Теми статей
Обрати теми

Про направлення Методичних рекомендацій

Редакція БТ
Лист від 30.07.2010 р. № 15371/7/10-3017

АНУЛЮВАННЯ ДЕРЖРЕЄСТРАЦІЇ СПД

і свідоцтва платника ПДВ: Методрекомендації від ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 30.07.10 р. № 15371/7/10-3017

«Про направлення Методичних рекомендацій»

 

Листом

, що коментується, доведено до відома органів ДПС Методичні рекомендації щодо взаємодії (орієнтовного алгоритму дій) органів державної податкової служби при скасуванні державної реєстрації суб’єктів господарювання, анулюванні свідоцтва платника ПДВ (у тому числі через процедуру банкрутства та скасування державної реєстрації). Методрекомендації було розроблено у зв’язку з унесенням Законом України від 20.05.10 р. № 2275-VI* змін до Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/ 97-ВР (далі — Закон про ПДВ) нових підстав для анулювання реєстрації платників ПДВ, а саме: (1) визнання судом недійсними установчих документів платника ПДВ і (2) унесення до Єдиного держреєстру запису про відсутність платника ПДВ за його місцезнаходженням.

* Див. «БТ», 2010, № 25, с. 4.

Унаслідок того, що органи ДПС ініціювали скасування держреєстрації і до законодавчих новацій (можливість проведення анулювання держреєстрації СПД у зазначених випадках за рішенням суду передбачалася ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV), Методрекомендації можна охарактеризувати як документ, що узагальнив усталені процедури.

Стисло сутність основних положень Методрекомендацій полягає в такому:

1.

Обмін інформацією з державним реєстратором. Наступного дня після взяття платників податків на облік у ДПІ підрозділ реєстрації та обліку передає їх списки до податкової міліції для встановлення місцезнаходження. Якщо за результатами перевірки встановлено, що фактичне місцезнаходження не відповідає зареєстрованому, складається повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням за ф. № 18-ОПП, що надсилається держреєстратору. Останній надсилає платнику повідомлення про необхідність надання йому реєстраційної картки. Якщо відповідь не буде отримано, то до Єдиного держреєстру вноситься запис про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням. Про це повідомляється орган ДПС, який приймає рішення про доцільність подання позову до суду про скасування держреєстрації.

2. Підготовка запитів про встановлення місцезнаходження платника.

До підрозділу податкової міліції надсилаються запити про встановлення місцезнаходження платника податків, зокрема, у таких випадках:

— якщо за результатами планової чи позапланової перевірки виявлено факт відсутності платника за його місцезнаходженням (при цьому складаються акт такої відсутності та акт обстеження приміщення);

— якщо платнику було надіслано поштою будь-які документи з ДПІ, які не було вручено з причини його відсутності за місцезнаходженням. У цьому випадку перед надсиланням запиту підрозділ органу ДПС має виконати дії з установлення місцезнаходження, зокрема шляхом особистого спілкування з платником, і встановити за Єдиним банком даних місце проживання засновників та керівників.

Орган податкової міліції провадить відповідні розшукові дії, за результатами яких установлюється місце знаходження СПД, в інших випадках приймається рішення про підготовку позовів до суду про скасування держреєстрації або про направлення матеріалів для подальшого розслідування (якщо є докази здійснення «фіктивної» госпдіяльності) у порядку кримінального провадження до інших органів, яким підвідомчі такі справи.

3.

Зняття з обліку платника за рішенням суду. Орган ДПС подає позови до суду про скасування держреєстрації за наявності таких підстав:

— неподання протягом одного року до органів ДПС податкових декларацій, документів податкової звітності;

— якщо установчі документи суперечать чинному законодавству;

— здійснення діяльності, що суперечить установчим документам і законодавству;

— наявність у Єдиному держреєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним місцезнаходженням;

— наявність передбачених законами України інших підстав.

4. Анулювання свідоцтва платника ПДВ.

Анулювання реєстрації платника ПДВ органом ДПС провадиться за наявності підстав, зазначених у пп. «б» — «е» п. 9.8 Закону про ПДВ.

Згідно з новими підставами документами для анулювання є:

— судове рішення, повідомлення держреєстратора щодо визнання недійсними установчих документів (

п.п. «д» п. 9.8 Закону про ПДВ);

— повідомлення Держреєстратора щодо наявності запису в Єдиному держреєстрі про відсутність платника податків за місцезнаходженням (

п.п. «е» п. 9.8 Закону про ПДВ).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі