Теми статей
Обрати теми

Коли працівників податкового органу можна не допустити до перевірки

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Коли працівників податкового органу можна не допустити до перевірки

 

За яких умов платник податків може не допустити працівників податкових органів до перевірки?

(м. Харків)

 

Умови та порядок допуску посадових осіб органів податкової служби до проведення

документальних виїзних і фактичних перевірок зазначено у ст. 81 ПКУ.

Так, згідно з

п. 81.1 ПКУ посадові особи податкової служби мають право приступити до проведення документальної виїзної перевірки за наявності підстав для її проведення, визначених у ст. 77 та 78 ПКУ , а фактичної перевірки — у п. 80.2 ПКУ, і за умови пред'явлення направлення на проведення такої перевірки, у якому зазначаються:

— дата видачі;

— найменування органу ДПС;

— реквізити наказу про проведення відповідної перевірки;

— найменування та реквізити суб'єкта (об'єкта), перевірка якого проводиться (прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи — платника податку, який перевіряється);

— мета, вид (планова чи позапланова), підстави;

— дата початку та тривалість перевірки;

— посада та прізвище посадової (службової) особи, яка проводитиме перевірку.

Направлення на перевірку в такому разі є дійсним за наявності підпису керівника органу державної податкової служби чи його заступника, який скріплено печаткою податкового органу.

Непред'явлення платнику податків (його посадовим (службовим) особам чи особам, які фактично проводять розрахункові операції) направлення на проведення перевірки чи пред'явлення направлення, оформленого з порушенням зазначених вище вимог,

є підставою для недопуску посадових (службових) осіб органу ДПС до проведення документальної виїзної (як планової, так і позаплановою) чи фактичної перевірки.

Отже, лише якщо в перевіряючого немає відповідним чином оформленого направлення на перевірку, або якщо зазначені в ньому підстави не відповідають вимогам

ПКУ, платник податків має право відмовити в допуску до перевірки.

Слід зазначити, що згідно з

п. 77.4 ПКУ право на проведення документальної планової перевірки платника податків надається лише в разі, коли йому не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня проведення зазначеної перевірки вручено під розписку чи направлено рекомендованим листом із повідомленням про вручення копію наказу про проведення документальної планової перевірки та письмове повідомлення із зазначенням дати початку проведення такої перевірки.

Щодо проведення

позапланової документальної перевірки в п. 78.4 ПКУ зазначено, що таке право виникає лише в разі, коли платнику до початку проведення цієї перевірки вручено під розписку копію наказу про проведення документальної позапланової перевірки. Як бачимо, у цьому випадку повідомлення платника не менше ніж за 10 днів до початку перевірки не передбачено.

Щодо

документальних невиїзних перевірок, то особливі правила стосовно допуску/недопуску перевіряючих ПКУ не встановлено, оскільки така перевірка проводиться у приміщенні податкового органу (за наявності обставин для її проведення, визначених ст. 77 та 78 ПКУ).

Якщо всі зазначені вище вимоги податківцями дотримано, то підстав у платника для недопуску перевіряючих до перевірки немає.

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі