Теми статей
Обрати теми

Як правильно відобразити розподіл «вхідного» ПДВ у Реєстрі податкових накладних

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як правильно відобразити розподіл «вхідного» ПДВ у Реєстрі податкових накладних

 

Підприємство здійснює оподатковувані та звільнені від обкладення ПДВ операції. У зв’язку з цим існує необхідність розподіляти «вхідний» ПДВ. Як правильно відображати це в Реєстрі податкових накладних?

(м. Чернівці)

 

Необхідність розподілу «вхідного» ПДВ випливає з

п.п. 7.4.3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ), де йдеться про те, що до податкового кредиту може бути включено ту частку ПДВ, яка припадає на товари (послуги), що використовуються в оподатковуваній діяльності*.

* Процедуру визначення таких часток запропоновано ДПАУ в листі від 01.12.99 р. № 18043/7/16-1220-16.

Розповімо безпосередньо про порядок розподілу податкового кредиту і відображення цієї операції в Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних (далі — Реєстр) і Декларації з ПДВ. Так, ДПАУ в листі від 18.04.08 р. № 8109/7/16-1117 відзначає, що в Розшифровці податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 5 до Декларації з ПДВ) операції, за якими розподіляють «вхідний» ПДВ, відображаються у відповідних розділах «Операції з придбання з ПДВ, які надають право формування податкового кредиту» і «Операції з придбання з ПДВ, які не надають право формування податкового кредиту». При цьому контрагента буде показано в розділі II додатка 5 двічі.

Додаток 5 складається на підставі Реєстру, отже, у Реєстрі податковий кредит має бути розподілено за кожною податковою накладною. Розподіл можна здійснити декількома способами.

1.

При отриманні податкової накладної щодо товарів (послуг), які одночасно використовуватимуться в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях, до розділу I Реєстру вносяться дані лише до граф 1 — 8. Після закінчення звітного періоду за такими накладними в Реєстрі заповнюються інші графи. Для заповнення графи 9 Реєстру вартість товарів без ПДВ помножується на коефіцієнт розподілу. Для заповнення графи 10 Реєстру дані графи 9 помножуються на 20 %, а дані граф 11 і 12 визначаються як різниця між відповідними показниками податкової накладної та сумами, зазначеними у графах 9 і 10.

2.

При отриманні податкової накладної щодо товарів (послуг), які належать до оподатковуваних і неоподатковуваних операцій, їх вартість спочатку вказується у графі 9 Реєстру, ПДВ — у графі 10. А після закінчення звітного періоду ці суми за кожною податковою накладною коригуються операцією «сторно» з відображенням відповідних показників у графах 11 і 12 Реєстру.

Крім того, на практиці поширено ще один варіант заповнення

Реєстру та розділу II додатка 5 до Декларації. Сутність його полягає в такому: у момент отримання податкової накладної записи в Реєстрі здійснюються аналогічно другому способу, а наприкінці періоду сторнувальний запис здійснюється одним підсумковим рядком (а не в розрізі кожної податкової накладної) на підставі бухгалтерської довідки. Таким чином, у додатку 5 усі податкові накладні спочатку в звичайному порядку відображаються в розділі II, а потім податковий кредит за ними коригується двома підсумковими рядками: зі знаком «-» у розділі «Операції з придбання з ПДВ, які надають право формування податкового кредиту», зі знаком «+» у розділі «Операції з придбання з ПДВ, які не надають право формування податкового кредиту» та зазначенням у графі 2 цих розділів власного індивідуального податкового номера. Але цей варіант не збігається з підходом, запропонованим ДПАУ в листі від 18.04.08 р. № 8109/7/16-1117, тому застосовувати його безпечно тільки за погодженням з місцевою ДПІ.

Зауважимо, що чіткий порядок заповнення

Реєстру і Декларації за такими операціями не прописано, тому використання будь-якого способу здійснення коригувальних записів не повинне призвести до накладення адмінштрафу за порушення порядку податкового обліку (ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Докладніше про процедури розподілу податкового кредиту можна дізнатися з

Теми тижня «Розподіл «вхідного» ПДВ» // «БТ», 2009, № 9, с. 38.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі