Теми статей
Обрати теми

Про надання роз'яснень

Редакція БТ
Лист від 31.03.2011 р. № 01-16-707

ВИПЛАТА ДОПОМОГ ЗА РАХУНОК ФТВП —

чергова порція роз'яснень від Фонду

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 31.03.11 р. № 01-16-707

«Про надання роз'яснень»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) відповів на низку запитань, що виникають при фінансуванні ФТВП матеріального забезпечення за рахунок його коштів. Прокоментуємо найцікавіші.

 

Запитання

Роз'яснення ФТВП

1

2

Чи має працівниця право на оплату листка непрацездатності по вагітності та пологах, якщо вона перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років, а підприємство не працює та не сплачує єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування?

Так, має. Згідно зі ст. 38 Закону № 2240(1) допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та простою підприємства не з вини застрахованої особи

З якою періодичністю подавати заяви-розрахунки до ФТВП?

ФТВП справедливо констатує, що періодичність подання заяв-розрахунків страхувальниками не встановлена. З метою забезпечення своєчасності страхових виплат відповідно до вимог ч. 1 ст. 52 Закону № 2240 такі заяви-розрахунки слід подавати в міру опрацювання роботодавцями документів, поданих застрахованими особами. Аналогічне роз'яснення міститься в листі Мінпраці від 18.02.11 р. № 1742/0/14-11/18// «БТ», 2011, № 9, с. 5

Чи потрібно на зворотному боці заяви-розрахунку вказувати листки непрацездатності, які оплачуються тільки за рахунок коштів підприємства (перші 5 днів непрацездатності)?

Ні, не потрібно, оскільки такі лікарняні не оплачуються за рахунок коштів ФТВП

Який порядок передачі структурним підрозділам фінансування, отриманого від ФТВП головним підприємством? Чи можливе перерахування коштів з окремого рахунка головного підприємства на поточні рахунки структурних підрозділів, на які перераховується заробітна плата
працівникам?

Те, що головне підприємство перебуває на обліку в органі ФТВП, означає, що саме головне підприємство здійснює нарахування і виплату зарплати працівникам, у тому числі тим, хто працює у структурних підрозділах. Відповідно виплату допомог за рахунок коштів ФТВП з окремого рахунка, на який отримано кошти ФТВП, має бути здійснено застрахованій особі саме головним підприємством.
Якщо ж виплата зарплати здійснюється у структурному підрозділі, то цей підрозділ має бути взятий на облік в органах ФТВП як страхувальник та має відкрити в установленому порядку окремий рахунок і здійснювати з нього виплату допомог.
Коментар редакції. На наш погляд, про відкриття окремого рахунка для структурного підрозділу для зарахування допомог з ФТВП може йтися лише в разі, коли такий структурний підрозділ не тільки виплачує зарплату працівникам, а і нараховує її та наділений такими функціями головним підприємством

Чи можна нараховані за листками непрацездатності суми включати до основної розрахунково-платіжної відомості, чи необхідно відображати ці суми в окремій розрахунково-платіжній відомості?

ФТВП рекомендує(!) відображати суми допомоги в окремій розрахунково-платіжній відомості

На який рахунок робочого органу (транзитний або зворотне фінансування) страхувальник має повертати невикористані страхові кошти?

Страхувальник має повернути невикористані страхові кошти на рахунок зворотного фінансування робочого органу ФТВП, що здійснив фінансування

Чи повинен страхувальник повернути отриману суму матеріального забезпечення, за якою не з'явилася застрахована особа?

Суми матеріального забезпечення, не отримані застрахованою особою вчасно (відрядження, хвороба), може бути віднесено на рахунок депонентів до отримання їх застрахованою особою.
Коментар редакції. Відповідь порадувала. Але, на жаль, ФТВП не уточнив, на який рахунок повертати ці кошти: на окремий рахунок для зарахування допомог (потім повторно зняти, коли з'явиться застрахована особа) або на поточний банківський рахунок страхувальника. Нам здається, що логічніше зарахувати такі кошти на окремий рахунок

Чи мають право органи ФТВП приймати рішення та не приймати до заліку витрати, а також застосовувати штрафи щодо неправильно нарахованих, але не профінансованих ФТВП сум допомоги до та після 1 січня 2011 року?

Щодо застосування фінансових (штрафних) санкцій до 01.01.11 р., то, як зауважив ФТВП, у 2011 році за Фондом зберігаються повноваження контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими його було наділено до набуття чинності Законом про ЄВС(2), у тому числі за відсутності заборгованості страхувальника перед ФТВП станом на 01.01.11 р.
Щодо виявлення неправильних розрахунків з 01.01.11 р. у заяві-розрахунку страхувальника на фінансування, то, як справедливо вказує ФТВП, фінансові (штрафні) санкції в цьому випадку не застосовуються, оскільки факт використання страхових коштів при поданні заяви-розрахунку відсутній

(1) Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

(2) Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі