Теми статей
Обрати теми

Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів

Редакція БТ
Постанова від 29.09.2010 р. № 878

ПЛАТІЖНІ КАРТКИ:

розширено перелік суб’єктів господарювання, які мають обов’язково їх приймати при розрахунках

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.09.10 р. № 878

«Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів»

 

Постанова

, що коментується, розроблена Кабміном для виконання норм п. 14.7 Закону «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.01 р. № 2346-III. Нею він установив новий перелік суб’єктів господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг та які повинні використовувати реєстратори розрахункових операцій (далі — РРО), що зобов’язані забезпечити можливість здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів (платіжних карток) як мінімум трьох міжнародних та/або внутрішньодержавних платіжних систем.

Затвердження нового переліку

зумовлено тим, що його попередник (затверджений постановою КМУ від 29.03.06 р. № 377*, яка втратила чинність згідно з постановою, що коментується) не зміг вивести на належний (світовий) рівень розрахунки із застосуванням платіжних карток.

* Див. ком. «Обов’язково приймати платіжні картки деякі торговці повинні будуть уже з 1 липня 2007 року» // «БТ», 2006, № 16, с. 4.

На відміну від попередника новий перелік значно розширив коло суб’єктів господарювання, які повинні перейти на використання при здісненні розрахунків за товари (послуги) платіжних карток. Вид діяльності та річний обсяг розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), які раніше визначали суб’єктів господарювання, які мають застосовувати при розрахунках платіжні картки, тепер враховуватися не будуть. Відтепер переходити на використання платіжних карток мають всі суб’єкти господарювання, які відповідно до закону використовують РРО.

Перейти на обов’язкове приймання платіжних карток відповідно до

постанови, що коментується, потрібно:

1)

суб’єктам господарювання (крім суб’єктів малого підприємництва), які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 100 тис. осіб — до 1 липня 2011 р.;

2)

суб’єктам малого підприємництва, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 100 тис. осіб — до 31 грудня 2011 р.;

3)

суб’єктам господарювання, уключаючи суб’єктів малого підприємництва, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 25 до 100 тис. осіб — до 31 грудня 2011 р.

При цьому кількість платіжних терміналів, які повинні бути у таких суб’єктів господарювання, має становити не

менше ніж 50 % кількості РРО, а у разі наявності одного РРО — суб’єкт господарювання все рівно зобов’язаний забезпечити приймання платіжних карток, тобто він повинен мати один платіжний термінал.

Крім того в

п. 2 постанови, що коментується, визначено перелік суб’єктів господарювання, які можуть не використовувати при розрахунках платіжні картки. До них відносяться:

заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують певний контингент споживачів, зокрема особовий склад Збройних Сил та інших військових формувань, студентів, учнів та викладачів вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів, працівників промислових підприємств (вони і раніше не мали використовувати платіжні термінали);

— підприємства торгівлі з торговельною площею

до 20 кв. метрів (крім автозаправних станцій);

— суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення

менше ніж 25 тис. осіб.

Варто зазначити, що на сьогодні спеціальної відповідальності за цих вимог не встановлено. У той же час, у

п. 3 постанови що коментується, Кабмін доручив Мінекономіки подати пропозиції щодо внесення змін до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою КМУ від 15.06.06 р. № 833. Якщо такі зміни буде внесено, то порушення вимог щодо можливості використання при розрахунку платіжних карток буде розглядатися як порушення правил торгівлі, за що вже передбачено адмінвідповідальність.

Постанова

, що коментується, набрала чинності 01.10.10 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі