Теми статей
Обрати теми

Витрати на доставку товарів у податковому обліку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Витрати на доставку товарів у податковому обліку

 

Підприємство доставляє товари від постачальників власним транспортом, цей самий автомобіль використовується і для доставки товарів покупцям. Як обліковувати в податковому обліку витрати на ПММ, амортизацію автомобіля, зарплату водія?

(м. Львів)

 

Перш за все, зауважимо, що загальний порядок відображення товарно-транспортних витрат (ТЗВ) в обліку підприємства висвітлювався у статті «Транспортно-заготівельні витрати: податковий та бухгалтерський облік» // «БТ», 2011, № 25, с. 27. У зазначеній статті серед іншого розглядалися питання податкового обліку ТЗВ при доставці запасів на підприємство власним транспортом і було зроблено висновок, що підприємство зобов'язане включати такі витрати до первісної вартості запасів.

При використанні автомобіля для цілей доставки запасів від постачальників і для перевезення їх покупцям пропонувалося понесені витрати розподіляти між ТЗВ та збутовими витратами так: амортизацію автомобіля та витрати на ПММ пропорційно до кілометражу, зазначеного в подорожніх листах, а заробітну плату водіїв та експедиторів з ЄВС — пропорційно до часу, витраченого на відповідні поїздки. Зробити це можливо лише методом пропорційного розподілу за умови обліку ТЗВ на окремому субрахунку (наприклад, у торгівлі на субрахунку 289). Тоді загальну суму витрат на утримання автомобіля між ТЗВ та витратами на збут можна розподілити так.

1. Амортизація автомобіля, що зараховується на субрахунок 289 (Дт 289 - Кт 131):

img 1 

де img 2, img 3 — кілометраж, який пройшов автомобіль відповідно при доставці запасів від постачальників (ТЗВ) і до покупців (збут), визначається за даними подорожніх листів за місяць;

Азаг

— загальна сума амортизації автомобіля за місяць.

2. Витрати на ПММ, що списуються на субрахунок 289 (Дт 289 - Кт 203):

img 4 

де

ПММзаг — загальна сума списання ПММ на автомобіль за місяць.

3. Зарплата водія, експедитора, що зараховується на субрахунок 289 (Дт 289 - Кт 661):

img 5

де img 6, img 7 — кількість годин, витрачених водієм, експедитором на доставку запасів від постачальників (ТЗВ) і до покупців (збут), визначається за інформацією з табеля робочого часу та подорожних листів за місяць;

ЗПзаг — загальна сума заробітної плати водія, експедитора за місяць.

Виходячи з цієї суми розраховується ЄВС, що зараховується на субрахунок 289 (Дт 289 - Кт 651).

Приклад 1. Підприємство використовує власний автомобіль для доставки товарів від постачальників і до покупців. Дані за підсумками роботи автомобіля за місяць наведено в таблиці.

 

Розподіл витрат на доставку товарів власним транспортом між ТЗВ та витратами на збут

Показник

Усього

ТЗВ

Витрати на збут

Кілометраж автомобіля за місяць, км

5000

2000

3000

Час, витрачений на доставку товарів водієм, години

160

60

100

Сума амортизації автомобіля, грн.

2500

img 8  

img 9 

Витрати на ПММ, грн.

4500

img 10 

img 11  

Зарплата водія, грн.

3000

img 12  

img 13  

ЄВС, нарахований на зарплату (ставка 37,26 %), грн.

3000 х 37,26 % = 1117,8

1125 х 37,26 % = 419,18

1875 х 37,26 % = 698,62

Разом витрат

11117,8

4344,18

6773,62

 

У таблиці наведено витрати, які проходять за дебетом рахунків 289 «ТЗВ» та 93 «Витрати на збут». Тим часом для цілей податкового обліку слід знати суму ТЗВ, яка припадає на товари, що вибули. Вона визначається за середнім відсотком ТЗВ, розрахунок якого наводився у згаданій вище статті.

При цьому слід урахувати, що для заповнення декларації з податку на прибуток необхідно виділити окремо суму амортизації, що припадає на товари, що вибули, — інакше декларація «не зійдеться». На наш погляд, це можна зробити лише шляхом пропорційного розподілу, за яким амортизація, що списується з рахунка 289, визначається так:

img 14

Приклад 2. Припустимо, що сума ТЗВ, яка припадає на товари, що вибули, за місяць склала 3500 грн.

Тоді виходячи з даних

прикладу 1 сума амортизації, що відноситься до товарів, що вибули, складе:

img 15 

Ця сума відноситься до складу витрат звітного періоду (включається до ряд. 05.1.3 АМ додатка СВ).

Тепер щодо документального оформлення списання ПММ на ТЗВ. Податківці дозволяють включати до витрат ПММ лише на підставі подорожніх листів*, причому в межах установлених норм (

див. «ПММ на доставку запасів включається до витрат»):

* Товарно-транспортні накладні необхідні для інших цілей — підтвердження факту оприбутковування товарів.

 

ПММ на доставку запасів включається до витрат

Роз'яснення з ЄБПЗ, розділ 110.07.20

«Списання фактично витрачених пально-мастильних матеріалів для транспортних засобів ведеться на підставі подорожніх листів. Форма подорожнього листа легкових автомобілів визначена наказом Держкомстату України від 17.02.98 р. № 74 «Про затвердження типової форми первинного обліку роботи службового легкового автомобіля та Інструкції про порядок її застосування». Форма подорожнього листа вантажних автомобілів затверджена спільним наказом Міністерства транспорту, Міністерства статистики від 29.12.95 р. № 488/346 «Про затвердження типових форм первинного обліку роботи вантажного автомобіля». Списання пально-мастильних матеріалів здійснюється згідно з фактичною вартістю витрачених пально-мастильних матеріалів з урахуванням норм витрат, наведених у наказі Міністерства транспорту України від 10.02.98 р. № 43 «Про затвердження норм витрат палива та мастильних матеріалів на автомобільному транспорті зі змінами та доповненнями».

 

Щодо подорожніх листів ми з податківцями згодні, а от у частині списання витрат на ПММ у межах установлених нормативів можна посперечатися, оскільки такі обмеження в НКУ не передбачені. Водночас ураховуючи те, що ідея про нормативне списання ПММ викладається податківцями давно, варіант «без норм» підійде, мабуть, лише сміливим платникам, готовим відстоювати свою правоту в суді.

 

Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі