Теми статей
Обрати теми

Про обов'язок подання звітності підприємцем

Редакція БТ
Лист від 12.07.2010 р. № 12063/03-214

ПОДАТИ ЗВІТ ДО ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ

підприємець сам за себе має особисто —
за довіреністю не можна

 

Лист Пенсійного фонду України від 12.07.10 р. № 12063/03-214

Лист Пенсійного фонду України від 14.07.10 р. № 12228/09-10

«Про обов'язок подання звітності підприємцем»

 

У

листах, що коментуються, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) зауважив, що підприємець звіт до ПФУ сам за себе мусить подавати особисто і передоручати за довіреністю подання звіту не можна.

Аргументуючи свою позицію, ПФУ посилається на

Порядок № 26-1*, згідно з яким фізичні особи — підприємці, у тому числі й ті, які обрали особливий спосіб оподаткування, самі за себе та за членів сім'ї, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності, формують і подають до органу ПФУ звіт за формою додатка 5 до Порядку № 26-1 один раз на рік до 1 квітня року, наступного за звітним періодом. Базовим звітним періодом для них є календарний рік. Як бачимо, вимоги про особисте подання (доставку) до ПФУ звіту підприємцем Порядок № 26-1 не містить. Уточнення «самі за себе» в цій нормі слід розуміти як складання звіту стосовно доходу самого підприємця, а не стосовно доходу його найманих працівників. Немає вимоги про особисте подання звіту підприємцем і в Законі України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV — у п. 4 ч. 2 ст. 17 ідеться про обов'язок страхувальника подавати звітність у встановлених ПФУ порядку та формі, а про особисте подання для підприємця — ані слова.

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління ПФУ від 05.11.09 р. № 26-1. Очевидно, посилаючись на Порядок № 26-1, ПФУ допустив неточність — зазначену норму передбачено п. 2.2 Порядку № 26-1, а не п. 2.1, на який зроблено посилання в листах, що коментуються.

ПФУ

також вказує, що покласти обов'язки з подання цього звіту на іншу особу в порядку, визначеному Цивільним кодексом України (далі — ЦКУ), не можна. Це випливає з ч. 2 ст. 1 ЦКУ, згідно з якою до майнових відносин, що ґрунтуються на адміністративному чи іншому владному підпорядкуванні однієї сторони другій стороні, а також до податкових, бюджетних відносин цивільне законодавство не застосовується.

Наважимося не погодитися і з цим аргументом. На наш погляд, таке твердження справедливе в ситуації, коли йдеться про представництво в межах відносин між підприємцем та ПФУ (наприклад, підписати звіт підприємець має самостійно, доручити це за довіреністю іншій особі не можна). Якщо ж дії мають суто технічний характер, чим і є в цій ситуації фізичне подання (доставка) звіту до органу ПФУ, то це не можна назвати охоплюючим поняттям

«майнових відносин, що ґрунтуються на адміністративному чи іншому владному підпорядкуванні однієї сторони іншій стороні». Тому вважаємо цілком законним для підприємця доручити виконання обов'язку щодо подання (доставки) звіту до органу ПФУ іншій особі, наприклад, бухгалтеру такого підприємця на підставі виданої йому довіреності.

Нам узагалі не зрозуміло, чому для ПФУ таким принциповим є особисте подання підприємцем звіту*. Але враховуючи наявність листів, що коментуються, працівники ПФУ на місцях можуть відмовити у прийнятті звітів від довірених осіб підприємця. Будьте готові до цього.

* Наприклад, ДПАУ все одно, хто доставляє звіти до канцелярії (лист від 05.09.07 р. № 17525/7/28-0917/32// «БН», 2007, № 45, с. 5).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі