Теми статей
Обрати теми

Як відобразити в обліку витрати на передплату періодичних видань

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як відобразити в обліку витрати на передплату періодичних видань

 

Підприємство передплачує періодичне друковане видання з бухгалтерського та податкового обліку. Як правильно відобразити передплату в обліку?

(м. Луганськ)

 

Бухгалтерський облік.

Практично завжди передплату періодики здійснюють на умовах попередньої оплати, а тому в момент оплати вартість передплати відображають у складі витрат майбутніх періодів на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів» (п. 36 П(С)БО 2 «Баланс» та Інструкція № 291*).

* Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом МФУ від 30.11.99 р. № 291

Списувати вартість передплачених періодичних видань потрібно рівномірно протягом строку передплати на підставі первинних документів, отриманих від постачальника (акт). Якщо йдеться про передплату періодичних видань з бухгалтерського та податкового обліку, то списувати вартість такої періодики потрібно на рахунок 92 «Адміністративні витрати».

Податковий облік.

У податковому обліку вартість передплачених періодичних видань відноситься до валових витрат як витрати на придбання літератури для інформаційного забезпечення господарської діяльності платника податку, у тому числі з питань законодавства, і передплату спеціалізованих періодичних видань на підставі п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток**.

** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР

Ураховуючи, що ці витрати є витратами подвійного призначення, підприємство має довести зв’язок такої передплати зі своєю господарською діяльністю, тобто тематика періодичного видання повинна бути корисною у процесі здійснення господарської діяльності підприємства.

Будь-яке підприємство повинне вести бухгалтерський та податковий облік, сплачувати податки, а бухгалтерські видання у світлі постійних змін у чинному законодавстві допомагають бухгалтерській службі вести облік та складати звітність у межах чинного законодавства — правильно та без помилок. Отже, витрати на передплату видань з бухгалтерського та податкового обліку всі підприємства можуть віднести до складу валових витрат.

Варто також зазначити, що відобразити валові витрати за правилом першої події (за передоплатою) ви зможете лише у разі, коли контрагент є платником податку на прибуток і про це вказано у письмовому договорі, укладеному між вами. В іншому випадку відображати валові витрати потрібно згідно з п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток на підставі актів.

Що стосується ПДВ, то згідно з п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ*** операції з поставки (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, українського виробництва, словників українсько-іноземної чи іноземно-української мови; доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України звільнено від обкладення ПДВ.

*** Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Приклад.

Підприємство передплатило газету «Бухгалтерський тиждень» на перше півріччя 2011 року на суму 653,76 грн. (108,96 грн. на місяць).

 

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,грн.

Валові витрати

дебет

кредит

1. Здійснено передплату періодичного видання

371

311

653,76

2. Відображено витрати на передплату у складі витрат майбутніх періодів

39

371

653,76

653,76(1)

3. Віднесено на підставі акта на адміністративні витрати вартість передплачених періодичних видань за перший квартал 2011 року

92

39

326,88

(1)

Валові витрати відображають у рядку 04.13 «інші витрати, крім визначених у 04.1 — 04.11» декларації з податку на прибуток.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі