Теми статей
Обрати теми

Про розгляд листа

Редакція БТ
Лист від 05.08.2010 р. № 7720/6/23-4015/486

ПОЗАЧЕРГОВІ «ТРУДОВІ» ПЕРЕВІРКИ

проводяться у строки для позапланових перевірок: роз'яснює ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 05.08.10 р. № 7720/6/23-4015/486

«Про розгляд листа»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ висловила свою позицію з приводу строків проведення позачергових перевірок, передбачених положеннями п. 11 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII (далі — Закон про ДПС). Нагадаємо, в яких випадках проводяться ці перевірки (див. «Коли проводяться позачергові перевірки»):

 

Коли проводяться позачергові перевірки

Витяг зі ст. 11 Закону про ДПС

«Органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право: <…>

11) при отриманні органом податкової міліції інформації про ухилення платника податку або найманої особи від оподаткування при нарахуванні (виплаті, отриманні) заробітної плати, інших виплат та відшкодувань, які підлягають оподаткуванню, у тому числі у вигляді додаткових благ, збору до Пенсійного фонду України та внесків до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, у тому числі внаслідок неукладення такою особою трудових договорів з найманою особою згідно із Кодексом законів про працю України, провадження особою господарської діяльності без державної реєстрації, а також пасивних доходів, керівник відповідного податкового органу має право прийняти рішення про проведення позачергової податкової перевірки такого платника без його попереднього попередження. Рішення податкового органу має бути оформлене у письмовому вигляді, скріплено підписом керівника, печаткою та вручене платнику податку перед початком проведення такої перевірки».

 

У зв'язку з тим, що при визначенні цих перевірок було використано особливу термінологію (не «позапланова», а «позачергова» перевірка), виникло запитання щодо строку їх проведення, який у

Законі про ДПС окремо не встановлено. За відсутності прямих законодавчих норм, що регламентують цю ситуацію, був не виключений і фіскальний варіант, при якому обмеження у строках проведення позачергових перевірок узагалі немає і вони можуть тривати досить довго. Радує, що ДПАУ не пішла фіскальним шляхом і виклала в листі ліберальну, законодавчо обґрунтовану позицію, керуючись принципом «аналогії». При розгляді цієї проблеми податківці послалися на позицію компетентних органів з приводу застосування принципу «аналогії», зокрема, Мін'юсту (лист від 30.01.09 р. № Н-35267-18) і ВСУ (постанова від 18.12.09 № 14).

Ґрунтуючись на цьому принципі, ДПАУ дійшла висновку про те, що до позачергової перевірки можна застосувати строки проведення, установлені для позапланової виїзної перевірки, оскільки ці перевірки мають однакову сутність: вони не передбачені у планах роботи органів ДПС і проводяться за наявності певних обставин.

Ми повністю підтримуємо викладений підхід ДПАУ, відповідно до якого тривалість проведення позачергових перевірок не повинна перевищувати 15 робочих днів (для суб'єктів малого підприємництва — 10 робочих днів), а продовження строків проведення такої перевірки можливе на строк не більше ніж 10 робочих днів. Сподіваємося, що й інші офіційні органи в цьому питанні виходитимуть із запропонованої податківцями «аналогічної» позиції.

Слід зауважити, що доки не зрозуміло, які питання мають право перевірятися податківцями під час таких перевірок, — лише ті, щодо яких надійшла до податкової міліції (повнота нарахування і своєчасність сплати платежів, пов'язаних з оплатою праці), або всі питання, пов'язані з оподаткуванням.

Сподіваємося, найближчим часом ДПАУ внесе ясність і до цього питання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі