Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення у податковому кредиті податкових накладних, виписаних до 01.01.11 р.

Редакція БТ
Лист від 22.02.2011 р. № 4905/7/16-1517-10

ПОДАТКОВІ НАКЛАДНІ, ЩО ЗАПІЗНИЛИСЬ:

ДПАУ продовжує висувати незаконні вимоги

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 22.02.11 р. № 4905/7/16-1517-10

«Щодо відображення у податковому кредиті податкових накладних, виписаних до 01.01.11 р.»

 

Останнім часом ДПАУ неодноразово звертала увагу на питання формування податкового кредиту на підставі так званих запізнілих податкових накладних (виписаних у попередніх періодах)*. У

листі, що коментується, ДПАУ продовжує наполягати на документальному підтвердженні факту отримання таких податкових накладних для «правомірного» формування податкового кредиту (див. «Правомірне формування податкового кредиту — позиція ДПАУ»).

* Див. лист ДПАУ від 26.10.10 р. № 22882/7/16-1517 і ком. «Запізнілі податкові накладні: боротьба триває?», лист ДПАУ від 18.08.10 р. № 16847/7/16-1517-26 і ком. «Податковий кредит за накладними, що запізнилися: ДПАУ передумала» // «БТ», 2010, № 39, с. 4; лист ДПАУ від 04.11.09 р. № 24259/7/16-1517-26 і ком. «Податковий кредит за накладними, що запізнилися: ДПАУ роз'яснює порядок відображення» // «БТ», 2010, № 1 — 2, с. 5.

 

Правомірне формування податкового кредиту — позиція ДПАУ

Витяг з листа, що коментується

«Таким чином, документальним підтвердженням правомірності включення до складу податкового кредиту сум податку на додану вартість на підставі податкової накладної, яку було виписано у будь-якому з попередніх періодів, для платника податку — покупця є документ, який підтверджує дату надходження такої податкової накладної від продавця, а саме зареєстровані відповідно до вимог Положення № 88 [Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом МФУ від 24.05.95 р. № 88 Прим. ред.] лист з рекомендованим повідомленням про вручення із зазначенням на ньому відбитка календарного поштового штемпеля та отримана разом з цим листом податкова накладна з відображенням на ній дати реєстрації на штампі вхідної кореспонденції (за умови дотримання інших вимог Закону [про ПДВ* — Прим. ред.] щодо формування податкового кредиту).

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (втратив чинність).

Отже, у разі отримання податкових накладних, в тому числі і тих, що виписані в різних податкових періодах, але отримані платником в поточному звітному періоді (податкові накладні, які було виписано у попередніх періодах), лише за наявності документального підтвердження такого запізнення, платник податку — покупець товарів (послуг) має право на включення суми податку на додану вартість до складу податкового кредиту».

 

Як і раніше, з таким підходом податківців ми не можемо погодитись. Адже ні

Закон про ПДВ, ні Податковий кодекс України (далі — ПКУ) не вимагає документального підтвердження факту отримання податкової накладної. Для формування податкового кредиту вимагається лише наявність податкової накладної на момент перевірки (п.п. 7.4.5 Закону про ПДВ, п.п. 198.6 ПКУ) за умови дотримання інших вимог щодо формування податкового кредиту.

Крім того у

п. 198.6 ПКУ тепер закріплено право платника ПДВ включати до податкового кредиту суми ПДВ, підтверджені податковими накладними, які складено у попередніх податкових періодах протягом 365 календарних днів з дати виписки, а для платників, які застосовують касовий метод, — протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунку.

Однак у

листі, що коментується, а також у своїх роз'ясненнях, розміщених у Єдиній базі податкових знань на офіційному сайті ДПАУ www.sta.gov.ua, податківці продовжують вимагати документально підтверджувати дату надходження запізнілої податкової накладної.

На наш погляд, ці вимоги не стосуються формування податкового кредиту за податковими накладними, які були отримані своєчасно (у податковому періоді їх виписування, що підтверджено відповідним записом у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних, далі — Реєстр), однак суми ПДВ за якими не було включено до податкового кредиту. В такому випадку платник може включити такі податкові накладні до складу податкового кредиту з урахуванням наведених вище строків без будь-яких додаткових документів. Однак відображати їх потрібно буде як виправлення помилки в уточнюючому розрахунку.

У зв'язку із цим обачним платникам, які не хочуть мати проблем із запізнілими податковими накладними, ми б порадили або включати їх до Реєстру у місяці їх складання, або скористатись правом на формування податкового кредиту на підставі заяви про відмову продавця надати податкову накладну відповідно до

п. 201.10 ПКУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі