Теми статей
Обрати теми

Про затвердження змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів»

Редакція БТ
Наказ від 10.06.2010 р. № 382

ЗВІТ ПРО РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ:

унесено важливі зміни

 

Наказ Міністерства фінансів України від 10.06.10 р. № 382

«Про затвердження змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Наказом

, що коментується, унесено істотні зміни до методики складання Звіту про рух грошових коштів (форма № 3) у частині визначення руху грошових коштів у результаті операційної діяльності.

Так, досі форма № 3 складалася з використанням двох методів:

— прямого: застосовувався щодо руху коштів від фінансової та інвестиційної діяльності (розділи 2 і 3);

— непрямого: застосовувався щодо руху коштів від операційної діяльності (розділ 1).

Згідно з новими положеннями замість непрямого методу визначення грошових потоків від операційної діяльності використовуватиметься прямий метод. Теоретично застосування цього методу щодо операційної діяльності є більш трудомістким, хоча саме його застосування

заохочується нормами МСБО (IAS) 7 «Звіти про рух грошових коштів». Прямий метод дає адекватнішу інформацію для аналізу грошових потоків.

Унаслідок того, що прямим методом і раніше визначався рух коштів від інвестиційної та фінансової діяльності, особливих складнощів його застосування щодо грошових потоків від операційної діяльності викликати не повинне. Загальна методика тут полягає в тому, що грошові потоки визначаються на підставі оборотів по рахунках 30, 31, що стосуються операційної діяльності. Внутрішні зміни у складі грошових коштів (з каси до банку, з поточного рахунка в банку на депозитний, акредитивний рахунки і навпаки) до цього Звіту не включаються. Статті, по яких виникають грошові потоки від операційної діяльності, наводяться в самій

формі № 3.

Тим часом у частині деяких операцій розподіл грошових потоків на операційну, інвестиційну та фінансову діяльність може викликати складнощі. Наприклад, відсотки у

формі № 3 зазначаються серед статей операційної та інвестиційної діяльності. Які саме відсотки мають наводитися у складі цих статей, у П(С)БО 4 не уточнюється, тоді як МСБО 7 допускає альтернативні варіанти. Так, згідно з п. 33 МСБО 7 нефінансові установи можуть відображати відсотки або у складі операційної діяльності, або як рух грошових коштів від інвестиційної та фінансової діяльності.

У попередній редакції

П(С)БО 4 зазначалося, що сплачені відсотки, які класифікуються як фінансові витрати, у формі № 3 наводяться як складова руху коштів від операційної діяльності. А от в оновленій формі № 3 не виключене застосування іншого підходу, відповідно до якого відсотки, сплачені за користування кредитами, відображаються у складі руху грошових коштів від фінансової діяльності.*

* Здається, саме такий підхід підтримують фахівці Мінфіну (див. консультацію В. Пархоменка «Удосконалення звіту про рух грошових коштів» // «Вісник податкової служби України», 2010, № 26, с. 33.

Уперше звіт за новою формою більшість підприємств подаватимуть за підсумками 2010 року (не пізніше 21.02.11 р.), і до цієї дати, сподіваємося, Мінфін роз'яснить деякі проблемні питання щодо його заповнення, серед яких — порядок відображення відповідних показників у формі № 3 за попередній 2009 рік. Ми ж, у свою чергу, у наступних публікаціях докладніше зупинимося на нюансах складання оновленої форми.

 

 

Міністерство фінансів України

 

Про затвердження Змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів»

 

Наказ від 10 червня 2010 року № 382

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 липня 2010 року за № 470/17765 (витяг)

 

Відповідно до статті 6 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні » наказую:

1. Затвердити схвалені Методологічною радою з бухгалтерського обліку при Міністерстві фінансів України Зміни до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 № 87, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21.06.99 за № 398/3691 (із змінами), що додаються.

<…>

3. Цей наказ набирає чинності через десять днів після державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

<…>

Міністр Ф. ЯРОШЕНКО

 

 

Зміни до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів»

 

Затверджено наказом від 10 червня 2010 року № 382

 

1.

Пункти 12 — 27 викласти в такій редакції:

«12. Рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визначається за сумою надходжень від операційної діяльності та сумою витрачання на операційну діяльність грошових коштів за даними записів їх руху на рахунках бухгалтерського обліку.

13. У

статті «Надходження від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» відображаються грошові надходження від основної діяльності, тобто від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з урахуванням непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору тощо).

У

статті «Надходження від погашення векселів одержаних» відображаються грошові надходження від погашення векселів одержаних, від їх продажу.

14. У

статті «Надходження від покупців і замовників авансів» відображається сума одержаної попередньої оплати та авансових надходжень грошовими коштами від покупців і замовників під наступну поставку продукції (товарів, робіт, послуг).

У

статті «Надходження від повернення авансів» відображаються повернуті підприємству постачальниками і підрядниками суми попередньої оплати та авансових надходжень грошовими коштами.

15. У

статті «Надходження від установ банків відсотків за поточними рахунками» відображається сума одержаних підприємством відсотків (процентів) за залишками коштів на його поточних рахунках за договорами банківського рахунку.

16. У

статті «Надходження від бюджету податку на додану вартість» відображаються відшкодовані підприємству з бюджету суми податкового кредиту з цього податку шляхом зарахування грошових коштів на рахунки в установах банків.

У

статті «Надходження від повернення інших податків і зборів (обов'язкових платежів)» відображаються одержані з бюджету на рахунки підприємства в установах банків суми інших податків і зборів (обов'язкових платежів), крім податку на додану вартість.

17. У

статті «Надходження від отримання субсидій, дотацій» відображаються отримані з бюджетів та позабюджетних фондів суми субсидій, дотацій.

У

статті «Надходження від цільового фінансування» відображаються одержані для здійснення видатків на операційну діяльність підприємства інші асигнування з бюджету і кошти цільового фінансування від інших осіб (благодійників).

18. У

статті «Надходження від боржників неустойки (штрафів, пені)» відображаються одержані підприємством грошовими коштами економічні санкції за порушення законодавства та умов договорів.

19. У

статті «Інші надходження» відображаються інші надходження грошових коштів від операційної діяльності, не включені до попередніх статей звіту про рух грошових коштів у результаті операційної діяльності, зокрема від реалізації оборотних активів, включаючи іноземну валюту, надходження від діяльності обслуговуючих господарств, від операційної оренди активів.

20. У

статті «Витрачання на оплату товарів (робіт, послуг)» відображаються грошові кошти, сплачені постачальникам і підрядникам за одержані товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи і надані послуги.

У

статті «Витрачання на оплату авансів» відображаються суми попередньої оплати та авансових платежів постачальникам та підрядникам за товарно-матеріальні цінності (роботи, послуги), що будуть поставлені (виконані, надані).

У

статті «Витрачання на оплату повернення авансів» відображається сума попередньої оплати та авансових платежів, яку підприємство повернуло покупцям і замовникам.

21. У

статті «Витрачання на оплату працівникам» відображаються витрачені грошові кошти на виплати працівникам заробітної плати, допомоги, винагород.

У

статті «Витрачання на оплату витрат на відрядження» відображається сума витрачених грошових коштів на службові відрядження.

22. У

статті «Витрачання на оплату зобов'язань з податку на додану вартість» відображається сума сплаченого до бюджету податку на додану вартість.

У

статті «Витрачання на оплату зобов'язань з податку на прибуток» відображається сума сплаченого до бюджету податку на прибуток за умови, що податок конкретно не ототожнюється з фінансовою або інвестиційною діяльністю.

23. У

статті «Витрачання на оплату відрахувань на соціальні заходи» відображається сума сплачених внесків із загальнообов'язкового державного пенсійного і соціального страхування.

24. У

статті «Витрачання на оплату зобов'язань з інших податків і зборів (обов'язкових платежів)» відображається сума сплачених податків і зборів (обов'язкових платежів) (крім податку на додану вартість, податку на прибуток, зобов'язань із загальнообов'язкового державного пенсійного і соціального страхування).

25. У

статті «Витрачання на оплату цільових внесків» відображається сума сплачених цільових та благодійних внесків.

26. У

статті «Інші витрачання» наводиться сума використаних грошових коштів на інші напрями операційної діяльності, що не включена до попередніх статей звіту про рух грошових коштів, зокрема собівартість реалізованої іноземної валюти.

27. У

статті «Чистий рух коштів до надзвичайних подій» відображається різниця між сумами грошових надходжень та грошових видатків, відображених відповідно до пунктів 12 — 26 цього Положення (стандарту).»

2.

Пункт 56 викласти в такій редакції:

«56. У

статті «Вплив зміни валютних курсів на залишок коштів» відображається сума збільшення або зменшення (наводиться у дужках) залишку грошових коштів у результаті перерахунку іноземної валюти при зміні валютних курсів протягом звітного періоду.».

3.

Додаток до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 викласти в новій редакції, що додається.

 

Начальник Управління методології бухгалтерського обліку В. ПАРХОМЕНКО

 

img 1
img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі