Теми статей
Обрати теми

Про самостійне виправлення страхувальником помилок у нарахуванні страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві

Редакція БТ
Лист від 22.07.2010 р. № 760-06-2

ПОМИЛКИ В РОЗРАХУНКАХ З «НЕЩАСНИМ» ФОНДОМ:

адмінштраф при самовиправленні не накладається

 

Лист Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 22.07.10 р. № 760-06-2

«Про самостійне виправлення страхувальником помилок у нарахуванні страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві»

 

Лист

Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — Фонд), що коментується, присвячено виправленню помилок, самостійно виявлених страхувальником у Розрахунковій відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (додаток 11 до п. 3.10 Інструкції № 36**; далі — Розрахункова відомість). Зовсім недавно ці питання розглядалися нами в Темі тижня «Виправлення помилок у соцзвітності» // «БТ», 2010, № 21, с. 31, і всі зроблені там висновки збігаються з думкою Фонду.

** Інструкція про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджена постановою правління Фонду від 12.07.07 р. № 36.

По-перше

, якщо виправляється помилка поточного року, то вона коригується в Розрахунковій відомості через відповідний показник поточного періоду. Наприклад, при неправильному визначенні бази нарахування внесків на відповідну суму потрібно збільшити або зменшити показник розділу 1 «Загальна сума виплат, на які нараховуються страхові внески (грн.)» місяця, в якому виправляється помилка. Відповідно базою для нарахування внесків у такому поточному місяці буде відкоригований показник.

По-друге

, якщо виправляється помилка, допущена в минулих роках, то її коригування провадиться через рядок 5 Розрахункової відомості, в якій зі знаком «+» відображається донарахована сума внесків, а зі знаком «-» — надміру нарахована сума внесків. Щоправда, Фонд не уточнив, як правильно виправляти помилки минулих років, пов'язані з виплатою допомог та інших страхових виплат за рахунок коштів Фонду. Наші варіанти виправлення наведено в зазначеній вище консультації.

По-третє

, при самостійному виправленні помилок до Розрахункової відомості за період, в якому було виправлено помилку, необхідно додати бухгалтерську довідку про здійснені коригування. У ній наводять такі відомості:

— період виявлення помилки;

— зміст помилки;

— показник, в якому здійснюється коригування;

— сума донарахованих страхових внесків;

— кількість днів прострочення;

— сума пені, нарахована на суму своєчасно не сплачених страхових внесків;

— дата складання бухгалтерської довідки.

Бухгалтерська довідка підписується керівником та головним бухгалтером і скріплюється печаткою страхувальника.

Чинним законодавством

не передбачена обов'язковість подання бухгалтерської довідки. Немає й відповідальності за її неподання, на що вказує і Фонд у листі, що коментується, однак він же вважає за необхідне, щоб при перевірці страхувальник міг довести, що помилку дійсно було виправлено*.

* Аналогічні роз'яснення Фонд наводив у своєму листі від 03.05.06 р. № 330-07-3.

По-четверте

, пеня нараховується лише тоді, якщо внаслідок допущення помилки утворилася недоїмка, на суму якої й нараховують пеню (п. 5.1 Інструкції № 36). Відповідно за наявності переплати за період, в якому було допущено помилку (страхувальник помилково перерахував до Фонду більше, ніж було нараховано, або на кінець відповідного звітного періоду є заборгованість Фонду перед страхувальником), пеня на суму донарахованих внесків (у межах, що перекриваються переплатою) не нараховується.

По-п'яте

, при самостійному виправленні помилки (за наявності бухгалтерської довідки, перерахуванні донарахованих страхових сум та пені в повному обсязі до початку перевірки страхувальника робочим органом Фонду) адміністративний штраф на посадових осіб страхувальника не накладається.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі