Теми статей
Обрати теми

Про дотримання платниками податку на прибуток умов для користування нульовою ставкою з податку на прибуток

Редакція БТ
Лист від 09.02.2011 р. № 2768/6/15-0315

НУЛЬОВА СТАВКА З ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК:

дохід не повинен перевищити 3 млн грн. за період
II — IV квартали 2011 року — позиція ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 09.02.11 р. № 2768/6/15-0315

«Про дотримання платниками податку на прибуток умов для користування нульовою ставкою з податку на прибуток»

 

Сьогоднішній

лист є однією з перших ластівок щодо роз'яснення порядку застосування підприємствами — платниками податку на прибуток ставки 0 %. У ньому ДПАУ зупиняється на двох важливих критеріях, яких необхідно дотримуватись «нульовикам», — обсязі річної виручки та рівні зарплати працівників.

1. Річний обсяг доходу підприємства не повинен перевищувати 3 млн грн.

Ситуація з податком на прибуток у 2011 році проблемна і неоднозначна. Наприклад, спірним є питання: за який період (увесь 2011 рік чи другий — четвертий квартали 2011 роки) обсяг доходу «нульовиків» не повинен перевищити 3 млн грн.

На думку ДПАУ, підприємства мають орієнтуватися на період другий — четвертий квартали 2011 року. Пояснення цього центральне податкове відомство вбачає в тому, що згідно зі

ст. 33 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податковим періодом визнається встановлений цим Кодексом період часу, з урахуванням якого відбуваються обчислення і сплата окремих видів податків та зборів. Податковий період може складатися з декількох звітних періодів. Базовий податковий (звітний) період — період, за який платник податків зобов'язаний здійснювати розрахунки податків, подавати податкові декларації (звіти, розрахунки) і сплачувати до бюджету суми податків та зборів, крім випадків, передбачених цим Кодексом, коли контролюючий орган має самостійно визначити суму зобов'язання платника податку. Розділ III ПКУ, що встановлює нові правила обкладення податком на прибуток, набрав чинності з 1 квітня 2011 року. Відповідно п. 2 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ встановлено особливі правила подання декларації з податку на прибуток у 2011 році. Так, з дати набуття чинності розділом III ПКУ (тобто з 01.04.11 р.) платники податку на прибуток підприємств складають наростаючим підсумком і подають декларацію з податку на прибуток за такі звітні податкові періоди: другий квартал, другий та третій квартали і другий — четвертий квартали 2011 року. Виходячи з цього ДПАУ доходить висновку, що і тримільйонна межа не повинна бути перевищена не за весь 2011 рік, а тільки за другий — четвертий квартали цього року. Не вдаватимемося до запеклих дискусій із ДПАУ, оскільки питання є дійсно неоднозначним. Крім того, наведена позиція ДПАУ вигідніша для підприємств.

Та все-таки зауважимо: на наш погляд, правильнішим у цьому випадку було б орієнтуватися на весь 2011 рік, оскільки згідно з основними вимогами «податкових канікул», викладених у

п. 154.6 ПКУ, право сплачувати податок на прибуток за ставкою 0 % мають підприємства, в яких розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує трьох мільйонів гривень. Звітний податковий період з податку на прибуток становить квартал, півріччя, три квартали та рік. Просто у зв'язку з набуттям чинності розділом III ПКУ не з початку 2011 року податкові декларації в цьому році приписано подавати за специфічні періоди. Однак за I квартал 2011 року платники обчислюють податок на прибуток і сплачують його (нехай і за старими правилами), тому говорити, що цей період не є звітним податковим, не можна. У зв'язку з цим ми вважаємо, що дохід, отриманий у I кварталі 2011 року, має враховуватися у 3-мільйонній межі за 2011 рік. Цей підхід нам здається послідовнішим і з позиції того, що під час переходу колишніх єдиноподатників на податок на прибуток за нульовою ставкою I квартал 2011 року не випадає. Пояснимо. Для таких підприємств чітко визначено, що вони можуть перейти на нульову ставку, якщо їх дохід за 2010 календарний рік не перевищує 1 млн грн. Якщо дотримуватись логіки ДПАУ, наведеної в листі, що коментується, то 3-мільйонна межа не повинна бути перевищена за період другий — четвертий квартали 2011 року. Виходить: якщо у I кварталі 2011 року такі підприємства отримають дохід у 10 млн грн., то вони не втратять права роботи на нульовій ставці. А це не відповідає загальній концепції «податкових канікул».

Цікаво, що для вибору нульової ставки щодо єдиноподатників, які не перейшли на загальну систему оподаткування з 1 січня 2011 року, а зробили це тільки з 1 квітня, на думку ДПАУ, мають застосовуватися критерії, установлені

п.п. «б» п. 154.6 ПКУ (тобто для діючих підприємств, а не для колишніх єдиноподатників). Таку думку викладено в інтернет-конференції директора Департаменту адміністрування податку на прибуток та інших податків і зборів (ресурсних платежів) «Особливості подання звітності з податку на прибуток у 2011 році». У свою чергу, не зовсім зрозуміло, як для цілей п.п. «б» п. 154.6 ПКУ відлічувати три попередні роки — брати три попередні календарні роки (2008, 2009 і 2010 роки) або 36 календарних місяців, що передують 1 квітня 2011 року. Цю проблему на сьогодні не вирішено. Якщо виходити з того, що 3-мільйонна межа не повинна бути перевищена за три попередні календарні роки, а у 2011 році — за другий — четвертий квартали, то дохід за I квартал 2011 року опиняється за межами контролю.

2. Зарплата працівників має бути не менше двох мінімальних заробітних плат (МЗП). У листі, що коментується, ДПАУ зазначає, що підприємство зобов'язане нараховувати зарплату штатним працівникам у розмірі не меншому, ніж дві МЗП. Наше бачення стосовно дотримання цього обмеження ми докладно розглядали у статті «Податок на прибуток за ставкою 0 %: хто має право, які порядок та вимоги» // «БТ», 2011, № 14, с. 31. Сьогодні хочемо відзначити два моменти. По-перше, як ми розуміємо, сума нарахованої зарплати кожному окремому працівнику (а не середня зарплата по підприємству), на думку ДПАУ, має бути не менше встановленої межі. По-друге, у сьогоднішньому листі чомусь ідеться про вимогу до зарплати тільки штатних працівників. Насправді, встановленої межі щодо зарплати потрібно дотримуватись стосовно всіх працівників, які перебувають у трудових відносинах з підприємством-«нульовиком». Це означає, що сума нарахованої зарплати позаштатним сумісникам також має бути не менше двох МЗП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі