Теми статей
Обрати теми

Чи потрібно за відсутності джерела забруднення подавати Розрахунок екозбору

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи потрібно за відсутності джерела забруднення подавати Розрахунок екозбору

 

У 2010 році підприємство було власником котельні, яку використовувало для обігріву приміщень, а тому виступало платником екозбору в частині викидів стаціонарними джерелами забруднення. У III кварталі 2010 року через значну зношеність котельні її було виведено з експлуатації та ліквідовано. Чи слід підприємству подавати звітність з цього збору за 2010 рік та в наступному році, якщо інших джерел забруднення навколишнього середовища на підприємстві немає?

(м. Миколаїв)

 

Нагадаємо, що відповідно до

п. 9 Порядку № 303*, Розрахунок екозбору подається щоквартально наростаючим підсумком з початку року. А тому підприємства, які в попередніх звітних кварталах року нараховували екозбір і подавали Розрахунки з цього збору, повинні подавати його до кінця звітного року , навіть за умови, що у звітному кварталі цього ж року об’єкт для нарахування екозбору відсутній (це підтверджують і податківці у листі від 07.12.07 р. № 15310/5/15-0516**).

* Порядок установлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору, затверджений постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303.

** Див. ком. «Податок з реклами та екозбір: як подавати звітність при «нестабільному» об’єкті оподаткування» // «БТ», 2008, № 4, с. 4.

При цьому слід мати на увазі, щоб не подавати такий Розрахунок у наступному році, платнику екозбору потрібно повідомити про це відповідний орган державної податкової служби за місцем знаходження джерел забруднення (а в разі здійснення викидів пересувними джерелами забруднення — орган державної податкової служби, у якому перебуває на податковому обліку) та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об'єкта обчислення збору за забруднення навколишнього природного середовища (абз. 9 п. 7.1 Інструкції № 162***). На підставі цієї заяви платника виключають із платників цього збору. В іншому випадку платник збору зобов'язаний подавати податкові Розрахунки за загальними правилами

*** Iнструкція про порядок обчислення та сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затверджена наказом Мінекобезпеки та ДПАУ від 19.07.99 р. № 162/379.

Строки подання такої заяви на законодавчому рівні не встановлено, тому, на наш погляд, подавати її потрібно не пізніше граничного строку подання Розрахунку екозбору за I квартал 2011 року, тобто не пізніше 10 травня 2011 року. У вашому випадку доцільно подати її разом з Розрахунком за IV квартал 2010 року.

**** Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Звертаємо увагу, що у разі ненадання відповідної заяви та неподання протягом звітного року до податкового органу звітності з екозбору до суб’єкта господарювання буде застосовано штраф у розмірі 10 нмдг (170 грн.), за кожне таке неподання або затримку (п.п. 17.1.1 Закону № 2181****).

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі