Теми статей
Обрати теми

Про строки звернення до адміністративного суду

Редакція БТ
Лист від 27.09.2010 р. № 1343/11/13-10

СТРОК ОСКАРЖЕННЯ ПОДАТКОВИХ ПОВІДОМЛЕНЬ —

один місяць: ВАдСУ роз’яснює нові положення КАСУ

 

Лист Вищого адміністративного суду України від 27.09.10 р. № 1343/11/13-10

«Про строки звернення до адміністративного суду»

 

У зв’язку з прийняттям

Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.10 р. № 2453-VI** (набрав чинності 30.07.10 р.) у листі, що коментується, ВАдСУ роз’яснив порядок застосування нових строків звернення до адмінсуду. Сутність змін полягає в такому.

** Див. статтю «Звернення до суду за новими правилами» // «БТ», 2010, № 36, с. 15.

1.

Загальний строк для звернення до адмінсуду тепер становить 6 місяців (до цього строк звернення був 1 рік). Він обчислюється з дня, коли особа дізналася або мала дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів (ч. 2 ст. 99 КАСУ).

2. Якщо законом передбачено можливість досудового вирішення спору (наприклад, оскарження податкового повідомлення-рішення) і позивач скористався таким правом, то для звернення до адмінсуду встановлюється

місячний строк, що обчислюється з дня, коли позивач дізнався або мав дізнатися про рішення суб’єкта владних повноважень за його скаргою (ч. 4 ст. 99 КАСУ). Раніше в такій ситуації застосовувався загальний строк.

3. Для звернення до адмінсуду щодо оскарження рішення суб’єкта владних повноважень, на підставі якого ним може бути заявлено вимогу про стягнення грошових коштів (наприклад, податкове повідомлення-рішення), установлено

місячний строк (ч. 5 ст. 99 КАСУ). Раніше такий спеціальний строк не встановлювався.

Виходячи з цього ВАдСУ дійшов висновку, що

для позовів платників податків про оскарження податкових повідомлень-рішень немає підстав застосовувати спеціальні строки оскарження, зокрема, передбачені п.п. 5.2.5 Закону № 2181*** , тому для них установлено місячний строк звернення до адмінсуду. Нагадаємо: п.п. 5.2.5 Закону № 2181 установлено, що з урахуванням строків давності платник податків має право оскаржити до суду рішення контролюючого органу про нарахування податкового зобов’язання в будь-який момент після отримання відповідного податкового повідомлення.

*** Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III, у ст. 15 якого встановлено строк давності 1095 днів.

А ось щодо звернення податкових органів з вимогою про стягнення податкового боргу з платників податків спеціальних строків позовної давності не встановлено, тому застосовується загальний шестимісячний строк, що починає відлічуватися з дня виникнення податкового боргу.

Зауважимо, що в деяких судових рішеннях ВАдСУ застосовував зовсім протилежний підхід. Так, в ухвалі від 23.02.10 р. у справі К-16213/08 ВАдСУ дійшов висновку, що для визначення строку звернення до суду для оскарження податкових повідомлень-рішень слід застосовувати спеціальний строк давності у 1095 днів, установлений ст. 5 і 15 Закону № 2181, а не загальний строк звернення до адміністративного суду, передбачений у ст. 99 КАСУ.

На наш погляд, така зміна позиції ВАдСУ спричинена тим, що тепер у чинному законодавстві є два різні спеціальні строки оскарження:

— для рішень суб’єкта владних повноважень, на підставі якого ним може бути заявлено вимогу про стягнення грошових коштів, — 1 місяць (ч. 5 ст. 99 КАСУ);

— для рішень контролюючих органів про нарахування податкового зобов’язання — 1095 днів (п.п. 5.2.5 Закону № 2181).

На жаль ВАдСУ не взяв до уваги правило конфлікту інтересів, передбачене п.п. 4.4.1 Закону № 2181, виходячи з якого в такій ситуації слід керуватися тією нормою, що вигідніша платнику. Адмінсуди в цьому питанні, найімовірніше, керуватимуться листом ВАдСУ, що коментується, а не правилом конфлікту інтересів.

Тому, шановані читачі, якщо у вас є підстави для оскарження рішень податкових органів у суді, то потрібно робити це протягом місяця з моменту отримання повідомлення-рішення або рішення про розгляд скарги. А ще краще подавати позов до адмінсуду в 10-денний строк. У такому разі до остаточного вирішення спору судом донараховані суми не стануть податковим боргом і податківці не зможуть здійснити жодних дій щодо його стягнення*. Інакше згідно з п.п. 5.2.1 або п.п. 5.2.4 Закону № 2181 податкове зобов’язання стане узгодженим, а не сплачена у 10-денний строк його частина вважатиметься податковим боргом з усіма наслідками, що звідси випливають.

* Див. Шпаргалку бухгалтера «Оскарження рішень податкових органів» // «БТ», 2010, № 24, с. 23.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі