацію за IV квартал ще не може бути подано (хоча дані для її складання вже відомі), оскільки декларація за IV квартал подається не раніше, ніж 1 січня наступного року.

Тому при визначенні наступного звітного періоду слід виходити з

черговості подання декларацій до податкового органу, а точніше, з граничних строків їх подання (оскільки декларацію за грудень може бути подано після декларації за IV квартал, але її дані потрапляють до особового рахунка платника раніше).

Таким чином, порядок перенесення від’ємного значення в деклараціях з ПДВ при переході з квартального на місячний період можна показати у вигляді схем (див. нижче).

 

img 1

 

Неприємні сюрпризи

Незважаючи на «нестандартний» порядок відображення від’ємного значення в деклараціях з ПДВ у разі переходу з квартального звітного періоду на місячний, усі події, у тому числі і в господарській діяльності такого платника ПДВ, усе одно відбуваються в чіткій календарній черговості. Така невідповідність між черговістю подій та черговістю відображення їх у звітності з ПДВ може приховувати в собі низку незвичайних сюрпризів, і деякі з яких не зовсім приємні.

Розглянемо звичну для всіх платників ПДВ ситуацію.

Приклад 1.

Підприємство купує партію товару вартістю 12000 грн., у тому числі ПДВ — 2000 грн., в одному звітному періоді, а продає її в наступному звітному періоді за 13200 грн., у тому числі ПДВ — 2200 грн. Інших операцій у цих звітних періодах немає.

У звичайній ситуації в першому звітному періоді у підприємства виникає від’ємне значення ПДВ у сумі 2000 грн. (ряд. 22 декларації), що переноситься до ряд. 23.1 декларації за наступний звітний період і зменшує там податкові зобов’язання, що виникли в сумі 2200 грн. Різниця 200 грн. (2200 - 2000) підлягає сплаті до бюджету. Усе логічно та в дусі

Закону про ПДВ.

А тепер розглянемо наслідки аналогічних подій у разі, коли вони відбуваються у платника, який переходить з квартального звітного періоду на місячний.

Приклад 2.

Підприємство купує партію товару вартістю 12000 грн., у тому числі ПДВ — 2000 грн., у жовтні 2010 року, а продає її в листопаді 2010 року за 13200 грн., у тому числі ПДВ — 2200 грн. Інших операцій у цих звітних періодах немає, але підприємство з листопада 2010 року переходить з квартального звітного періоду на місячний.

У такого платника у жовтні 2010 року виникає право на податковий кредит, який буде відображено в декларації за IV квартал 2010 року (у ній буде відображено показники тільки за жовтень). Від’ємне значення, що виникло в такій декларації в сумі 2000 грн. (показник ряд. 22), платник може перенести до ряд. 23.1 декларації за січень 2011 року. При цьому в декларації за листопад 2010 року платник зобов’язаний відобразити податкові зобов’язання в сумі 2200 грн., які доведеться сплатити до бюджету! Адже до листопадової декларації платник може перенести лише від’ємне значення, що виникло в декларації за III квартал 2010 року (якщо воно там виникло).

Формально все правильно та повністю відповідає

Закону про ПДВ, але, погодьтеся, така ситуація не зовсім справедлива.

Якщо в ситуації, описаній у

прикладі 2, підприємство отримало оплату від покупця і розрахувалося з постачальником, то для сплати ПДВ за декларацією за листопад (2200 грн.) йому не вистачить усієї суми націнки, отриманої від такої операції 1200 грн. (13200 - 12000): щоб розрахуватися з бюджетом, підприємству потрібно «витягти» з оборотних коштів ще 1000 грн.

При цьому, якщо від’ємне значення, що утворилося в декларації за IV квартал 2010 року, не перекриється податковими зобов’язаннями в січні 2011 року, то підприємство може розраховувати на отримання з бюджету суми 2000 грн. у вигляді бюджетного відшкодування.

Ось такі нерадісні наслідки можуть виникнути в абсолютно безневинній, на перший погляд, ситуації.

 

Як боротися з неприємними сюрпризами

Щоб не заганяти себе в таку неприємну ситуацію, підприємство має можливість трохи схитрувати і на законних підставах «перетягти» податковий кредит із жовтня на листопад.

По-перше, можна попросити постачальника не поспішати з наданням податкової накладної та отримати її не в жовтні, а на початку листопада. У такому разі право на податковий кредит виникне тільки в момент отримання податкової накладної, тобто в періоді, в якому виникнуть податкові зобов’язання.

Нагадаємо, що ДПАУ зовсім недавно змінила свій підхід до відображення запізнілих податкових накладних у декларації та в

листі від 18.08.10 р. № 16847/7/16-1517-26* запропонувала відображати їх у ряд. 10.1 декларації. Причому в листі від 26.10.10 р. № 22882/7/16-1517 ДПАУ наполягає на документальному підтвердженні факту затримки податкової накладної**.

* Докладніше див. ком. «Податковий кредит за накладними, що запізнилися: ДПАУ передумала» // «БТ», 2010, № 39, с. 4.

** Див. ком. «Запізнілі податкові накладні: боротьба триває?» // «БТ», 2010, № 46, с. 6.

По-друге, підприємство може «забути» відобразити податкову накладну, отриману у жовтні, у

Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних, а «згадати» про неї в листопаді. У такому разі відображати податковий кредит за такою податковою накладною слід у рядку 16.1 декларації як самостійно виявлену помилку.

Але в такому разі є один нюанс. Справа в тому, що помилку, яка виправлятиметься в декларації за листопад, на момент її виправлення формально ще не допущено в «попередньому» періоді (декларації за IV квартал, до якої мають потрапити показники жовтня), тож не зрозуміло, як до виправлення такої помилки поставляться податківці. Хоча виходячи з даних Реєстру, можна наполягати на наявності такої помилки.

Можна розглядати й інші варіанти, але, на наш погляд, найоптимальнішим буде все-таки перший варіант (з податковою накладною, що запізнилася).

На цій оптимістичній ноті закінчимо статтю. Як бачите, ми ще раз переконалися, що безвихідних ситуацій не буває. Будемо дуже раді, якщо ця стаття допоможе нашим читачам уникнути неприємних ситуацій, пов’язаних зі зміною податкового періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі