Теми статей
Обрати теми

Про надання додаткової соціальної відпустки для працівників, які мають дітей

Редакція БТ
Лист від 21.07.2010 р. № 215/13/116-10

ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА НА ДІТЕЙ —

як правильно визначити кількість підстав

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 21.07.10 р. № 215/13/116-10

«Про надання додаткової соціальної відпустки для працівників, які мають дітей»

 

У

листі, що коментується, укотре розглядаються питання з приводу надання додаткової соціальної відпустки для працівників, які мають дітей.

Нагадаємо: додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, надається на підставі

ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки):

— жінці, яка має двох чи більше дітей віком до 15 років;

— жінці, котра має дитину-інваліда;

— жінці, яка всиновила дитину;

— одинокій матері;

— батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальній установі);

— особі, яка взяла дитину під опіку;

— одному з прийомних батьків.

З 1 січня 2010 року тривалість додаткової відпустки на дітей становить

10 календарних днів, а за наявності декількох підстав загальна тривалість такої відпустки не може перевищувати 17 календарних днів.

Проблема правильного визначення кількості підстав для надання додаткової відпустки досі не мала єдиного рішення. У

листі, що коментується, Мінпраці вказує на те, що Законом про відпустки чітко не визначено сукупність декількох підстав для отримання права на додаткову відпустку тривалістю понад 10 календарних днів. Мабуть, у зв'язку з цим Мінпраці у деяких своїх листах висловлювалося неоднозначно із цього приводу: то врахувало підстави з боку дітей (лист від 04.06.07 р. № 132/13/133-07), то з боку матері (листи від 02.10.07 р. № 316/13/116-07, від 14.04.08 р. № 235/0/15-08/13).

У

листі, що коментується, Мінпраці відзначає, що з цього питання Мінпраці спільно з Мін'юстом та Головним науково-експертним управлінням Апарату ВРУ провели правову експертизу, у результаті якої було визнано правомірним враховувати кожну підставу, визначену ст. 19 Закону про відпустки, окремою підставою*.

* Аналогічний висновок міститься і в листі Мінпраці від 20.10.09 р. № 292/13/116-09 // «БТ», 2009, № 46, с. 9.

До того ж приклади, наведені в листі, що коментується, свідчать про те, що Мінпраці визначає кількість підстав для надання додаткової відпустки сукупно, тобто і з боку дитини, і з боку матері:

1) одинока мати, яка виховує дитину-інваліда, має право на додаткову відпустку тривалістю 17 календарних днів з двох підстав:

— перша підстава — «одинока мати»;

— друга підстава — «жінка, яка має дитину-інваліда»;

2) жінка, яка всиновила дитину і овдовіла, має право на додаткову відпустку тривалістю 17 календарних днів також із двох підстав:

— перша підстава — «одинока мати»;

— друга підстава — «жінка, яка всиновила дитину».

Нагадаємо, що додаткова відпустка на дітей належить до соціальних видів відпусток і тому може надаватися в будь-який час календарного року. Отже, працівник може претендувати на таку відпустку в повному обсязі незалежно від відпрацьованого часу в році або дати народження дитини.

У листі, що коментується, Мінпраці ще раз нагадав: стосовно права на відпустку на дітей законодавством не передбачено строку давності. Так, якщо працівник з будь-яких причин не скористався цим правом і не використав цю відпустку за попередній або за кілька попередніх років, він має право використати цю відпустку, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за невикористані дні відпустки згідно зі ст. 24 Закону про відпустки. Але тривалість такої відпустки визначатиметься нормами законодавства, що діяли на той момент, оскільки закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі (ст. 58 Конституції України). Тож якщо у 2010 році працівник виявить бажання використати додаткову відпустку на дітей за 2009 рік, то тривалість такої відпустки становитиме 7 або 14 (за наявності декількох підстав) календарних днів. Докладно питання надання цього виду відпустки розглянуто у статті «Відпустка на дітей: тривалість, підстави та порядок надання» // «БТ», 2010, № 21, с. 18.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі