Теми статей
Обрати теми

Про трудові відносини

Редакція БТ
Лист від 26.07.2010 р. № 7956/0/14-10/13

ПРАЦІВНИК ДОСЯГ ПЕНСІЙНОГО ВІКУ —

чи треба вносити запис до трудової книжки,
якщо він продовжує працювати?

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 26.07.10 р. № 7956/0/14-10/13

«Про трудові відносини»

 

У листі, що коментується, Мінпраці роз’яснило нюанси трудових відносин із працівником, який досяг пенсійного віку і продовжує працювати.

На думку Мінпраці,

при досягненні працівником пенсійного віку, якщо він не бажає звільнятися у зв’язку з виходом на пенсію, роботодавець нічого не повинен робити, а саме:

1)

не повинен і не може звільнити працівника за своєю ініціативою через досягнення ним пенсійного віку (ст. 11 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.93 р. № 3721-XII);

2)

не повинен видавати будь-який наказ (розпорядження) у зв’язку з досягненням пенсійного віку. Наказ (розпорядження) роботодавець видає лише в разі укладення чи розірвання трудового договору. Досягнення пенсійного віку не є підставою для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця. Однак працівник сам може виявити бажання звільнитися при досягненні ним пенсійного віку. Тоді він пише заяву, у якій зазначає підставу для звільнення за власним бажанням — вихід на пенсію. Згідно з такою підставою трудовий договір за бажанням працівника розривають у зручний для нього час (частина перша ст. 38 Кодексу законів про працю України);

3)

не повинен вносити дані до трудової книжки про досягнення працівником пенсійного віку. Такі відомості не зазначено в п. 2.2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мінсоцзахисту та Мін’юсту від 29.07.93 р. № 58. Штамп «Пенсію призначено» проставляє у трудовій книжці орган соціального забезпечення (п. 2.29).

Зауважимо, що Мінпраці в

листі, що коментується, озвучило загальний підхід. Однак спеціальним законодавством для окремих категорій працівників передбачено вікові обмеження для роботи. Так, наприклад, граничний строк перебування на державній службі обмежено віком 60 років для чоловіків та 55 років для жінок (ст. 23 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII), а граничний строк перебування на військовій службі передбачено ст. 22 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII. Тому при досягненні такими працівниками відповідного віку трудові договори з ними розривають у зв’язку з досягненням граничного строку перебування на відповідній роботі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі