Теми статей
Обрати теми

Підприємство, яке передає відходи спеціалізованій організації для утилізації, не є платником екозбору

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Підприємство, яке передає відходи спеціалізованій організації
для утилізації, не є платником екозбору

Підприємство уклало договір зі спеціалізованою організацією на надання послуг з вивезення твердих побутових відходів. Договором передбачено, що відходи для вивезення виносяться в міські контейнери загального користування, що розташовані поза територією підприємства і вивозяться спеціалізованою організацією щодня. Чи відноситься таке підприємство до платників екозбору за розміщення відходів?

(м. Ужгород)

 

Нагадаємо, що відповідно до

ст. 44 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.91 р. № 1264-XII збір за розміщення відходів є одним із компонентів збору за забруднення навколишнього природного середовища (далі — екозбір). Справляється екозбір за розміщення відходів відповідно до п. 3.1 Інструкції про порядок обчислення та сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затвердженої наказом Мінприроди та ДПАУ від 19.07.99 р. № 162/379 та п. 2 Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303, за обсяги відходів, що розміщуються у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах.

Із цього можна зробити висновок, що основним критерієм при визначенні статусу платника екозбору є

факт розміщення відходів**.

** Звернемо увагу, що є інші думки з цього приводу. Так, Держпідприємництва у листі від 02.03.10 р. № 2602 («БТ», 2010, № 37, с. 7) указує на те, що визначення статусу платника екозбору залежить від умов договору. Якщо за умовами договору про вивезення відходів вказано, що платити екозбір за розміщення відходів має власник відходів, то саме він, а не спеціалізована організація, яка здійснює утилізацію, виступає платником екозбору. Ми з цим не погоджуємося, оскільки такі висновки не відповідають чинному законодавству (порядок сплати податків не може бути предметом договірних відносин).

Та все ж є один нюанс: чи вважати розміщенням відходів їх тимчасове (до моменту вилучення) зберігання?

У чинному законодавстві відповіді на це запитання немає. Тому варто звернутися до роз’яснень контролюючих органів.

Так, Мінприроди (

лист від 22.05.08 р. № 6540/20/10-08) вважає, що збір не нараховується і не сплачується лише, коли суб’єкт господарювання передає зазначені відходи у повному обсязі спеціалізованим підприємствам, має відповідний договір зі спеціалізованою організацією, дотримується легітимного тимчасового зберігання відходів (ідеться про ліміт на утворення відходів) та не накопичує свої відходи за попередні роки.

Цю позицію підтримує і Мінпромполітики у

листі від 27.05.08 р. № 15/2-3-319, де воно наголошує, що зобов’язання зі сплати та нарахування екозбору не виникають у разі, коли у підприємства припинено право власності на відходи до дати подання розрахунку збору. Тобто, якщо підприємство (суб’єкт господарювання) не розміщує на своїй території відходи, а передає їх згідно з укладеним договором спеціалізованій організації, то екозбір не сплачується.

Податківці також вважають (

лист від 28.05.08 р. № 6208/5/15-0215), що платником екозбору за розміщення відходів є лише той суб’єкт господарювання, який своєчасно (на кінець звітного кварталу) не передав відходи спеціалізованим підприємствам (організаціям) у встановлені договором терміни та здійснює їх розміщення на власній території.

Тобто у разі передачі відходів сторонній організації на утилізацію

суб’єкт, який утворює відходи, не є платником екозбору. Однак, як бачите, строки вилучення відходів згадані держоргани розуміють по-різному.

Підсумовуючи вищесказане, робимо висновок:

щоб суб’єкт господарювання не вважався платником екозбору за розміщення відходів, необхідно, щоб він мав на руках відповідний договір на передачу відходів спеціалізованому підприємству, в установлені договором терміни передав відходи і на кінець звітного періоду (кварталу) не мав у себе в наявності відходів.

У нашому ж випадку підприємство виконує всі вищеперелічені умови (не здійснює розміщення відходів та передає їх щодня спеціалізованій організації, з якою укладено договір про передачу відходів) і тому

не виступає платником екозбору, щодо розміщення відходів.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі