Теми статей
Обрати теми

Про надання додаткової соціальної відпустки для працівників, які мають дітей

Редакція БТ
Лист від 21.07.2010 р. № 217/13/116-10

НАВЧАЛЬНА ВІДПУСТКА У ВІДПУСТЦІ «ДО 3 РОКІВ» —

Мінпраці роз'яснює питання оформлення

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 21.07.10 р. № 217/13/116-10

«Про надання додаткової соціальної відпустки для працівників, які мають дітей»

 

У сьогоднішньому

листі Мінпраці роз'яснює питання надання оплачуваної навчальної відпустки працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. З цього листа можна зробити такі висновки:

одночасно перебувати у двох видах відпусток не можна. Навчальна відпустка надається працівнику з метою навчання на певний період у робочий час з виплатою грошової компенсації. Ураховуючи, що час перебування працівниці в соціальній відпустці для догляду за дитиною до 3 років не є робочим часом, навчальна відпустка в цей період їй не надається і відповідно не оплачується;

— як зазначають автори

листа, працівниця має право перервати відпустку для догляду за дитиною до 3 років і піти в оплачувану навчальну відпустку, після закінчення якої вона знову може продовжити соціальну відпустку для догляду за дитиною до 3 років.

На те, що

в роботодавця немає підстав для відмови працівниці в перериванні відпустки для догляду за дитиною до 3 років, фахівці Мінпраці вказували й раніше (лист від 29.05.07 р. № 126/13/133-07). Крім того, Мінпраці також зазначає, що роботодавець не повинен також вимагати, щоб працівник перед наданням йому навчальної відпустки відпрацював деякий час.

Для переривання відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівник має подати роботодавцю заяву, на підставі якої видається відповідний наказ (розпорядження). Також працівник має написати заяву для надання навчальної відпустки, а роботодавець видає наказ про її надання. Після закінчення навчальної відпустки працівник знову пише заяву на надання йому відпустки для догляду за дитиною до 3 років, а роботодавець видає відповідний наказ (розпорядження).

При перериванні відпустки для догляду за дитиною до 3 років потрібно враховувати вимоги

абз. 14 п. 20 Порядку № 1751*, згідно з яким якщо особа працює в режимі повного робочого часу або оформила відпустку у зв'язку з навчанням до закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, роботодавець має протягом 5 днів після видання наказу про припинення зазначеної відпустки повідомити про це орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання такої особи. Затвердженої форми повідомлення на сьогодні немає, тому його складають у довільній формі (зазвичай у формі листа у двох примірниках, до якого додають копію наказу роботодавця). У сьогоднішньому листі Мінпраці зауважило, що в цьому випадку достатньо надати копію відповідного наказу (розпорядження).

* Порядок призначення та виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.01 р. № 1751.

Для відновлення права на отримання допомоги (після закінчення навчальної відпустки і продовження відпустки для догляду за дитиною до 3 років) працівниця знову має подати до органів соцзабезу заяву та копію або витяг із наказу (розпорядження) про надання їй цієї соціальної відпустки.

З приводу оплати навчальної відпустки Мінпраці в листі, що коментується, зауважило, що слід використовувати Порядок № 100**. Розрахунковий період становить останні 12 календарних місяців (з 1-го до 1-го число). Час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 Порядку № 100). Це означає, що час перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до трьох років не враховується в розрахунку*.

** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

* Що стосується відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, яка передує відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, то, на наш погляд, вона має враховуватися при розрахунку (це підтверджує і Мінпраці в листі від 22.06.06 р. № 4201/0/14-06/13).

Ураховуючи це, може виникнути ситуація, коли за останні 12 календарних місяців у працівниці не було заробітку. У цьому випадку, як зазначає Мінпраці в листі, що коментується, при розрахунку середньої зарплати для оплати навчальної відпустки потрібно виходити з останнього абзацу п. 4 Порядку № 100: в інших випадках, коли нарахування провадяться виходячи із середньої заробітної плати, якщо працівник не мав заробітку не з його вини, розрахунки здійснюються виходячи з установленої йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

При наданні навчальної відпустки оплачують усі календарні дні відповідно до виклику на сесію, у тому числі святкові та неробочі.

Рекомендуємо з порушених у

листі, що коментується, питань звернутися до наших публікацій:

— «Відпустка для догляду за дитиною до трьох років: взаємовідносини працівника та роботодавця» // «БТ», 2010, № 11, с. 16;

— «Навчальна відпустка — як надати і розрахувати відпускні» // «БТ», 2008, № 45, с. 14.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі