Теми статей
Обрати теми

Про нарахування внесків до Пенсійного фонду на суми авторської винагороди

Редакція БТ
Лист від 28.07.2010 р. № 18241/

АВТОРСЬКІ договори —

ПФУ роз’яснює, коли нараховують пенсійні внески

 

Лист Пенсійного фонду України від 28.07.10 р. № 18241/Я-6

«Про нарахування внесків до Пенсійного фонду на суми авторської винагороди»

 

У

листі, що коментується, Пенсійний фонд України (ПФУ) підтвердив свою раніше озвучену позицію щодо обчислення внесків до ПФУ із сум винагороди за створення та використання твору і за договором про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності.

Винагорода за створення та використання твору

. Така винагорода може виплачуватися як за трудовим договором, так і за договором цивільно-правового характеру (ст. 16 Закону України «Про авторське право і суміжні права» від 23.12.93 р. № 3792-XII). Винагорода, що виплачується автору за цивільно-правовим договором за створення та використання твору, є об’єктом для нарахування пенсійних внесків у розмірі 33,2 % і 2 %. Аналогічне роз’яснення ПФУ надавав у своїх листах від 06.12.04 р. № 12353/04 і від 20.10.06 р. № 13571/03-20.

Від себе додамо: у цьому випадку згідно з

ч. 1 ст. 1107 гл. 75 Цивільного кодексу України (ЦКУ) укладають договір про створення за замовленням і використання об’єкта права інтелектуальної власності. Він один із передбачених ст. 1107 ЦКУ для оформлення розпорядження майновими правами інтелектуальної власності передбачає виконання автором певних робіт зі створення об’єкта в майбутньому. Саме виконання робіт за договором і є підставою для справляння з виплачуваних за договором сум пенсійних внесків.

Винагорода за договором про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності. Цей договір також належить до групи договорів у сфері інтелектуальної власності (гл. 75 ЦКУ). Проте відносини, що виникають між сторонами при укладенні такого договору, на відміну від договору на створення твору, не мають ознак правовідносин, які регулюються договором підряду (робіт) або договором про надання послуг. Тому винагорода, що виплачується за передачу виключно майнових прав інтелектуальної власності, не є об’єктом для нарахування пенсійних внесків. Аналогічне роз’яснення ПФУ надавав у своєму листі від 20.10.06 р. № 13571/03-20*.

* Рекомендуємо також ознайомитися з матеріалом статті «Авторська винагорода фізичним особам» // «БТ», 2008, № 30, с. 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі