Теми статей
Обрати теми

Податковий кодекс. Тримаємо руку на пульсі

Редакція БТ

Податковий кодекс. Тримаємо руку на пульсі

 

6 жовтня Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики під керівництвом нового голови Віталія Хомутинника рекомендував Верховній Раді прийняти розроблений Кабміном проект Податкового кодексу № 7101-1 за основу. Комітет відхилив альтернативний проект Кодексу № 7101 Миколи Катеринчука як такий, що потребує доопрацювання, оскільки основу проекту було розроблено у 2007 році. Пропозиції стосовно доопрацювання положень конкретних розділів Кодексу Комітетом розроблено та викладено в підготовленому проекті постанови Верховної Ради (№ 7101-1П).

У цілому Кодекс хочуть схвалити до 4 листопада, щоб він набрав чинності 1 січня 2011 року. Проте якщо Податковий кодекс набере чинності з 1 січня 2011 року, то його може бути оспорено в Конституційному Суді. Про це попередив екс-голова Комітету Сергій Терьохін. За його словами, швидке прийняття

Податкового кодексу суперечить трьом законам — «Про систему оподаткування», «Про регламент Верховної Ради» і Бюджетному кодексу, де передбачається, що податкові зміни повинні прийматися максимум за 6 місяців до нового бюджетного року (починається 1 січня), а всі фіскальні поправки, прийняті після 15 липня, набирають чинності через бюджетний рік. Ураховуючи, що до проекту кодексу є зауваження, голова підкомітету з питань оподаткування суб’єктів ринку небанківських фінустанов Дмитро Святаш запропонував набуття цим документом чинності на рік — до 1 січня 2012 року, посилаючись на досвід Росії, де Податковий кодекс приймався 2,5 року (http://obkom.net.ua/news/2010-10-06/0915.shtml).

Мінфін у

листі від 28.09.10 р. № 31-20010-2-4/6251 надав повне фінансове обґрунтування наслідків запровадження положень проекту Податкового кодексу України від 21.09.10 р. № 7101-1. У зазначеному листі у вигляді додатків подано Розрахунок фінансового ресурсу на 2011 рік і Пояснювальну записку щодо впливу норм проекту Податкового кодексу на дохідну частину бюджету 2011 року.

Федерація профспілок України (ФПУ) також не залишилася байдужою і виклала свої пропозиції та зауваження до проекту у вигляді

листа від 27.09.10 р. № 03/01-08/2086. Концептуальні пропозиції ФПУ до проекту Податкового кодексу стосуються реформування окремих податків та зборів: податку з доходів фізичних осіб, податку на нерухомість, податку на прибуток і податку на додану вартість.

Володимир Литвин зауважив, що проект бюджету Кабмін унесе після того, як

Податковий кодекс буде прийнято в цілому. У зв’язку з цим, за його словами, уже не вдасться укластися у строки, передбачені законодавством, і прийняти бюджет до 1 грудня.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі