Теми статей
Обрати теми

Про надання роз'яснень щодо надання матеріального забезпечення добровільно застрахованим особам

Редакція БТ
Лист від 12.03.2011 р. № 01-16-489

ДОПОМОГИ З ФТВП ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ —

нова порція роз'яснень від ФТВП

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 12.03.11 р. № 01-16-489

«Про надання роз'яснень щодо надання матеріального забезпечення добровільно застрахованим особам»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) відповів на запитання про надання виплат підприємцям і про строки повернення роботодавцями ФТВП невикористаних коштів фінансування.

Право на допомогу від ФТВП у січні 2011 року підприємцям-єдиноподатникам, які сплатили у грудні 2010 року єдиний податок за січень.

ФТВП указав на те, що підприємці, які сплатили у грудні 2010 року єдиний податок за січень 2011 року, частина якого (11%) надійшла саме до ФТВП, мають право на отримання допомоги за страховими випадками, що настали з 1 січня 2011 року, тільки за умови:

умова 1

— підприємець має сплатити єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (а не єдиний податок) як добровільний платник згідно з чинним законодавством, тобто відповідно до Закону про ЄВС* — це випливає з ч. 3 ст. 6 Закону № 2240**;

умова 2

— підприємець має укласти договір про добровільну участь у страхуванні на випадок тимчасової непрацездатності. Типову форму договору наведено в додатку 3 до Інструкції № 21-5***. При цьому згідно з ч. 4 ст. 10 Закону про ЄВС такий договір набирає чинності з дня його підписання. На це вказує і Пенсійний фонд України у своєму роз'ясненні від 12.03.11 р. № 4612/03-30.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

** Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

*** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.10 р. № 21-5.

Якщо ж договір про добровільне страхування у 2011 році не укладено, то

сплата одного лише єдиного податку у грудні 2010 року за періоди 2011 року не дає права платникам єдиного податку вважатися з 01.01.11 р. застрахованими особами на випадок тимчасової непрацездатності. Немає укладеного договору про добровільне страхування — немає допомоги з ФТВП з 2011 року, і тут ми згодні з ФТВП.

А от щодо необхідності сплати єдиного внеску зауважимо таке. Оскільки

ч. 3 ст. 6 Закону № 2240 прив’язує право на отримання допомоги до сплати страхових внесків до ФТВП**** (як частину єдиного внеску) згідно з чинним законодавством, то нагадаємо строк для сплати єдиного внеску за договором добровільного страхування. Відповідно до п. 5.7 Інструкції № 21-5 підприємець-єдиноподатник має сплатити добровільні платежі у строк, передбачений п.п. 4.6.2 Інструкції № 21-5, а саме до 20 числа місяця, наступного за місяцем, за який такий платіж сплачується (за січень — до 20 лютого; за лютий — до 20 березня тощо). Цей строк прописується і в п. 3.2 договорів про добровільну участь. Тому при такому формальному підході ФТВП вийде, що навіть у разі укладення (підписання) договору в перших числах січня підприємець за страховими випадками, що настали до 20 лютого (якщо підприємець сплачуватиме єдиний внесок в останній день граничного строку), не отримає фінансування від ФТВП. На наш погляд, це неправильно, адже договір уже діє і підприємець як сторона такого договору є застрахованою особою і тому має право на отримання виплат за таким договором. Рекомендуємо враховувати подібну позицію ФТВП з цього питання і в разі виникнення схожої ситуації заплатити єдиний внесок до настання страхового випадку (якщо, звичайно, ви зможете спрогнозувати подібну ситуацію) або за перший місяць відразу ж після підписання договору. Якщо ж подібна ситуація вже відбулася, рекомендуємо оскаржити рішення ФТВП про відмову в судовому порядку.

**** Аналогічну позицію ФТВП висловлював у листі від 03.03.11 р. № 01-16-371 // «БТ», 2011, № 12, с. 9.

Страховий випадок настав у 2010 році — підприємець має право на матеріальне забезпечення і у 2011 році

. У цій ситуації ФТВП виявився досить лояльним і не заперечує проти виплати допомоги підприємцям, які звернулися до нього у 2011 році щодо страхових випадків, які настали до 01.01.11 р. При цьому ФТВП зауважив, що Закон № 2240 не обмежує строк звернення застрахованої особи за отриманням матеріального забезпечення. Тому фізичні особи — підприємці, які сплачували єдиний податок у 2010 році, мають право на отримання в 2011 році допомоги за страховими випадками, що настали у 2010 році.

Як розраховують суми допомоги для добровільно застрахованих осіб

? ФТВП зауважив, що в цьому випадку застосовується Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. 1266. Крім того, можуть застосовуватися — у частині, що не суперечить Закону про ЄВС — норми не скасованого ще Порядку страхування осіб на добровільних засадах за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням, затвердженого постановою правління ФТВП від 02.06.05 р. № 62.

Чи потрібно добровільним платникам відкривати окремий рахунок для зарахування сум допомоги

? ФТВП зазначив, що виплата матеріального забезпечення добровільно застрахованим особам здійснюється робочими органами ФТВП через установи банку в безготівковому порядку на рахунки, указані добровільно застрахованими особами при зверненні. З цього можна зробити висновок, що окремий рахунок підприємцю-добровольцю відкривати не потрібно, як це передбачено ст. 21 Закону № 2240 для роботодавців (у тому числі підприємців). При зверненні він може вказати будь-який свій рахунок.

Строк для повернення невикористаних коштів ФТВП

. Відповідаючи на запитання з приводу триденного строку для повернення невикористаних сум допомог, ФТВП послався на п. 9 Порядку № 26*, що передбачає виплату допомоги після надходження зазначених у заяві-розрахунку коштів у строки, визначені ст. 52 Закону № 2240, тобто в найближчий день, установлений для виплати заробітної плати. При цьому ФТВП не заперечує проти того, щоб роботодавець, отримавши кошти від ФТВП, виплатив допомогу працівнику й раніше. Ми теж не виключали таку можливість, зокрема в ситуації, коли до найближчого строку виплати зарплати вже настало 20 число — граничний строк для сплати єдиного внеску, утриманого з нарахованої допомоги (докладніше див. статтю «Новий порядок виплати лікарняних та інших допомог з ФТВП з 2011 року» // «БТ», 2011, № 8, с. 16).

* Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 22.12.10 р. № 26.

Далі, пославшись на ч. 1 ст. 21 Закону № 2240 та п. 10 Порядку № 26, ФТВП зауважив: у разі якщо сума отриманих страхувальником від Фонду страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення у вказаний термін, невикористані страхові кошти повертаються робочому органу ФТВП, який здійснив фінансування, протягом трьох робочих днів. З цього можна зробити висновок, що триденний строк роботодавець відлічує з прив'язкою до дня виплати допомоги працівнику, а не отримання коштів фінансування від ФТВП, що є логічним у такій ситуації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі