Теми статей
Обрати теми

Податковий кодекс — тримаємо руку на пульсі

Редакція БТ
Проект від 21.09.2010 р. № 7101-1

Податковий кодекс — тримаємо руку на пульсі

 

21.09.10 р. уряд передав доопрацьований проект Податкового кодексу до Верховної Ради (

законопроект № 7101-1). Прем’єр-міністр України Микола Азаров охарактеризував його так: «500 сторінок погоджених норм податкового законодавства замість 4 тис. сторінок розрізнених та суперечливих нормативних актів». Наступного дня проект Податкового кодексу, що містить 19 розділів, було оприлюднено на сайті українського парламенту.

Серед позитивних змін — зниження ставки податку на прибуток підприємств до 16 % до 2016 року.

Передбачається звільнення від оподаткування на 10 років прибутку підприємств, зокрема, галузей легкої промисловості (крім підприємств, що працюють на давальницькій сировині), підприємств суднобудівної, авіабудівної промисловості, готельного бізнесу.

Що стосується податку на додану вартість, то з 2014 року його передбачається знизити з 20 до 17 %.

Податок з доходів фізичних осіб планують справляти за колишньою ставкою — 15 %, проте коли щомісячний дохід перевищує 10 мінзарплат, ставка податку збільшується до 17 %.

У проекті Кодексу залишилася

спрощена система оподаткування, але тільки для фізичних осіб. Причому критерії перебування на ній пожорсткішали помітно: дохід — не вище 300 тис. грн., кількість найманих працівників — не більше 2 осіб. Причому кількість заборонених видів діяльності істотно збільшилася.

На розгляді у Верховній Раді перебуває ще один проект Податкового кодексу, поданий народними депутатами Миколою Катеринчуком та Сергієм Терьохіним (

законопроект від 07.09.10 р. № 7101).

Обидва ці документи розглядатимуться у Верховній Раді на наступному пленарному тижні (з 5 по 8 жовтня 2010 року). Микола Азаров сподівається, що Податковий кодекс буде прийнято до кінця жовтня. А от голова Верховної Ради Володимир Литвин прогнозує, що його можуть прийняти у другій декаді листопада.

При цьому новий голова Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутинник налаштований досить агресивно та заявив, що «одобрямсу» Податкового кодексу його комітетом не буде (див.

http://news.liga.net/news/N1026918.html).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі