Теми статей
Обрати теми

Як розрахувати допомогу по вагітності та пологах, якщо працівниця народила другу дитину, перебуваючи у відпустці для догляду за першою

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як розрахувати допомогу по вагітності та пологах, якщо працівниця народила другу дитину, перебуваючи у відпустці для догляду за першою

 

Жінка народила другу дитину у вересні 2010 року, будучи 1,5 року у відпустці для догляду за першою дитиною до 3 років. До виходу у відпустку їй було встановлено оклад у розмірі 2000 грн., а на момент народження дитини оклад становить 3200 грн. Як розрахувати допомогу по вагітності та пологах на другу дитину?

(м. Кременчук)

 

Згідно із

ч. 1 ст. 38 Закону № 2240* допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, що компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки по вагітності та пологах. Допомога надається за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

*Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

Її розраховують відповідно до Порядку № 1266**.

**Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266

Згідно зі ст. 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) жінкам на підставі медичного висновку надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами загальною тривалістю 126 календарних днів.

Після закінчення відпустки по вагітності та пологах за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ст. 18 Закону про відпустки).

Якщо жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, народила другу дитину, роботодавець їй оплачує листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. При цьому відпустку по вагітності та пологах роботодавець не оформляє (лист Мінпраці від 12.07.10 р. № 201/13/116-10)***.

*** Див. ком. «Відпустка для догляду за дитиною до 3 років: нюанси оформлення на другу дитину — роз’яснює Мінпраці» // «БТ», 2010, № 32, с. 10.

Допомогу виплачують виходячи із середньоденної зарплати за календарний день. Її обчислюють шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період зарплати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів у розрахунковому періоді.

Допомога по вагітності та пологах надається в розмірі 100 % середньої зарплати і не залежить від страхового стажу працівниці.

У вашому випадку відпустка по вагітності та пологах збігається з відпусткою для догляду за дитиною до 3 років, отже, допомогу по вагітності та пологах виплачують незалежно від допомоги по догляду за дитиною до 3 років (абзац третій ч. 3 ст. 38 Закону № 2240).

У загальному випадку розрахунковим періодом, за який обчислюється середньоденна зарплата, є останні 6 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку.

У ситуації, що аналізується, у розрахунковому періоді жінка не мала заробітку з поважної причини, тому згідно з п. 10 Порядку № 1266 середню зарплату слід обчислити виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), яку встановлено їй на момент настання страхового випадку. Тому середньоденна зарплата за один календарний день обчислюється шляхом ділення посадового окладу працівника на середньомісячну кількість робочих днів — 30,44 (абзац восьмий п. 14 Порядку № 1266).

Зверніть увагу: норма, що обмежує середню зарплату для розрахунку допомоги середньою зарплатою за всіма видами економічної діяльності (абзац другий п. 6 Порядку № 1266), не поширюється на випадки, коли перед настанням страхового випадку жінка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку за медичним висновком (лист Мінпраці від 21.01.10 р. № 11/18/99-10)****.

**** Див. ком. «Розрахунок декретних: чергова порція роз’яснень від Мінпраці» // «БТ», 2010, № 12, с. 6.

У вашому випадку середньоденна зарплата дорівнюватиме:

3200 : 30,44 = 105,12 (грн.), де

3200 — оклад на момент настання страхового випадку;

30,44 — середньомісячна кількість робочих днів.

Допомога по вагітності та пологах відповідно становитиме:

105,12 x 126 = 13245,12 (грн.)*****.

*****Докладніше про обчислення допомоги по вагітності та пологах можна дізнатися з Теми тижня «Декретні по-новому» // «БТ», 2010, № 12, с. 34.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі