Теми статей
Обрати теми

Штамп лікаря на подорожньому листі — доказ проведеного медогляду

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Штамп лікаря на подорожньому листі — доказ проведеного медогляду

 

Підприємство для власних потреб орендує автомобілі. Крім орендованих, інших автомобілів на підприємстві немає. Чи потрібно проводити передрейсовий та післярейсовий медогляди водіїв, якщо у штаті підприємства свого лікаря немає?

(м. Полтава)

 

Згідно зі

ст. 45 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII медогляд водіїв проводять з метою визначення їх здатності до безпечного керування транспортними засобами. Згідно з п. 1.4 Положення № 124* водії транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності підлягають щозмінному передрейсовому та післярейсовому медоглядам. Для перевізників цю норму закріплено у ст. 30 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.01 р. № 2344-III.

* Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затверджене спільним наказом МОЗ України та МВС від 05.06.2000 р. № 124/345.

Посадові особи, які відповідають за експлуатацію і технічний стан транспортних засобів, зобов'язані не допускати до керування транспортними засобами осіб, які не пройшли в установлений строк медогляд.

Порядок проведення щозмінного передрейсового та післярейсового медоглядів регламентується Положенням № 124. Згідно з п. 1.9 цього документа такі медогляди водіїв проводять лікарі або середні медичні працівники після періодичного (один раз на 3 роки) навчання методам його проведення в Українському медичному центрі безпеки дорожнього руху та його філіях.

У загальному випадку в підприємства є такі варіанти проведення передрейсових медоглядів:

1) укласти договір з медичною установою, що забезпечуватиме за потреби передрейсовий та післярейсовий медогляди водіїв;

2) укласти договір цивільно-правового характеру з медпрацівником — приватним підприємцем. Але такий підприємець повинен мати ліцензію на здійснення медпрактики (лист МОЗ України від 16.11.07 р. № 214041-10-58/3027);

3) прийняти медпрацівника на роботу за трудовим договором.

Підтвердженням того, що за результатами медогляду водій придатний до керування транспортом, є проставлений у подорожньому листі штамп лікаря. Цей штамп медпрацівник отримує після проходження відповідного навчання. По суті, штамп є єдиним підтвердженням факту здійснення медогляду водія, тому його наявність на подорожньому листі обов'язкова.

Вагомішим аргументом для проведення медоглядів може бути можливість застосування штрафних санкцій працівником ДАІ згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення в разі виявлення відсутності штампа лікаря в подорожньому листі водія**:

1) за випуск на лінію транспортних засобів без позначок у подорожньому листі про проходження щозмінного медогляду — штраф на посадових осіб — від 680 до 850 грн. (при повторному порушенні протягом року — від 850 до 1360 грн.) — ст. 128;

2) за допуск до керування транспортними засобами водіїв, які не пройшли в установлений строк медичний огляд — штраф від 425 до 850 грн., — ст. 129;

3) за перевезення пасажирів або вантажів водієм, який не пройшов щозмінний передрейсовий медогляд, — від 510 до 680 грн. — ст. 1331.

** Див. коментар «Адмінштрафи на водіїв: як їх тепер накладатимуть інспектори ДАІ» до наказу МВС від 26.02.09 р. № 77 // «БТ», 2009, № 21, с. 6; Шпаргалку бухгалтера «Нові штрафи для автомобілістів» // «БТ», 2008, № 45, с. 21.

У цьому випадку працівник ДАІ може тимчасово вилучити ліцензійну картку на транспортний засіб, при цьому складається відповідний акт (п. 12 Порядку тимчасового вилучення посвідчення водія, талона про проходження державного технічного огляду і ліцензійної картки на транспортний засіб та їх повернення, затвердженого постановою КМУ від 17.12.08 р. № 1086).

Крім того, для видів автомобільних перевезень, що ліцензуються, установлення факту непроведення медоглядів під час планової чи позапланової перевірки загрожує позаплановою перевіркою на предмет виконання ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом (

п. 11 Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, затвердженого постановою КМУ від 08.11.06 р. № 1567).

Висновок: медпрацівник зобов'язаний поставити штамп на подорожньому листі водія після проведення медогляду, оскільки штамп свідчить про придатність водія керувати транспортним засобом.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі