Теми статей
Обрати теми

Шпаргалка бухгалтера. Нова форма № 1ДФ — основні ознаки доходів

Редакція БТ
Стаття

НОВА ФОРМА № 1ДФ — ОСНОВНІ ОЗНАКИ ДОХОДІВ

 

Нові порядок заповнення та сама форма № 1ДФ істотно не відрізняються від попередників. А от коди ознак доходів, що використовуються при заповненні цього податкового розрахунку, кардинально змінилися. У сьогоднішній рубриці «Шпаргалка бухгалтера» ми приділимо цьому увагу та розповімо, які коди тепер відповідають найпоширенішим виплатам фізичним особам.

 

Загальні вимоги до форми № 1ДФ

1. Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ подається особами, які є податковими агентами, щокварталу протягом 40 календарних днів, наступних за закінченням звітного кварталу (граничний строк подання ф. № 1ДФ за 1-й квартал 2011 року — 10 травня).

2. Заповнюється ф. № 1ДФ окремо за кожен розрахунковий квартал (принцип наростаючого підсумку тут не застосовується). Загальний розрахунок за календарний рік складати не потрібно.

3. Форму № 1ДФ потрібно подавати незалежно від того, чи були нарахування та/або виплати доходів фізичним особам у звітному кварталі.

4. Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ згідно з

ПКУ тепер прирівняно до податкової декларації (ст. 46, п.п. «ґ» п. 176.2 ПКУ).

5. Податковий агент може подати ф. № 1ДФ до органів ДПС в електронній формі за добровільним рішенням.

6. У полі

«Працювало у штаті» в шапці ф. № 1ДФ проставляється найбільший з місячних за звітний період (на перше число місяця) показник облікової кількості штатних працівників.

7. У

графах 3а «Сума нарахованого доходу (грн., коп.)» і 3 «Сума виплаченого доходу (грн., коп.)» відображається «грязна» сума доходу фізичної особи (у сумі нарахування).

8. Якщо зарплата виплачується роботодавцем своєчасно, то

гр. 3 дорівнює гр. 3а, а гр. 4 «Сума перерахованого податку» дорівнює гр. 4а «Сума нарахованого податку». Це правило застосовується лише для доходів у вигляді зарплати. В інших випадках у гр. 3 наводиться сума фактично виплаченого фізичній особі доходу у звітному кварталі, а у гр. 4 — сума фактично перерахованого до бюджету ПДФО у звітному кварталі.

 

Ознаки доходів для заповнення ф. № 1ДФ

№ з/п

Вид виплати

Ознака доходу щодо виплати:

оподатковуваної

неоподатковуваної

1

2

3

4

1

Доходи у вигляді заробітної плати (п.п. 164.2.1 ПКУ) (уключаючи виплати сумісникам), у тому числі:

101

— усі виплати, що входять до фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5 (за деякими винятками, коли для таких доходів передбачено свою ознаку)

— «звичайні» лікарняні, що оплачуються як за рахунок роботодавця, так і за рахунок Фонду соцстрахування

— суми, нараховані працівнику за час затримки розрахунків при звільненні, компенсаційні виплати (передбачені чинним законодавством та за рішенням суду)

— матеріальна допомога працівникам згідно з вимогами колективного договору або матеріальна допомога, що має систематичний характер та надається всім чи більшості працівників на оздоровлення

— вартість путівки, наданої працівнику за рахунок коштів підприємства

Примітка. ДПАУ вважає (див. консультацію «Допоміжна таблиця щодо заповнення форми № 1ДФ» // «ВПСУ», 2011, № 9, с. 20), що вартість путівок потрібно наводити з ознакою доходу «126» (додаткове благо). Однак, на наш погляд, якщо путівка видається працівнику згідно з нормами колективного чи індивідуального трудового договору, то дохід у вигляді вартості путівки потрапляє до поняття «зарплата», оскільки відповідно до п.п. 2.3.4 Інструкції № 5 вартість путівок працівникам та членам їхніх сімей на лікування та відпочинок входить до фонду оплати праці.

— суми грошової винагороди та інших виплат, отриманих військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу (у тому числі відрядженими до органів виконавчої влади та інших цивільних установ) органів внутрішніх справ, органів та установ виконання покарань, податкової міліції у зв'язку з виконанням обов'язків несення служби

— зарплата, нарахована особі за здійснення роботи за наймом у складі екіпажу (команди) транспортного засобу, що знаходиться за межами території України, її територіальних вод (виключної економічної зони), у тому числі на якірних стоянках, і належить резиденту на правах власності або перебуває в його тимчасовому (строковому) користуванні та/або є зареєстрованим у Державному судновому реєстрі України або Судновій книзі України

— оплата праці найманих працівників, які перебувають у трудових або цивільно-правових відносинах з фізичними особами — підприємцями

2

Виплати за цивільно-правовими договорами (суми винагород та інших виплат, нарахованих/виплачених працівнику відповідно до умов цивільно-правового договору, крім доходів, зазначених в абз. 3 п. 4 підрозділу 1 розділу XX ПКУ) (п.п. 164.2.2 ПКУ)

102

3

Роялті (доходи від продажу об'єктів майнових та немайнових прав, зокрема інтелектуальної (промислової) власності, та прирівняні до них права, доходи у вигляді сум авторської винагороди, іншої плати за надання права на користування або розпорядження іншим особам нематеріальним активом (творами науки, мистецтва, літератури чи іншими нематеріальними активами), об'єкти права інтелектуальної промислової власності та прирівняні до них права, у тому числі отримані спадкоємцями власника такого нематеріального активу (п.п. 164.2.3 ПКУ)

103

4

Платежі до пенсійного вкладу (суми, що вносяться особою, яка не є платником податку (третьою особою), на користь платника податку на пенсійний вклад такого платника податку (п.п. 164.2.16 ПКУ, крім сум, зазначених у п.п. «в» п.п. 164.2.16 ПКУ)

124

124, 125

Примітка. Не оподатковуються кошти, що вносяться:
а) особою-резидентом, якого визначають вигодонабувачем (бенефіціаром) за такими договорами (п.п. «а» п.п. 164.2.16 ПКУ);
б) одним із членів сім'ї першого ступеня споріднення платника податку (п.п. «б» п.п. 164.2.16 ПКУ);
в) роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами довгострокового страхування життя або недержавного пенсійного забезпечення платника податку, якщо така сума не перевищує 15 % нарахованої цим роботодавцем суми заробітної плати платнику податку протягом кожного звітного податкового місяця, за який уноситься страховий платіж (страховий внесок, страхова премія), або сплачуються пенсійний внесок, внески до фондів банківського управління, але не більше граничної величини зарплати, що дає право на ПСП (у 2011 році — 1320 грн. на місяць) (п.п. «б» п.п. 164.2.16 ПКУ). Саме ці суми відображають з ознакою доходу «125».

5

Доходи від операцій з рухомим майном (частина доходів від операцій з продажу чи обміну об'єктів рухомого майна згідно зі ст. 173 ПКУ (п.п. 164.2.4 ПКУ)

105

6

Доходи від здавання в оренду (суборенду):

— нерухомого майна

106

— земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частини (паю)

106

— рухомого майна

127 (106, 102)

Примітка. Окремого коду для відображення доходу від здавання в оренду рухомого майна не передбачено. Тому можливі варіанти: інший дохід (код 127, на наш погляд, з формальної точки зору є найправильнішим варіантом), доходи за ЦП-договорами (код 102) або так само, як і дохід від здавання в оренду нерухомості (код 106).

7

Сума заборгованості за укладеним цивільно-правовим договором, щодо якої минув строк позовної давності (п.п. 164.2.7 ПКУ)

107

107 (127)

Примітка. З цією ознакою однозначно відображається оподатковувана частина такої заборгованості, тобто сума, що перевищує 50 % місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (470,50 грн.). Що стосується неоподатковуваної частини заборгованості, то її можна відобразити або з цим самим кодом, або як інші доходи (код 127).

8

Додаткове благо від роботодавця (дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) (п.п. 164.2.17 ПКУ), у тому числі:

126

допомога на лікування та медичне обслуговування (кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податків за рахунок коштів благодійної організації чи його роботодавця) (п.п. 165.1.19 ПКУ)

126

143

Примітка. 1. Згідно з п.п. 165.1.9 ПКУ не обкладаються ПДФО кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку за рахунок коштів благодійної організації чи його роботодавця, у тому числі в частині витрат роботодавця на обов'язковий профілактичний огляд працівника відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» і на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань у період загрози епідемій згідно із Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», за наявності відповідних підтверджуючих документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування.
2. Суму коштів, сплачених платником податків на користь установ охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податків, можна буде включити до податкової знижки з 1 січня року, наступного за роком набуття чинності Законом про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування (п.п. 166.3.4 ПКУ).

плата за навчання (сума, сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за фізичну особу для підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи (п.п. 165.1.21 ПКУ)

126

145

Примітка. Не обкладається ПДФО сума, сплачена роботодавцем на користь закладів освіти в рахунок компенсації вартості підготовки чи перепідготовки платника податку — найманої особи за профілем діяльності або загальними виробничими потребами такого роботодавця, але не вище розміру зарплати, що дає право на ПСП (у 2011 році — 1320 грн.), з розрахунку на кожен повний чи неповний місяць навчання, незалежно від того, чи перебуває ця особа у трудових відносинах з роботодавцем, але за умови, що вона уклала з ним письмовий договір (контракт) про взяті зобов'язання щодо відпрацювання в такого роботодавця після закінчення вищого та/або професійно-технічного навчального закладу і здобуття спеціальності (кваліфікації) не менше трьох років.
Якщо працівник припиняє трудові відносини з роботодавцем протягом періоду такого навчання або до закінчення третього календарного року від року, в якому закінчується таке навчання, сума, сплачена як компенсація вартості навчання, прирівнюється до додаткового блага, наданого такому працівнику протягом року, на який припадає таке припинення трудових відносин, та підлягає оподаткуванню в загальному порядку.

майно, надане роботодавцем безоплатно або в тимчасове користування в межах закону (вартість безоплатного лікувально-профілактичного харчування та іншого майна, якими роботодавець забезпечує платника податків відповідно до Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII, спеціального (форменого) одягу та взуття, що надається роботодавцем у тимчасове користування платнику податків, який перебуває з ним у трудових відносинах) (п.п. 165.1.9 ПКУ)

126

136

Примітка. На наш погляд, вартість спецодягу, спецвзуття, не повернених працівником при звільненні, не відшкодована працівником під час проведення остаточного розрахунку, слід вважати додатковим благом від роботодавця.

допомога на поховання родича працівника

126

допомога на поховання померлого працівника за його останнім місцем роботи (п.п. 165.1.22 ПКУ)

127

146

Примітка. Не оподатковується допомога, що виплачується роботодавцем на поховання померлого працівника (у тому числі за останнім місцем роботи перед виходом на пенсію) у подвійному розмірі суми, що дає право на ПСП (у 2011 році — 2640 грн.). Вважаємо, що в цьому випадку допомога надається родичу померлого працівника, тому у ф. № 1ДФ потрібно наводити ІПН фактичного одержувача такої допомоги (тобто родича).

вартість вугілля та вугільних брикетів, безоплатно наданих платнику податків в обсягах та за переліком професій, що встановлюються КМУ (п.п. 165.1. 20 ПКУ)

126

144

добові понад установлені норми

126

вартість використання житла, інших об'єктів матеріального або нематеріального майна, наданих платнику податків у безоплатне користування, або компенсація вартості такого використання (абз. «а» п.п. 164.2.17 ПКУ)

126

127

Примітка. ПДФО не буде, якщо таке надання або компенсація зумовлені виконанням платником податків трудової функції згідно з трудовим договором (контрактом) або передбачені нормами колективного договору чи відповідно до закону в установлених ними межах.

9

Кошти, отримані платником податків на відрядження або під звіт, у тому числі надміру витрачені та не повернені в установлені законодавством строки (пп. 164.2.11, 165.1.11 ПКУ)

118

Примітка. Незважаючи на назву рядка, вважаємо, що у ф. № 1ДФ необхідно відображати лише несвоєчасно повернені суми, тобто лише ті, що підпадають під оподаткування. Здається, з цим згодні й податківці (див. консультацію «Допоміжна таблиця щодо заповнення форми № 1ДФ» // «ВПСУ», 2011, № 9, с. 20).

10

Допомоги та допомога за рахунок коштів фондів соцстраху і бюджетів (допомога по вагітності та пологах, допомога на поховання, новорічні подарунки дітям застрахованих осіб за рахунок фонду соцстрахування тощо) (п.п. 165.1.1 ПКУ)

128

11

Неустойки, штрафи або пеня (дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або нематеріальної (моральної) шкоди) (п.п. 164.2.14 ПКУ)

120

120

Примітка. Випадки, за яких такий дохід не оподатковується, наведено в п.п. 164.2.14 ПКУ.

12

Дивіденди (пп. 164.2.8, 165.1.18 ПКУ)

109

142

13

Виграші, призи (пп. 164.2.8, 165.1.46 ПКУ)

111

166

Примітка. Такі доходи оподатковуються за ставкою 30 % (п. 167.3 ПКУ). Виграші або призи в державну лотерею не оподатковуються та відображаються у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «166». Грошові виграші у спортивних змаганнях (крім винагород спортсменам — чемпіонам України, призерам спортивних змагань міжнародного рівня, у тому числі спортсменам-інвалідам, визначених у п.п. «б» п.п. 165.1.1 ПКУ) оподатковуються за ставкою 15 %.

14

Інші доходи, у тому числі:

аліменти (п.п. 165.1.14 ПКУ)

127

140

доходи від здавання вторинної сировини та побутових відходів (п.п. 165.1.25 ПКУ)

105

149

Примітка. Оподаткуванню підлягають доходи від продажу брухту чорних і дорогоцінних металів.

доходи від продажу сільськогосподарської продукції (п.п. 165.1.24 ПКУ)

127

148

гарантійна заміна товарів (п.п. 165.1.12 ПКУ)

127

138

вихідна допомога

127

127

Примітка. Раніше, в період дії Закону про податок з доходів, податківці наполягали на тому, що така виплата є зарплатою і, відповідно, відображається із «зарплатним» кодом «01» (лист від 17.04.09 р. № 4550/5/17-0716).
Однак у листі від 09.03.11 р. № 4628/6/17-0715 ДПАУ дійшла висновку, що вихідна допомога не є зарплатою. Це погоджується з п. 3.8 Інструкції № 5, згідно з яким суми вихідної допомоги не включаються до фонду оплати праці. Тому вважаємо, що для такої виплати найкраще підходить ознака доходу «127».
Незважаючи на зміну позиції на рівні листів, у консультації «Допоміжна таблиця щодо заповнення форми № 1ДФ» // «ВПСУ», 2011, № 9, с. 20 чомусь, як і раніше, пропонується відображати вихідну допомогу із зарплатним кодом — кодом «101».

інші оподатковувані доходи, для яких не передбачено спеціальної ознаки доходу

127

інші неоподатковувані доходи, для яких не передбачено своєї спеціальної ознаки доходу

127

15

Дохід від операцій з інвестиційними активами

112

161

Примітка. У ф. № 1ДФ відображається не весь дохід від операції з інвестактивами, а лише прибуток, що є об'єктом оподаткування. Стосовно доходів від операцій з інвестактивами податковим агентом може бути професійний торговець цінними паперами, якщо з ним укладено договір на виконання функцій податкового агента. При цьому згідно з п.п. 170.2.2 ПКУ торговець цінними паперами зобов'язаний відображати такі доходи у ф. № 1ДФ навіть у тому випадку, якщо з ним не укладено договір про виконання функцій податкового агента. Про те, що код «112» застосовується торговцями цінними паперами, ідеться і в консультації «Допоміжна таблиця щодо заповнення форми № 1ДФ» // «ВПСУ», 2011, № 9, с. 20.

16

Благодійна допомога, у тому числі гуманітарна, що надходить на користь платника податків у вигляді коштів або майна (безоплатно виконаної роботи, наданої послуги) (п. 170.7 ПКУ)

127

169

Примітка. ПДФО не обкладається сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податків протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, який не перевищує граничного розміру доходу, що дає право на ПСП (у 2011 році — 1320 грн.). Благодійник — юридична особа вказує відомості про надані суми нецільової благодійної допомоги в податковій звітності.
У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника — фізичної або юридичної особи платник податків зобов'язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням суми допомоги, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує 1320 грн. (п.п. 170.7.3 ПКУ).
Не виключений варіант відображення з ознакою доходу «169» і оподатковуваної частини такої допомоги.

17

Доходи з джерелом походження з України, виплачені нерезиденту іншим нерезидентом

170

19

Сума виплат або відшкодувань за рахунок коштів профспілки (окрім зарплати або інших виплат і відшкодувань за ЦП-договорами) (п.п. 165.1.47 ПКУ)

126 (127)

167

Примітка. Такі виплати не оподатковуються, якщо не перевищують граничний розмір доходу, що дає право на застосування ПСП (у 2011 році — 1320 грн.). Якщо оподатковувана виплата (крім зарплати та інших виплат за ЦП-договорами) здійснюється членам керівних органів таких організацій, то ставиться ознака «126», якщо стороннім громадянам — «127».

20

Допомога на поховання від благодійної організації, Пенсійного фонду, профспілки (п.п. 165.1.22 ПКУ)

146

21

Вартість путівок за рахунок профспілки, фонду соцстраху (п.п. 165.1.35 ПКУ)

156

22

Виплати приватному підприємцю (п.п. 165.1.36, ст. 177 і 178 ПКУ)

157

Примітка. Якщо фізична особа —підприємець отримує інші доходи, ніж від здійснення підприємницької діяльності, у межах вибраних ним видів діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами (п. 177.6 ПКУ). На наш погляд, ці доходи відображаються у ф. № 1ДФ з відповідною ознакою доходу, як звичайним фізичним особам. До прийняття ПКУ ДПАУ стверджувала, що такі доходи потрібно відображати у ф. № 1ДФ у складі інших доходів (сьогодні це ознака доходу «127»).
Однак, здається, її думка змінилася: тепер це відомство рекомендує відображати такі доходи із зарплатним кодом «101» (див. «Допоміжна таблиця щодо
заповнення форми № 1ДФ» // «ВПСУ», 2011, № 9, с. 20).

23

Виплати нотаріусам, адвокатам, іншим особам, які займаються незалежною професійною діяльністю

157

Примітка. Згідно з пп. 49.1, 65.1, 178.1,178.4 ПКУ приватний нотаріус як самозайнята особа зобов'язаний стати на облік (зареєструватися) в органі ДПС за місцем проживання (див. також лист ДПАУ від 26.01.11 р. № 1984/7/17-0717). На наш погляд, для того щоб не утримувати ПДФО з виплат нотаріусу, необхідно отримати від нього копію довідки про взяття на облік за ф. № 4-ОПП.

24

Додаткове благо від нероботодавця (подарунки)

127

Примітка. До прийняття ПКУ ДПАУ підтримувала таку позицію: якщо особа, котра підпадає під визначення податкового агента, обдаровує сторонніх громадян (непрацівників), то вона має утримати ПДФО за ставкою 15 % у джерела виплати. Також у деяких листах стверджувалося, що спеціальні правила оподаткування подарунків, установлені ст. 14 Закону про податок з доходів (аналог — ст. 174 ПКУ), застосовуються, тільки якщо подарунок дарується однією фізичною особою іншій фізичній особі (листи від 24.04.08 р. № 4079/6/17-0716, від 14.09.07 р. № 8960/6/17-0716 (див. «БТ», 2008, № 6, с. 8), від 13.04.06 р. № 4163/6/17-0716, від 25.06.07 р. № 6187/6/17-0716, від 03.07.07 р. № 13274/7/17-0717).

 

Документи та скорочення

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV; втратив чинність з 01.01.11 р.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

Ф. № 1ДФ

— Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. № 1ДФ) , форму та порядок заповнення затверджено наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1020.

ДПС

— державна податкова служба.

ЦП-договір

— цивільно-правовий договір.

ПДФО

— податок на доходи фізичних осіб.

ПСП

— податкова соціальна пільга.

«ВПСУ»

— журнал «Вісник податкової служби України».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі