Теми статей
Обрати теми

Про виплату лікарняних за відсутності коштів у страхувальника

Редакція БТ
Лист від 19.08.2010 р. № 07-35-1599

ВИПЛАТА СОЦСТРАХІВСЬКИХ ДОПОМОГ

за відсутності коштів у роботодавця

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.08.10 р. № 07-35-1599

«Про виплату лікарняних за відсутності коштів у страхувальника»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) роз’яснив порядок виплати лікарняних у разі відсутності в роботодавця коштів на їх виплату і в ситуації, коли внески нараховано в сумі меншій, ніж виплачувані допомоги.

1. Відсутність коштів на виплату допомог

. Якщо роботодавець не може виплатити працівнику допомогу за браком у нього коштів на банківських рахунках або у зв’язку з їх арештом, застрахована особа може отримати допомогу безпосередньо від Фонду. Таку можливість передбачено ч. 4 ст. 50 Закону № 2240*. Тут зазначено, що звертатися безпосередньо до Фонду можна, якщо допомога залишається невиплаченою із зазначених вище причин більше одного місяця після настання строків її виплати. У зв’язку з цим доцільно нагадати, що звичайні лікарняні й допомога по вагітності та пологах виплачуються в найближчий після призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати. Допомога на поховання виплачується не пізніше наступного дня після звернення за нею. Отже, якщо після настання зазначених строків минув місяць, і протягом усього цього часу в роботодавця не було коштів на банківських рахунках або їх було заарештовано, то за виплатою допомоги потрібно звертатися безпосередньо до Фонду..

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-ІІІ.

Про те, як це зробити, ідеться в ч. 4 ст. 50 Закону № 2240. У листі, що коментується сьогодні, Фонд лише процитував положення цієї законодавчої норми. Змістовнішим у цьому плані є більш ранній лист Фонду, де наведено не тільки перелік документів, які потрібно надати Фонду, а й зазначено, які відомості в них слід наводити (див. «Які документи подаються до Фонду для виплати допомоги застрахованим особам»).

 

Які документи подаються до Фонду для виплати допомоги застрахованим особам

Витяг із листа Фонду від 09.06.05 р. № 01-16-823

«Для отримання у наведених випадках застрахованими особами матеріального забезпечення страхувальник повинен надати органу Фонду за місцем реєстрації такі документи, що засвідчуються підписами посадових осіб та печаткою страхувальника:

довідку-розрахунок, в якій необхідно вказати такі дані: назву страхувальника, код ЄДРПОУ (ДРФО для фізичних осіб), реєстраційний номер в органі Фонду, кількість застрахованих осіб всього, у тому числі осіб, яким нараховано, але не виплачено матеріальне забезпечення, причини невиплати;

заяви застрахованих осіб чи осіб, які мають право на одержання матеріального забезпечення, про його надання;

список (відомість) одержувачів матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, в якому необхідно вказати дані про одержувачів виплат, а саме: прізвище, ім’я та по батькові, ідентифікаційний номер, паспортні дані, номер особового рахунка, відкритого в установі банку, на який необхідно перераховувати кошти. По кожній застрахованій особі слід зазначити вид невиплаченої допомоги, суму, а також дату настання страхового випадку, термін тимчасової непрацездатності по вагітності та пологах згідно з листками непрацездатності та їх номер.

Крім того, мають бути надані засвідчені в установленому порядку виписки банківських установ про відсутність коштів на рахунках страхувальника або довідки про арешт його рахунків за період починаючи з дати, коли матеріальне забезпечення повинно було бути виплачене застрахованій особі відповідно до положень статті 52 Закону [№ 2240.Прим. ред.], до дня звернення страхувальника за фінансуванням».

 

Зауважимо, що працівники Фонду, як правило, вимагають ще й надання копій документів, які є підставою для виплати допомог (листки непрацездатності, витяги з Реєстру про смерть для отримання допомоги на поховання), а також копій протоколів комісії (уповноваженого) із соціального страхування про призначення допомог.

Після перерахування коштів застрахованим особам Фонд надає страхувальнику реєстр засвідчених банком платіжних доручень про здійснення платежів і довідку про плату за послуги банку. Платежі, які здійснив Фонд (виплачені суми допомог та оплачені послуги банку), страхувальник має відшкодувати, як тільки в нього з’являться кошти на рахунках у банку або буде знято арешт з них.

У

Звіті за ф. Ф4 ФСС з ТВП виплата допомоги в цьому випадку відображається таким чином:

— сума нарахованої у звітному періоді допомоги в загальному порядку відображається у

графах 3 і 4 розділу IV «Витрати за рахунок страхових внесків»;

— сума допомоги, що залишилася невиплаченою на кінець звітного періоду, строк виплати якої настав, відображається у

графі 7 розділу IV «Витрати за рахунок страхових внесків»;

— сума перерахованої Фондом застрахованим особам допомоги, а також понесені ним витрати на оплату банківських послуг відображаються загальною сумою в

рядку 9 розділу ІІІ «Розрахунки по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування». Далі ця сума розшифровується за складовими в таблиці «Отримано від Фонду з початку року (ІІІ. р. 9)» у рядках 4 і 5;

— сума, перерахована страхувальником Фонду у відшкодування понесених ним витрат, відображається в

рядку 15 розділу ІІІ «Розрахунки по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування». Дані цього рядка також підлягають розшифруванню в таблиці «Перерахування з початку року (ІІІ. р. 15)»;

— наявна на кінець звітного періоду заборгованість страхувальника перед Фондом наводиться в

розділі V «Розшифровка заборгованості за страхувальником (III. р. 17)». Як роз’яснюється в листі Фонду від 09.06.05 р. № 01-16-823, суму такої заборгованості потрібно відображати в рядку 2 «Заборгованість, пов’язана з невиплатою заробітної плати» ццього розділу*.

* Мабуть, заповнення цього рядка пояснюється тим, що заборгованість, відображена в ньому, не вважається недоїмкою. Водночас у Методрекомендаціях щодо заповнення Звіту за ф. Ф4ФСС з ТВП, затверджених постановою правління Фонду від 18.05.06 р. № 48, зазначено, що дані рядка 2 розділу V не можуть перевищувати величину, яка розраховується множенням даних про заборгованість з виплати зарплати (рядок 2 табл. ІІ.А) на страховий тариф відповідного періоду. Ураховуючи це, не виключаємо можливості відображення заборгованості перед Фондом, що розглядається, у рядку 5 «Інша заборгованість» розділу V.

Звертаємо увагу на важливість перерахування коштів Фонду після того, як у страхувальника з’явилися кошти на банківському рахунку або знято арешт із них. Якщо при перевірці буде встановлено факт неперерахування, така заборгованість вважатиметься недоїмкою (лист Фонду від 09.06.05 р. № 01-16-823). А це може стати підставою для застосування до страхувальника штрафних та фінансових санкцій відповідно до Закону № 2240 , а саме: штрафу в розмірі 50 % не сплачених у встановлений строк сум; пені в розмірі 120 % облікової ставки НБУ, що діє на момент сплати недоїмки, за весь період прострочення; адмінштрафу на посадових осіб від 136 до 255 грн. (при повторному порушенні — від 170 до 340 грн.) за ст. 1655 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

2. Суми виплачуваних допомог перевищують суму нарахованих внесків. У цьому випадку роботодавець не має права припиняти виплату (п. 6.8 Інструкцій № 16**), але при цьому згідно з п. 5 ч. 1 ст. 27 Закону № 2240 татакий роботодавець має право на додаткове фінансування з коштів Фонду.

** Інструкція про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління Фонду від 26.06.01 р. № 16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі