Теми статей
Обрати теми

Чи можна користуватися ПСП не за основним місцем роботи?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи можна користуватися ПСП не за основним місцем роботи?

 

Працівник за основним місцем роботи отримує 2000 грн. Крім того, він працює сумісником на іншому підприємстві, де отримує 1000 грн. Чи може працівник скористатися ПСП не за основним місцем роботи, а за сумісництвом?

Згідно з

п. 169.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) фізична особа має право на зменшення суми місячного оподатковуваного доходу, отриманого від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги (ПСП).

ПСП застосовується до нарахованого платнику податків місячного доходу у вигляді заробітної плати лише за одним місцем його нарахування (виплати) (

п.п. 169.2.1 ПКУ).

Відповідно до

п.п. 169.2.2 ПКУ платник податків подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП. Граничний розмір доходу, що дає право на застосування ПСП, розраховується згідно з п.п. 169.4.1 ПКУ та у 2011 році дорівнює 1320 грн. Отже, працівник може подати заяву на застосування ПСП за другим місцем роботи, оскільки самостійно вибирає, де користуватися ПСП — за основним місцем роботи або за сумісництвом. Оскільки на роботі за сумісництвом розмір зарплати не перевищує 1320 грн., то працівник, подавши відповідну заяву, має право законно користуватися пільгою.

 

Тетяна ДОБРОДІЙ,
 начальник відділу розгляду звернень платників
 Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПС

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі