Теми статей
Обрати теми

Про оплату лікарняних, що припадають на час вимушеного прогулу

Редакція БТ
Лист від 08.09.2010 р. № 9602/0/14-10/18

ХВОРОБА ПІД ЧАС ВИМУШЕНОГО ПРОГУЛУ:

як оплачувати лікарняний поновленому працівнику

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 08.09.10 р. № 9602/0/14-10/18

«Про оплату лікарняних, що припадають на час вимушеного прогулу»

 

У цьому

листі Мінпраці роз’яснює, як оплачувати листок непрацездатності незаконно звільненому працівнику, якого згодом поновлюють на роботі. Очевидно, у листі розглянуто випадок, коли початок хвороби припадає на період вимушеного прогулу (тобто в період судового розгляду).

Особливість виплати лікарняних у такому разі врегульовано

ч. 11 ст. 35 Закону № 2240*. Згідно з цією нормою в разі настання тимчасової непрацездатності застрахованої особи в період вирішення спору про незаконність її звільнення з роботи допомога по тимчасовій непрацездатності надається за умови поновлення застрахованої особи на роботі з дня винесення такого рішення відповідним органом. З прямого прочитання цієї норми можна зробити висновок, що лікарняний поновленому працівнику оплачується тільки з дня прийняття рішення судом, тобто лише в разі, якщо на цю дату працівник продовжує хворіти. За дні вимушеного прогулу (тобто за дні до прийняття судом рішення) працівнику виплачується середній заробіток виходячи із зарплати за останні два місяці перед звільненням**.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-ІІІ.

** Детальніше про це читайте у статті «Поновлення працівника за рішенням суду» // «БТ», 2009, № 42, с. 15.

Водночас цю норму можна розуміти й інакше, про що свідчить роз'яснення Мінпраці, наведене в листі, що коментується. На його думку, якщо працівника поновлено на роботі, листок непрацездатності, що припадає на період вимушеного прогулу, підлягає оплаті. При цьому виплату за час вимушеного прогулу, яка була здійснена за рішенням суду та припадає на дні хвороби працівника, має бути утримано, а замість неї призначено та виплачено допомогу по тимчасовій непрацездатності згідно з листками непрацездатності.

Звичайно такий підхід є логічним, адже при винесенні рішення на користь працівника його поновлюють не з дати прийняття рішення судом, а з дати його незаконного звільнення. Однак при практичній реалізації позиції Мінпраці можуть виникнути технічні складнощі, пов’язані з утриманням сум, які роботодавець зобов’язаний виплатити працівнику за рішенням суду. Роботодавець самостійно не може перерахувати таку суму, він зобов’язаний виконати рішення суду і, відповідно, виплатити працівнику зазначену в рішенні суму. Подальше утримання виплаченої суми можна прирівняти до її невиплати.

З іншого боку, на наш погляд, говорити, що слова «з дня винесення такого рішення відповідним органом» не визначають дату початку виплати допомоги, а просто стосуються слів, що їм передують, — «за умови поновлення застрахованої особи на роботі», неправильно. Справа в тому, що працівник поновлюється не з дати прийняття рішення судом, а з дати його незаконного звільнення***. Отже, призначення цих слів — зазначення дати, з якої лікарняний може оплачуватися за рахунок коштів Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд). Також зауважимо, що рішення про виплату працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу приймає суд (ст. 235 КЗпП), а роботодавець лише надає суду відповідні розрахунки для прийняття рішення. Це також підтверджує нашу позицію: КЗпП чітко визначає, які виплати та в якому розмірі належать працівнику за час вимушеного прогулу, тому згодом роботодавець не має права здійснювати будь-які перерахунки.

*** Мінпраці надавало аналогічні роз’яснення в листі від 07.08.07 р. № 205/06/187-07.

Таким чином, на наш погляд, роботодавець діятиме цілком законно, якщо наданий поновленим працівником лікарняний буде оплачено тільки починаючи з дня прийняття рішення судом. Не варто забувати про загальне правило: перші п’ять днів хвороби оплачуються за рахунок роботодавця, а з шостого дня — за рахунок Фонду. Наприклад, працівник хворів у період з 2 по 17 вересня 2010 року, а рішення про його поновлення на роботі суд прийняв 6 вересня 2010 року. У такому разі роботодавець має нарахувати працівнику лікарняні за дні з 6 по 17 вересня, причому за рахунок роботодавця оплачується 6 вересня (п’ятий день хвороби), а за рахунок коштів Фонду — період з 7 по 17 вересня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі