Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні

Редакція БТ
Постанова від 22.12.2010 р. № 573

ДО ПОЛОЖЕННЯ ПРО ВЕДЕННЯ КАСОВИХ ОПЕРАЦІЙ

унесено зміни

 

Постанова Правління Національного банку України від 22.12.10 р. № 573

«Про внесення змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні»

 

Постановою

, що коментується, Нацбанк уніс зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637 (далі — Положення № 637).

Зміни незначні та головним чином пов'язані з вилученням з

п. 1.2 Положення № 637 термінів «картковий рахунок» та «корпоративна картка». При цьому в тексті Положення № 637 «платіжну картку» замінено на «спеціальний платіжний засіб» (пп. 2.3, 2.4, 2.12, 3.1, 3.5, 3.10, 6.4). Зауважимо: згідно з п. 1.14 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.01 р. № 2346-III до спеціальних платіжних засобів, крім інших засобів, відносять і платіжні картки, які є платіжними інструментами, що виконують функцію засобу ідентифікації, за допомогою якого держателем цього інструменту ініціюється переказ коштів з відповідного рахунка платника чи банку, а також здійснюються інші операції, передбачені відповідним договором.

У зв'язку з цим згідно з оновленим

абзацом другим п. 2.3 Положення № 637 10-тисячне обмеження на готівкові розрахунки тепер стосується також розрахунків готівкою між підприємствами в оплату за товари, придбані для виробничих (господарських) потреб за рахунок коштів, отриманих за корпоративними спеціальними платіжними засобами (до змін — за корпоративними картками). А відповідно до п. 2.12 Положення № 637 працівник підприємства, отримавши готівку за корпоративним чи особистим спеціальним платіжним засобом, не оприбутковує її в касі, а використовує за призначенням, після чого складає Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт*.

* Із 31.01.11 р. наказом ДПАУ від 23.12.10 р. № 996 запроваджено нову форму цього звіту. Як його заповнити, читайте у статті «Підзвіт: засади та нюанси» // «БТ», 2011, № 9, с. 19.

Також із

п. 2.3 Положення № 637 вилучено пп. «в» і «ґ», у зв'язку з чим 10-тисячне обмеження на розрахунки за допомогою готівки, отриманої за корпоративними спеціальними платіжними засобами, поширюватиметься і на:

— розрахунки підприємств (підприємців) за спожиту ними електроенергію;

— розрахунки підприємств (підприємців) між собою

при закупівлі сільськогосподарської продукції. При цьому в п. 1.2 Положення № 637 з'явилося визначення терміна «сільськогосподарська продукція», до якої віднесено товари, зазначені у групах 1 — 24 Українського класифікатора товарів зовнішньоекономічної діяльності відповідно до Закону України «Про Митний тариф України» від 05.04.01 р. № 2371-III, якщо такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо їх було придбано або вироблено на власних чи орендованих потужностях (площах).

Згідно з оновленим

абзацом другим п. 3.7 Положення № 637 при здаванні виручки до банку документом, що свідчить про приймання готівки програмно-технічним комплексом самообслуговування для подальшого її переказу, тепер, крім квитанції, що містить обов'язкові реквізити документа на переказ готівки та підтверджує внесення відповідної суми готівки до цього програмно-технічного комплексу самообслуговування та здійснення ініціації операції з переказу готівки, є також чек банкомата.

Постановою

, що коментується, вилучено п. 5.6 Положення № 637, який регламентує порядок установлення ліміту каси для підприємств грального бізнесу, який на сьогодні заборонено.

Дещо підкориговано додатки до

Положення № 637:

додаток 1 — у примітці до Відомості на виплату грошей додано уточнення, що в разі складання документа за допомогою засобів комп'ютерної техніки її можна друкувати також без вставних аркушів (на практиці цього й до змін ніхто не робив);

додаток 7 — у формі Акта про результати інвентаризації наявних коштів поле, в якому касир підписує заповнений акт, доповнено реченням: «Усі наявні кошти комісією перевірено в моїй присутності. Претензій до інвентаризаційної комісії не маю».

Постанова, що коментується, набрала чинності з дня офіційного опублікування — з 21 березня 2011 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі