Теми статей
Обрати теми

Про податок на додану вартість

Редакція БТ
Лист від 12.08.2010 р. № 16354/7/16-1517

ВІД’ЄМНЕ ЗНАЧЕННЯ ПДВ:

ДПАУ роз'яснила деякі особливості для невідшкодуванців

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.08.10 р. № 16354/7/16-1517

«Про податок на додану вартість»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз'яснила порядок обліку від’ємного значення ПДВ, установлений п. 3 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 20.05.10 р. № 2275-VI*, платниками, які відповідно до п.п. 7.7.11 Закону про ПДВ** не мають права на отримання бюджетного відшкодування.

* Див. «БТ», 2010, № 25, с. 19, статтю «Нові правила оподаткування: аналізуємо разом» // «БТ», 2010, № 26, с. 9.

** Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

ДПАУ погодилася з тим, що такі платники можуть використовувати сплачені суми від’ємного значення для зменшення поточних зобов'язань з ПДВ у загальному порядку (див. «Особливості обліку від’ємного значення ПДВ невідшкодуванцями»).

 

Особливості обліку від’ємного значення ПДВ невідшкодуванцями

Витяг із листа, що коментується

«<…> підпунктом 7.7.11 <…> Закону [про ПДВ.Прим. ред.] визначено перелік осіб, що не мають права на отримання бюджетного відшкодування.

А тому особи, на яких розповсюджуються норми цього підпункту, застосовують змінену редакцію п.п. 7.7.2 «б» <…> Закону з урахуванням наступних особливостей:

— до рядка 23.2 податкової декларації за червень чи за наступні звітні періоди до кінця поточного року включається значення рядка 26 податкової декларації з податку на додану вартість попереднього податкового періоду лише в частині суми податку, фактично сплаченої отримувачем постачальникам товарів (послуг) у попередніх податкових періодах;

— зазначена сума враховується при визначенні суми податку, яка підлягає сплаті до бюджету за червень чи за наступні звітні періоди до кінця поточного року, а її залишок переноситься до рядка 26 податкової декларації з податку на додану вартість та додається до залишку значення рядка 26 податкової декларації з податку на додану вартість в частині сум податку, по яких не проведено розрахунки з постачальниками;

— у податковому періоді, в якому платник податку набуває права на отримання бюджетного відшкодування, накопичена в рядку 26 за попередні звітні періоди сума податку, фактично сплачена отримувачем постачальникам товарів (послуг) у таких попередніх звітних періодах, переноситься до рядка 23.2 декларації з податку на додану вартість і включається до розрахунку бюджетного відшкодування;

— сума бюджетного відшкодування відображається в рядку 25.1 чи рядку 25.2 податкової декларації з податку на додану вартість».

 

Така позиція головного податкового органу не може не порадувати платників ПДВ.

Справа в тому, що раніше існували побоювання, що при вкрай фіскальному трактуванні чинної на сьогодні редакції

п.п. «б» п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ ДПАУ може пов'язати можливість уключення від’ємного значення ПДВ попередніх періодів до складу податкового кредиту з можливістю декларування бюджетного відшкодування. Адже зазначений підпункт, зокрема передбачає, що залишок від'ємного значення після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту кожного наступного податкового періоду лише в частині суми податку фактично сплаченої отримувачем постачальникам товарів (послуг) та при імпорті, і включається до розрахунку бюджетного відшкодування наступного звітного періоду. Тобто включення до податкового кредиту і декларування бюджетного відшкодування можуть тлумачитися як одночасні дії.

Водночас слід звернути увагу, що ДПАУ вказує на можливість включення до складу податкового кредиту лише сум від’ємного значення, сплаченого в

попередніх періодах, що ставить під сумнів можливість уключення до податкового кредиту сум від’ємного значення, сплаченого у звітному податковому періоді. Хоча в п.п. «б» п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ ідеться про сплачену суму без зазначення того, в якому періоді такі суми було сплачено. Докладніше про це див. у Темі тижня «ПДВ-звітність-2010» на с. 36 цього номера.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі