Теми статей
Обрати теми

Приватний підприємець та печатка: «як цю яхту ви назвете, так вона і попливе»

Редакція БТ
Лист від 17.06.2010 р. № 7715

Приватний підприємець та печатка: «як цю яхту ви назвете, так вона і попливе»

 

Держкомпідприємництва розповів, чи потрібно

замінювати печатку з написом «приватний підприємець» на печатку з написом «фізична особа — підприємець».

Свого часу з проханням надати таке роз'яснення до ДКПУ звернувся Мін’юст** (

лист Мін'юсту від 01.08.05 р. № 19-34-1030 // «БТ», 2006, № 15, с. 37), на що ДКПУ відгукнувся листом від 27.07.06 р. № 5460, яким висловив свою думку — печатку замінювати не потрібно. Але, трохи поміркувавши, ДКПУ на сьогодні раптово змінив свою думку на зовсім протилежну.

** У цьому листі Мін'юст указав на те, що:

1) за своєю юридичною природою поняття «суб'єкт підприємницької діяльності — фізична особа» і «фізична особа — підприємець» тотожні; 2) після заміни Свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності — фізичної особи на Свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця (така заміна може бути як добровільною, так і обов'язковою) не потрібно замінювати правовстановлюючі документи і печатку, що містять поняття «суб'єкт підприємницької діяльності — фізична особа».

Так, на думку ДКПУ, печатка фізичної особи — підприємця (як, утім, і юридичної особи) та її штампи мають відповідати назві, зазначеній у Свідоцтві про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця. Підстава — п.п. 3.3.3 Інструкції про виготовлення печаток (наказ МВС від 11.01.99 р. № 17), згідно з яким проста печатка виготовляється круглою або трикутною, а написи на печатці та штампах повинні відповідати назві, зазначеній у Свідоцтві про державну реєстрацію.

Таким чином,

підприємцям, які мають печатку з написом «суб'єкт підприємницької діяльності — фізична особа» або «приватний підприємець», тепер потрібно замінити стару печатку на нову з написом «фізична особа — підприємець».

(Лист Держкомпідприємництва від 17.06.10 р. № 7715)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі