Теми статей
Обрати теми

Про нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Редакція БТ
Лист від 01.03.2011 р. № 3954/03-30

ЩОБ НЕ НАРАХОВУВАТИ ЄВС НА ПОСЛУГИ НОТАРІУСІВ

та адвокатів, потрібно взяти в них копію повідомлення
про взяття на облік у Пенсійному фонді

 

Лист Пенсійного фонду України від 01.03.11 р. № 3954/03-30

«Про нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»

 

Як відомо, до бази нарахування для єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцстрахування (ЄВС) входять винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (

ч. 1 п. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄВС). Відповідно виникає запитання, чи потрапляють сюди винагороди, що виплачуються нотаріусам, адвокатам та іншим самозайнятим особам, котрі здійснюють незалежну професійну діяльність, за надані ними послуги, адже такі особи є самостійними платниками ЄВС (п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄВС) та мають самостійно обчислювати і сплачувати цей внесок. Базою обкладення ЄВС у них є сума доходу (прибутку), отримана від здійснення такої незалежної професійної діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄВС не може бути менше розміру мінімального страхового внеску за місяць, в якому отримано дохід, прибуток (п. 2 ст. 7 Закону про ЄВС).

У сьогоднішньому

листі Пенсійний фонд цілком справедливо роз'яснює, що для уникнення подвійного нарахування ЄВС при виплаті доходу самозайнятим особам нараховувати ЄВС не потрібно, якщо самозайнята особа надасть копію повідомлення про взяття її на облік в органі Пенсійного фонду України як фізичної особи, котра здійснює незалежну професійну діяльність. Повністю згодні з цим висновком.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі