Теми статей
Обрати теми

Переходимо з єдиного податку на загальну систему оподаткування з мінімальними втратами

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Переходимо з єдиного податку на загальну систему оподаткування з мінімальними втратами

 

У серпні наше підприємство-єдиноподатник (ставка 6 %) перевищило допустимий розмір виручки. Які процедури необхідно виконати, щоб мінімізувати негативні наслідки переходу на загальну систему оподаткування?

(м. Чернівці)

 

Унаслідок порушення критеріїв перебування на єдиному податку підприємство зобов'язане перейти на загальну систему оподаткування з наступного кварталу (

ст. 5 Указу про єдиний податок*).

* Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

Насамперед зауважимо, що із суми перевищення виручки сплачувати податок на прибуток не потрібно, оскільки у ст. 5 Указу № 746 зазначено, що загальна система оподаткування застосовуватиметься з наступного кварталу. З усієї суми виручки за підсумками третього кварталу потрібно буде сплатити єдиний податок.

А тепер зосередимося на прийомах, що дозволять звести до мінімуму податкове навантаження такого переходу.

1.

Бажано позбутися залишків ТМЦ, оскільки до валових витрат витрати на їх придбання при переході зі спрощеної на загальну систему оподаткування включити не можна** (вартість запасів не братиме участі в перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток***). Отже, надалі, продаючи запаси, що значаться у підприємства з часів, коли воно було платником єдиного податку, необхідно відображати лише валові доходи без відповідних валових витрат.

** Див. листи ДПАУ від 07.09.06 р. № 16636/7/31-3017, від 06.02.07 р. № 2196/7/155-00217, від 29.03.07 р. № 3046/6/15, п. 2 листа від 25.02.08 р. № 3613/7/15-0217, п. 4.4 листа від 06.07.09 р. № 14060/7/15-0217.

*** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

2.

Після переходу на загальну систему можна амортизувати витрати на придбання наявних основних фондів (лист ДПАУ від 07.09.06 р. № 16636/7/31-3017). За усталеним підходом балансову вартість для податкового обліку визначають за даними бухгалтерського обліку, але в частині понесених витрат (наприклад, безоплатно отримані основні фонди в податковому обліку амортизувати не можна).

Причому амортизувати можна не лише основні фонди, придбані в період роботи на загальній системі (до переходу на єдиний податок), а і придбані в періоді роботи на єдиному податку****.

**** Див. консультацію представників ДПАУ «Як обліковувати платнику податку на прибуток основні фонди, які було придбано під час перебування на спрощеній системі оподаткування» // «БТ», 2009, № 50, с. 45.

3.

Певні податкові ризики приховують у собі й незавершені перехідні операції (див. таблицю)*****.

***** Див. також статті «Перехід з єдиного податку на загальну систему оподаткування: запитання та відповіді» // «БТ», 2008, № 49, с. 28, «Перехідні операції при зміні системи оподаткування зі спрощеної на загальну» // «БТ», 2009, № 49, с. 18.

 

Спрощена система

Загальна система

перша подія

оподаткування

друга подія

оподаткування

ВД(1)

ВВ(1)

Відвантажено товари

Отримано оплату

ВД(2)

(2)

Отримано передоплату

ЄП(1)

Відвантажено товари

(3)

Отримано товари

Оплачено товари

— /ВВ(4)

Перераховано передоплату звичайному платнику податку на прибуток

Отримано товари

— /ВВ(5)

Перераховано передоплату неплатнику податку на прибуток або «нестандартному» платнику

Отримано товари

ВВ

(1)

ВД — валові доходи, ВВ — валові витрати, ЄП — єдиний податок.

(2)

Оскільки операція не обкладалася ЄП, то під час надходження виручки слід збільшити ВД (за другою подією), хоча в законодавстві це прямо не передбачено. При цьому законних підстав для збільшення ВВ теж немає. Хоча в аналогічній ситуації з послугами є позитивні роз'яснення податківців (див. «Вісник податкової служби України», 2008, № 14, с. 34).

(3)

Якщо такі товари підприємство придбаватиме, перебуваючи на загальній системі, то їх вартість не слід уключати до складу ВВ (вони не компенсуються ВД), хоча прямої заборони в Законі про податок на прибуток немає.

(4)

Оплата товарів, використаних єдиноподатником, не включається до ВВ. Якщо отримані товари залишаться в товарних запасах на момент переходу на загальну систему, то при їх продажу виникають ВД, тому їх оплату логічно включити до ВВ, але прямих законодавчих норм із цього приводу немає.

(5)

«Залізних» аргументів на користь ВВ немає. При продажу товарів у підприємства виникнуть ВД.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі