Теми статей
Обрати теми

Поворотна фінансова допомога: отримали на єдиному податку, повертаємо — на загальній системі

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Поворотна фінансова допомога: отримали на єдиному податку,
повертаємо — на загальній системі

 

Підприємство-єдиноподатник 25 травня 2010 року отримало позику (поворотну фінансову допомогу) від юридичної особи. Частину позики було повернено 12 червня 2010 року. З 1 жовтня 2010 року підприємство перейшло на загальну систему оподаткування. Як обкладатиметься неповернена частина позики?

(м. Вінниця)

 

Порядок оподаткування неповерненої частини позики (поворотної фіндопомоги), яка отримана на єдиному податку, а повертається на загальній системі, залежить від двох моментів:

— чи було сплачено єдиний податок при отриманні поворотної фіндопомоги;

— яким є статус позикодавця («звичайний» платник податку на прибуток, або «незвичайний», або неплатник податку на прибуток).

У зв’язку з цим можливі три ситуації.

1. Із суми позики сплатили єдиний податок

, керуючись вимогами податківців (п. 2.3 Узагальнюючого податкового роз’яснення з окремих питань застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності зі сплатою єдиного податку суб’єктами малого підприємництва — юридичними особами, затвердженого наказом ДПАУ від 07.04.10 р. № 224*). На наш погляд, обкладення поворотної фінансової допомоги єдиним податком неправомірне (аргументи див. у Пошті тижня «Поворотна фіндопомога до розрахунку єдиного податку не включається» // «БТ», 2008, № 5, с. 48.). Якщо ж підприємство пішло на поводі у податківців та обклало єдиним податком усю отриману фіндопомогу, то при переході на загальну систему для уникнення подвійного оподаткування про обкладення такої суми ще й податком на прибуток, на наш погляд, не повинно йтися.

* Див. також лист ДПАУ від 27.06.2000 р. № 8921/7/15-1317; журнал «Вісник податкової служби України», 2008, № 23, с. 36; 2009, № 36, с. 32.

2. Із суми позики, отриманої від звичайного платника податку на прибуток, єдиний податок не сплачували.

Якщо позикодавець є «звичайним» платником податку на прибуток, то позичальник розраховує умовні проценти:

умовно нараховані проценти вважаються безповоротною фінансовою допомогою (пп. 1.22.1 і 4.1.6 Закону про податок на прибуток**) і нараховуються на суму поворотної фінансової допомоги, що залишилася неповерненою на кінець звітного періоду, у розмірі облікової ставки НБУ за кожен день фактичного використання.

** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Зверніть увагу: при переході на загальну систему оподаткування умовні проценти нараховуються за фактичний час використання фінансової допомоги саме на загальній системі, а не за весь час використання чужих грошових коштів (тобто без урахування часу використання фіндопомоги на спрощеній системі оподаткування). Так, якщо позику не буде повернено станом на 31.12.10 р., то умовні проценти потрібно буде розрахувати за період 01.10.10 р. — 31.12.10 р.

3. Із суми позики, отриманої від «незвичайного» платника податку на прибуток або неплатника, єдиний податок не сплачували.

Вважаємо, у цьому випадку жодних податкових наслідків з податку на прибуток бути не повинно.

Це пов’язане з тим, що

третій абзац п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток вимагає включати до валових доходів не повернену на кінець звітного періоду поворотну фіндопомогу в тому випадку, якщо її й отримано в цьому звітному періоді. В описаній у запитанні ситуації позику (поворотну фіндопомогу) отримано ще у травні — у періоді роботи на єдиному податку. Тому навіть якщо вона залишиться неповерненою станом на 31.12.10 р., до валових доходів її сума не потрапить. Відповідно, і при поверненні не буде валових витрат.

У контексті теми переходу з єдиного податку на загальну систему оподаткування рекомендуємо ознайомитися із

статтями «Поворотна фінансова допомога в нестандартних ситуаціях» // «БТ», 2008, № 10, с. 17; «Перехідні операції при зміні системи оподаткування зі спрощеної на загальну» // «БТ», 2009, № 49, с. 18.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі