Теми статей
Обрати теми

Про оплату часткової вартості путівки

Редакція БТ
Лист від 27.07.2010 р. № 06-32-1478

ПУТІВКА ВІД ФТВП —

роботодавець може оплатити за працівника частину вартості путівки

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 27.07.10 р. № 06-32-1478

«Про оплату часткової вартості путівки»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) розповів про оплату частини вартості путівки, що надається працівнику за рахунок коштів Фонду.

Нагадаємо: порядок видачі путівок застрахованим особам та членам їх сімей за рахунок коштів Фонду регламентується

Порядком отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління Фонду від 25.02.09 р. № 12 (далі — Порядок).

При отриманні путівки

працівник оплачує частину вартості путівки (наприклад, у разі виділення путівки до одномісного номера працівник згідно з п. 4.5 Порядку оплачує 50 % її вартості). Згідно з п. 4.13 Порядку часткова оплата вартості путівки вноситься до каси страхувальника за основним місцем роботи застрахованої особи, а за відсутності каси — через установу банку на транзитний рахунок Фонду за місцем обліку страхувальника. Причому в п. 4.14 Порядку передбачено умову, відповідно до якої за відсутності квитанції до прибуткового ордера або квитанції про часткову оплату вартості путівки застрахованій особі путівка не видається.

Водночас Фонд у

листі , що коментується, указує, що з п. 4.14 Порядку не зрозуміло, хто саме повинен оплатити частину вартості путівки. На цій підставі Фонд доходить висновку, що підприємство може взяти на себе витрати з оплати часткової вартості путівки з урахуванням вимог п. 4.13 Порядку. Але як це практично реалізувати в листі, що коментується, Фонд не описав.

Оскільки в такому разі внести гроші до каси само від себе підприємство не може, то, на наш погляд, буде цілком допустимим, коли

роботодавець перерахує часткову оплату вартості соцстрахівської путівки окремим платіжним дорученням із зазначенням у призначенні платежу прізвища, імені, по батькові працівника*. У такому разі підставою для видачі працівнику путівки буде копія платіжного доручення про перерахування роботодавцем Фонду часткової вартості оплати путівки. Фахівці Фонду в усних роз’ясненнях також поділяють такий підхід.

* На наш погляд, саме в такому порядку потрібно діяти, якщо працівник попросить роботодавця утримати з його зарплати часткову вартість путівки та перерахувати її до Фонду.

У щоквартальному звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП суму часткової оплати за путівку відображають у рядку 6 таблиці III.

Від себе додамо. Можливість оплати роботодавцем частини вартості соцстрахівської путівки за працівника може бути передбачено в колективному чи трудовому договорі. Рішення про оплату слід оформити наказом (розпорядженням) керівника. Ця сума включається до фонду оплати праці на підставі п.п. 2.3.4 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5. Тому оплачена роботодавцем частина вартості путівки з урахуванням «натурального» коефіцієнта обкладається податком з доходів фізичних осіб та внесками до соцфондів.

У формі № 1 ДФ частину вартості соцстрахівської путівки, оплачену роботодавцем за працівника, відображають з ознакою доходу «01», а частину вартості путівки за рахунок коштів Фонду — з ознакою доходу «41».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі