Теми статей
Обрати теми

Щодо продукції, виготовленої переробним підприємством із сільськогосподарської сировини на давальницьких умовах

Редакція БТ
Лист від 26.08.2010 р. № 3.7-14-4-15/14210

СІЛЬГОСППРОДУКЦІЯ,

вироблена на давальницьких умовах,
— власна продукція підприємства

 

Лист Міністерства аграрної політики України від 26.08.10 р. № 3.7-14-4-15/14210

«Щодо продукції, виготовленої переробним підприємством із сільськогосподарської сировини на давальницьких умовах»

 

Нагадаємо, що після внесення змін

Законом України від 04.06. 09 р. № 1447-VI* до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.04 р. № 1877-IV, кардинальних змін зазнало визначення сільськогосподарської продукції. Оскільки з того часу до неї відносяться товари, зазначені у групах 1 — 24 УКТ ЗЕД згідно із Законом України «Про Митний тариф України», якщо при цьому такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки і переробки цих товарів (продукції, якщо вони були придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах)).

* Див. ком. «Підтримка сільського господарства: внесено зміни до законів» // «БТ», 2009, № 29, с. 5.

Таке визначення сільськогосподарської продукції породжує запитання: чи відноситься готова продукція, отримана в результаті переробки на давальницьких умовах сільськогосподарської сировини, до сільськогосподарської продукції?

Від того до якої саме продукції буде віднесено таку готову продукцію, вироблену на давальницьких умовах, перш за все залежить чи матиме сільгосппідприємство право перебувати на фіксованому сільськогосподарському податку, чи обкладається виробництво такої продукції ПДВ згідно зі ст. 81 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Мінагрополітики в листі, що коментується, проаналізувавши низку нормативно-правових актів, дійшло справедливого і закономірного висновку: «готова продукція (наприклад — сметана), отримана сільськогосподарським підприємством у результаті переробки сільськогосподарської сировини (молока) від переробного підприємства на давальницьких умовах, є сільськогосподарською продукцією для сільгосппідприємства».

Ми також підтримуємо думку Мінагрополітики, оскільки передачу на виробництво із власної сировини продукції на давальних умовах потрібно розцінювати як один з етапів виробництва власної сільськогосподарської продукції.

Зробивши такий висновок Мінагрополітики чітко дала зрозуміти, що сільгосппідприємства вироблену з власної сировини на давальницьких умовах готову продукцію відносять до власної сільськогосподарської продукції, а тому мають право:

— ураховувати її при визначенні 75 % «сільгоспчастки» для перебування на фіксованому сільськогосподарському податку;

застосовувати щодо такої продукції спецрежим з ПДВ. Зазначимо, що податківці (лист від 04.12.09 р. № 27084/7/16-1517**) поділяють думку Мінагрополітики і у зв’язку з цим наголошують, що таку продукцію варто відображати у спецдекларації з ПДВ.

** Див. конс. «Актуальні питання з ПДВ: відповідає ДПАУ, коментує редакція» // «БТ», 2009, № 51, с. 39.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі