Теми статей
Обрати теми

Форма № 1ДФ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Форма № 1ДФ

 

Запитання

Відповідь

1

2

Чи відображаються у графі 3 ф. № 1ДФ виплачені доходи без урахування утримань?

У роз'ясненнях ДПАУ (див. лист від 05.05.04 р. № 8001/7/17-2117) з приводу старої форми № 1ДФ стверджувалось, що у графі 3 потрібно відображати суму фактично виплаченого доходу відповідно до нарахованого доходу, тобто без утримання соцвнесків та ПДФО. Але у Порядку № 1020, що регламентує заповнення нової ф. № 1ДФ, подібної норми немає, як і не було її у старому Порядку № 451.
Якщо враховувати, що стара та нова ф. № 1ДФ мало чим відрізняються, найімовірніше, податківці вимагатимуть заповнювати її так само, як і раніше, — у графі 3 вказувати «грязні» суми доходів (на підтвердження того, що позиція податківців із цього питання не змінилася, див. консультацію у «ВПСУ», 2011, № 9, с. 19)

Чи фігурує у ф. № 1ДФ кількість працівників-сумісників?

Ні. У шапці нової ф. № 1ДФ, затвердженої наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1020, є два поля: «Працювало у штаті» та «Працювало за цивільно-правовими договорами».
У першому вказується найбільша з місячних за звітний період (на перше число місяця) облікова кількість штатних працівників облікового складу. Причому цей показник визначається згідно з Інструкцією № 286 (п.п. 3.1.6 Порядку № 1020). Відповідно ж до п. 2.6.1 Інструкції № 286 показник облікової кількості працівників, зокрема, не враховує працівників-сумісників.
У другому полі зазначається кількість працівників за цивільно-правовими договорами у звітному періоді (п.п. 3.1.7 Порядку № 1020).
Як бачимо, кількість працівників-сумісників у шапці ф. № 1ДФ указувати не потрібно, оскільки там немає відповідного поля. Однак інформацію про нараховані/виплачені доходи таким працівникам слід обов'язково показувати в розрахунку

З якою ознакою доходу відображати виплату зарплати суміснику?

Нарахування/виплата зарплати сумісникам, які працюють на підприємстві, відображається з ознакою доходу «101», як і зарплата працівників підприємства, для яких ваше підприємство — основне місце роботи

З якою ознакою доходу у ф. № 1ДФ відображаються звичайні лікарняні?

«Звичайні» лікарняні для цілей обкладення ПДФО прирівняні до заробітної плати та у ф. № 1ДФ відображаються з ознакою доходу «101» (за цією ознакою доходу відображається вся сума — оплачувана як за рахунок підприємства-роботодавця, так і за рахунок коштів соцфондів)

З якою ознакою доходу у ф. № 1ДФ відображається допомога по вагітності та пологах?

Допомога по вагітності та пологах є страховою виплатою, що здійснюється за рахунок коштів ФТВП. Тому у ф. № 1ДФ такі виплати слід відображати з ознакою доходу «128». Нагадаємо, що допомога по вагітності та пологах не обкладається ПДФО (п.п. 165.1.1 ПКУ та лист КВРУ з питань податкової та митної політики від 23.02.11 р. № 04-27/108)

Яка ознака доходу вказується у ф. № 1ДФ при виплаті фізичним особам за договорами оренди автомобіля?

Окремої ознаки для відображення доходу від здавання в оренду рухомого майна не передбачено. Тому відобразити виплату фізичній особі за договором оренди автомобіля у ф. № 1ДФ можна одним із трьох способів:
— з ознакою «106» як дохід від надання майна в лізинг, оренду (зауважимо, що формально ця ознака застосовна тільки до доходів від оренди нерухомості, але за усталеною практикою його застосовували й до доходів від оренди рухомого майна);
— з ознакою «127» як інші доходи (на наш погляд, це оптимальний варіант);
— з ознакою «102» як дохід за ЦП-договором (вважаємо, що цю ознаку доходу краще використовувати, коли за ЦП-договором виконуються роботи або надаються послуги)

З якою ознакою доходу у ф. № 1ДФ відображається придбання матеріалів у ФОП, видом діяльності якого є торгівля будівельними матеріалами?

Виплата грошових коштів ФОП у межах його підприємницької діяльності відображається у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «157» як дохід, виплачений самозайнятій особі

Як заповнити ф. № 1ДФ, якщо підприємство у березні 2011 року отримало від ФОП-єдиноподатника товар, а оплату за нього перерахувало у квітні?

У цьому випадку підприємство у ф. № 1ДФ за I квартал 2011 року має відобразити нарахування доходу ФОП-єдиноподатнику з ознакою «157» (при нарахуванні доходу в межах підприємницької діяльності): у графі 3а зазначити вартість товарів згідно з договором. Оскільки цю суму не виплачено у I кварталі, графа 3 прокреслюється.
У ф. № 1ДФ за II квартал графа 3а буде з прокресленням, а у графі 3 буде зазначено виплачену суму доходу

Використані документи і скорочення:

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Порядок № 1020 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1020; набрав чинності з 01.04.11 р.

Порядок № 451 — Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.09.03 р. № 451.

Інструкція № 286 — Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286.

ФТВП — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

ФОП — фізична особа — підприємець.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ЦП-договір — цивільно-правовий договір.

«ВПСУ» — журнал «Вісник податкової служби України».

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі