Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючого податкового роз'яснення щодо подання уточнюючих розрахунків платниками податків

Редакція БТ
Наказ від 30.09.2010 р. № 756

УТОЧНЮВАТИ ПЕРЕВІРЕНІ ПЕРІОДИ НЕ МОЖНА?

Нове Узагальнююче податкове роз’яснення від ДПАУ

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 30.09.10 р. № 756

«Про затвердження Узагальнюючого податкового роз’яснення щодо подання уточнюючих розрахунків платниками податків»

 

Ні для кого не таємниця, що податківці, які не знайшли у платника, якого перевіряли, істотних порушень, часто просять такого платника хоча б узяти участь у формуванні показників ефективної роботи ревізорів та погодитися на зменшення збитків, від’ємного значення з ПДВ або на виявлення «тимчасового» порушення у вигляді відсутності будь-яких первинних документів, що знайдуться після перевірки. Більшість сумлінних платників погоджуються на таку угоду виходячи з принципу: краще піти назустріч місцевим податківцям та заплатити мінімальні штрафи, ніж наразитися на повторну перевірку.

Судячи з усього,

наказ, що коментується, яким затверджено відповідне Узагальнююче податкове роз’яснення про подання уточнюючих розрахунків платниками податків, має на меті усунути таку практику.

Отже, ДПАУ процитувала норми

Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III, що встановлюють порядок коригування задекларованих платником податкових зобов’язань:

— по-перше, з урахуванням строків давності (1095 днів, наступних після останнього дня граничного строку подання декларації) і

до початку перевірки контролюючим органом платник має право подати уточнюючий розрахунок або зазначити уточнені показники в декларації за будь-який наступний період, протягом якого було виявлено помилки (п. 5.1);

— по-друге,

контролюючий орган зобов’язаний за результатами документальної перевірки самостійно визначити суму податкового зобов’язання, якщо заявлені в декларації (уточнюючому розрахунку) суми податкових зобов’язань занижено або завищено (п.п. 4.2.2).

Виходячи з цього ДПАУ дійшла висновку, що

«встановлені контролюючим органом під час документальної перевірки помилки, що призвели до викривлення показників раніше поданих платником податків податкових декларацій, не є самостійно виявленими платником податків. Відповідно підстави для коригування (подання уточнюючого розрахунку) показників податкової звітності за перевірені під час документальної перевірки періоди або періоди, що перевіряються, у частині виявлених порушень, у платника відсутні».

Останнє застереження

«у частині виявлених порушень» вселяє певний оптимізм з приводу можливості виправлення помилок, які не було виправлено платником самостійно та не було виявлено податковим органом під час перевірки (не було зафіксовано в акті як порушення), проте навряд чи при поданні уточнюючого розрахунку податківці звертатимуться до акта перевірки та з’ясовувати, чи було зафіксовано в ньому відповідне порушення.

Не виключено, що тепер будь-яке коригування показників за перевірені періоди сприйматиметься податківцями «багнетами». Тому настійно рекомендуємо в податковій звітності не помилятися, а якщо помилки було виявлено, то їх потрібно своєчасно (до початку перевірки) виправити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі