Теми статей
Обрати теми

Послуги з харчування дітей у школі: ПДВшні нюанси

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Послуги з харчування дітей у школі: ПДВшні нюанси

 

Комунальне підприємство здійснює діяльність із харчування дітей у загальноосвітніх закладах. Згідно з

п.п. «г» п.п. 197.1.7 Податкового кодексу України операції з надання цих послуг звільняються від обкладення ПДВ. Які операції звільняються від оподаткування — усі операції з надання послуг з харчування дітей або лише ті, які оплачено за рахунок бюджетних коштів? Як оподатковуються обіди вчителів?

(м. Дніпропетровськ)

 

Поставка послуг з харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах і громадян в установах охорони здоров'я звільняється від обкладення ПДВ згідно з

п.п. «г» п.п. 197.1.7 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Кабмін постановою від 02.02.11 р. № 116 затвердив Порядок надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість (далі — Порядок № 116). Відповідно втратив чинність попередній Порядок, затверджений постановою КМУ від 03.11.97 р. № 1200.

Згідно з

п. 3 Порядку № 116 від обкладення ПДВ звільняються операції з надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах у межах затверджених норм харчування у грамах, а для тих учнів, для яких не встановлено норми харчування у грамах, — у межах певної грошової норми.

Як бачимо, у цьому

пункті немає конкретизації походження грошових коштів, тобто не обкладатися ПДВ повинні як послуги з харчування дітей за рахунок бюджетних коштів, так і за рахунок власних коштів учнів. Але є обмеження — потрібно дотримуватись норм харчування та грошових норм.

Відповідно до

п. 4 Порядку № 116 у дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах харчування окремих категорій дітей, учнів здійснюється згідно з нормами харчування у грамах за бюджетні кошти (у групах продовженого дня загальноосвітніх навчальних закладів та в дошкільних навчальних закладах — частково) згідно з нормами харчування, визначеними постановами КМУ:

«Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 21.05.92 р. № 258;

«Про організацію діяльності спеціальних навчально-виховних установ для дітей та підлітків, які потребують особливих умов виховання» від 13.10.93 р. № 859;

— «Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу» від 27.12.01 р. № 1752;

— «Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів та підрозділів цивільного захисту і Державної служби спеціальному зв'язку і захисту інформації» від 29.03.02 р. № 426;

— «Про затвердження норм харчування в навчальних та оздоровчих установах» від 22.11.04 р. № 1591.

Згідно з

п. 5 Порядку № 116 у загальноосвітніх навчальних закладах денної форми навчання за рахунок бюджетних коштів здійснюється харчування учнів:

— яким відповідно до

Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII гарантується пільгове харчування;

— 1—4 класів;

— із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування;

— з малозабезпечених сімей, які одержують допомогу згідно із

Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» від 01.06.2000 р. № 1768-III.

Крім того, навчальний заклад може звільнити від оплати за харчування вихованців груп продовженого дня (10 % — повністю, 15 % — на половину вартості), а також не більше 25 % учнів, які проживають у пришкільних інтернатах.

Інші учні харчуються за рахунок власних коштів.

Згідно з

п. 7 Порядку № 116 для організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах денної форми навчання, для яких не встановлюються норми харчування у грамах, застосовуються грошові норми. Розмір денної грошової норми на одну людину — не більше 2 % установленого прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років з розрахунку на місяць (з 01.01.11 р. до 01.04.11 р. — 2 % х 977 грн. = 19,54 грн.; з 01.04.11 р. до 01.10.11 р. — 2 % х 997 грн. = 19,94 грн.). При цьому вартість сніданку не може перевищувати 25 %, обіду — 40 %, полудня — 10 %, вечері — 25 % зазначеної грошової норми.

Зауважимо, що вказані норми встановлено

Порядком № 116, однак ПКУ не дає Кабміну права встановлювати правила звільнення від сплати ПДВ таких послуг (таке право надавалося п.п. 5.1.10 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, який втратив чинність з 01.01.11 р.). Тому Порядок № 116, який обмежує права платників ПДВ, не можна вважати прийнятим на виконання положень ПКУ.

На наш погляд, можна стверджувати, що послуги з харчування дітей як за власні кошти, так і за бюджетні кошти, при перевищенні норм, установлених

Порядком № 116, теж не повинні обкладатися ПДВ. Однак, щоб убезпечити себе від можливих претензій з боку податківців, радимо все-таки орієнтуватися на ці норми.

Що стосується послуг з харчування вчителів, то вони обкладаються ПДВ у загальному порядку, оскільки у звільняючому

п.п. «г» п.п. 197.1.7 ПКУ йдеться винятково про дітей.

 

Яна ІНДЮХОВА,
Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі