Теми статей
Обрати теми

Чи обов'язково доплачувати пенсійні внески підприємцю-пенсіонеру?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи обов’язково доплачувати пенсійні внески підприємцю-пенсіонеру?

 

Чи обов’язково доплачувати пенсійний внесок підприємцю — платнику єдиного податку, якщо він є пенсіонером та отримує пенсію? Чи буде штраф за несплату?

(м. Львів)

 

Так, обов’язково. У разі несплати внесків буде застосовано штрафні санкції

.

Обов’язок доплати тепер законний.

Нагадаємо: спроби запровадити обов’язкову доплату пенсійного внеску до рівня мінімального страхового внеску для підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування (єдиний та фіксований податок), уперше були здійснені ще у 2009 році. Тоді обов’язок доплати було введено постановою Кабміну від 14.04.09 р. № 366* (далі — постанова № 366). Але у зв’язку з тим, що вона суперечила Закону № 1058** (п.п. 7 п. 15 Прикінцевих положень Кабміну було надано лише право ініціювати пропозицію про доплату внесків, а основне рішення залишалося за ВРУ), пізніше її було спочатку призупинено***, а потім визнано такою, що втратила чинність****.

* Див. ком. «До уваги приватних підприємців! Кабмін установив мінімальний розмір пенсійних внесків. Чи законно?» // «БТ», 2009, № 18, с. 4.

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV.

*** Указом Президента України «Про зупинення дії окремих постанов Кабінету Міністрів України» від 02.11.09 р. № 890/2009.

**** Згідно з постановою КМУ «Про внесення змін, скасування та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України» від 24.03.10 р. № 278.

У цьому році подібну норму було запроваджено іншим шляхом:

Законом України від 08.07.10 р. № 2461-VI (далі — Закон № 2461) необхідність доплати закріплено на законодавчому рівні (див. ком. «Доплата до Пенсійного фонду єдиноподатниками та підприємцями на фікспатенті — тепер обов’язок, установлений законом» // «БТ», 2010, № 30, с. 4).

Таким чином,

з липня 2010 року приватні підприємці, які працюють на єдиному та фіксованому податку, зобов’язані доплачувати внески до Пенсійного фонду (далі — ПФУ) до мінімального розміру внеску за кожен місяць.

На сьогодні всі підприємці, які обрали особливий спосіб оподаткування, зобов’язані доплачувати внески до ПФУ. При цьому

немає жодних винятків для тих, хто вже став пенсіонером або є інвалідом. А от у 2009 році для таких категорій підприємців п. 5 постанови КМУ від 21.05.09 р. № 505 дійсно було передбачено виняток, який, утім, разом із постановою № 336 було скасовано****. Інших нормативно-правових актів, що обмежують коло осіб, зобов’язаних доплачувати пенсійні внески, на сьогодні немає.

***** Додаток 5 до Порядку формування та подання страховиками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління ПФУ від 05.11.09 р. № 26-1.

У

Пошті тижня «Розраховуємо доплату страхового внеску до Пенсійного фонду» // «БТ», 2010, № 37, с. 34 ми наводили таблицю розрахунку розміру доплати до ПФУ для підприємців, які сплачують єдиний та фіксований податок.

Сплата

страхових внесків здійснюється щокварталу не пізніше ніж через 20 календарних днів з дня закінчення звітного періоду: за третій квартал 2010 року — не пізніше 20 жовтня 2010 року, а за четвертий квартал — не пізніше 20 січня 2011 року (ст. 20 Закону № 1058). За підсумками 2010 року (до 1 квітня 2011 року) необхідно буде подати до ПФУ звіт за формою додатка 5***** (див. також лист ПФУ від 21.07.10 р. № 12589/03-20 // «БТ», 2010, № 34, с. 14).

****** Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.12.03 р. № 21-1.

Штраф за недоплату.

За несплату або несвоєчасну сплату внесків до Пенсійного фонду передбачено штраф у розмірі 10 % своєчасно не сплачених сум (п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058). При цьому на суми своєчасно не сплачених страхових внесків та штрафу нараховується пеня за кожен день прострочення платежу (0,1 % від суми страхових внесків і штрафу).

Штрафні

санкції та пеню органи ПФУ розраховують самостійно: після того, як орган ПФУ виявляє прострочення платежу (у результаті звіряння надходжень внесків або перевірки), він виносить рішення про застосування до підприємця штрафних санкцій та пені (оформляється за формою додатка 14 до Інструкції № 21-1******). Протягом трьох робочих днів з дня винесення його направляють страхувальнику з повідомленням про вручення. Підприємець має сплатити зазначені суми протягом 10 робочих днів з дня отримання рішення. Якщо ж він виявить, що санкції нараховано неправомірно або неправильно розраховано, він може розпочати процедуру оскарження, але має встигнути зробити це до закінчення 10-денного строку. У цьому випадку строки сплати штрафів та пені призупиняються до винесення органом ПФУ вищого рівня або судом рішення у справі.

Нагадаємо також, що з 2011 року підприємцям, які використовують особливий спосіб оподаткування, доведеться сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в розмірі не менше мінімального страхового внеску (34,7 % від розміру мінімальної зарплати)*.

* Докладніше див. Тему тижня «Єдиний внесок на соцстрахування» // «БТ», 2010, № 37, с. 38.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі